RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
Kultakuume

Raatteen tien taistelu piirtyi sarjakuvaksi - tekijät haluavat nuorten kiinnostuvan lähihistoriasta

Runo-olkkari tuo runoilijat ihmisten luokse. Helsingissä käynnissä oleva Runokuu-festivaali tarjoaa viikon aikana yli 60 ilmaista runotapahtumaa. Raatteen tie ja karjalaisten evakko piirtyivät sarjakuvaromaaneiksi. Elokuvantekijä Pekka Lehtosaari ja sarjakuvataiteilija Hannu Lukkarinen ovat tehneet sarjakuvaromaanin Raatteen tien taistelusta, joka käytiin talvisodassa alkuvuodesta 1940. Sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen käsitteli viime vuonna karjalaisten evakkoa rintamakarkurin ja lehmien näkökulmasta sarjakuva-albumissaan "Kannas". Sarah Morrisille maalaukset ovat "ajattelun karttoja". Yhdysvaltalainen nykytaiteilija Sarah Morris on niin täynnä energiaa, ettei yksi taidemuoto riitä hänelle. Suurikokoisten maalausten lisäksi hän tekee videotaidetta. Morrisin näyttely on esillä Espoon taidemuseo Emmassa. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Niina Mäkeläinen.

Klassista kahteen

When winds breathe soft

Saint-Saëns: Konserttikappale käyrätorvelle ja orkesterille (Peter Damm ja Dresdenin valtionork./Siegfried Kurz). S. Webbe (vanh.): When winds breathe soft (Handel and Haydn Society/Harry Christophers). Popper: Kolme kappaletta sellolle ja pianolle. (Wendy Warner ja Eileen Buck). Elgar: Romanssi fagotille ja orkesterille op.62. (Preman Tilson, fagotti, ja Uuden-Seelannin SO/James Judd). D. Scarlatti: Sonaatti G-duuri. (Baccano). Catoire: Intermezzo B-duuri (Marc-André Hamelin, piano). Schumann: Humoreski fantasiakappaleista (Beaux Arts Trio). W.A. Mozart: Cherubinon aaria oopp. Figaron häät (Anne Sofie von Otter, mezzosopraano, sekä Metropolitan-oopperan ork./James Levine). Konsertin on toimittanut Annina Aho.

Etnoilta

Sydänjuurilla Itsenäisen kansan musiikkia 1957-1967

Miten historia soi musiikkia ja musiikki historiaa? Toimittajana Amanda Kauranne. Ohjelmassa kuullaan kappaleet: Harmony Sisters: Alla venäläisen kuun Yrjö Saarnion polkkayhtye solistinaan Henry Theel: Metsätorpan Marjatta Maria Kalaniemi trio: Satumaa Tapio Rautavaara: Kolmella markalla The Scaffolds: Tullalla twist Tenho Joutsela ja Humppa-Veikot: Hän sinun on Katri Helena: Letkis Finntrio: Tuulelta vastauksen saan Hootenanny trio: Halitulijalla ja Hannu Salama Brita Koivunen ja Eino Virtanen: Laatikkoon, laatikkoon Laila Kinnunen: Näitkö sen

Kiveen hakatut

Kiveen hakatut: Henrik Ramsay - isänmaan ruorimies

Yle Urheilun tuottamassa suositussa Kiveen hakatut -sarjassa Arto Teronen ja Jouko Vuolle pohtivat suomalaisten urheilijoiden ja urheiluvaikuttajien hautakivien äärellä heidän elämäänsä ja uraansa. Sarjan pohjalta on ilmestynyt myös useita kirjoja, viimeisimpänä Syntymälahjana Suomi - Itsenäisyyden lapsia sekä syksyllä julkaistava Urheilun nousuja ja laskuja. Tällä kertaa muistellaan Henrik Ramsaytä, joka antoi monella tavalla panoksensa Suomen hyväksi - oli todellinen isänmaan ruorimies.

53:54 Audio: Aivoituksia
Utelias äänimatkailija

Aivoituksia

Aivot muovautuvat läpi ihmisen elämän. Minkälaista tutkimusta on tehty paljon uutta digitaalista teknologiaa käyttävien nuorten aivotoiminnasta? Onko tietokoneiden aivotreenipeleistä mitään hyötyä, ja onko musiikkiharrastus hyvää virikettä? Haastateltavana kognitiotieteilijä Mona Moisala. Musiikin, tieteen ja taiteen risteyksessä Eva Tigerstedt. (Uusinta) Ohjelman musiikit: Johann Sebastian Bach: Triosonaatti G-duuri BWV 1035 (Lisa Beznosiuk ja Rachel Brown, huilu, Paul Nicholson, cembalo, ja Richard Tunnicliffe, sello). Fredrik Högberg: Dancing with silent purpose, klarinetille, jousille ja ääninauhalle (Martin Fröst, klarinetti, ja Australian kamariorkesteri, joht. Richard Tognetti).

Tiedeykkönen

Painovoima on aika-avaruuden kaareutumista

Painovoima pitää meidät tiukasti kiinni maapallon pinnalla emmekä tipahda täältä avaruuteen. Isaac Newton muotoili painovoimalain 1600-luvulla tutkailtuaan taivaankappaleiden välisiä voimia. Myös Albert Einstein pohdiskeli painovoiman olemusta ja esitti vuonna 1915 yleisessä suhteellisuusteoriassa, että painovoima on aika-avaruuden kaareutumista. Massalliset kappaleet kaareuttavat avaruutta. Painovoimaa ja sen muutoksia mitataan tarkoilla mittalaitteilla ympäri maapalloa. Painovoimasta kertoo dosentti Hannu Kurki-Suonio Helsingin yliopistosta. Professori Kari Enqvist Helsingin yliopistosta ja dosentti Hannu Karttunen Turun yliopistosta kertovat Isaac Newtonin töistä. Erikoistutkija FT Heikki Virtanen Paikkatietokeskuksesta esittelee suprajohtavaa gravimetria, joka paljastaa hyvin pienet painovoiman muutokset. Toimittajana on Sisko Loikkanen. Kuva: LIGO/Caltech

Muistojen bulevardi

Poikien kuvat

Porter: You'd be so nice to come home to (Julie London). Robin: Kuutamoa ja varjoja (Vieno Kekkonen). Miller: Moonlight serenade (Glenn Miller orkestereineen). Carter: August moon (Benny Carter). Narita: Hamabe no uta (Caterina Valente). Coots: Rakkauskirjeitä hiekassa (Annikki Tähti). Schwartz: Chinatown, my Chinatown (The Mills Brothers). Sampson: Lonesome moments (Chick Webb And His Orchestra). Trenet: Hop! Hop! (Charles Trenet). Pedersen: Poikien kuvat (Katri Helena). Villoldo: Kiss of fire (Gaby Moreno & Hugh Laurie). Hawkins: I put a spell on you (Nina Simone). Lunero: Una lacrima sul viso (Bobby Solo). Melfa-Vicari: Tuuli kääntyköön (Kari Tapio). South: Rose Garden (Lynn Anderson).

Ykkösaamu

Iran uusien pakotteiden edessä

Mille perustuvat muutokset talouskasvuennusteissa? Tutkija Markku Lehmus Etlasta vastaa. Tutkija Karin Creutz Helsingin yliopistosta ja Tarja Mankkinen, kehittämispäällikkö sisäministeriöstä, jatkavat maahanmuuttookeskustelua; tiukka turvapaikkapolitiikka vai tehokas kotoutus? Suurlähettiläs Harri Kämäräinen kertoo, miten Iran on muuttunut ydinsopimusken jälkeen. Big Ben hiljeni moneksi vuodeksi. Jussi Viitala pitää maapallon ulkopuolista elämää todennäköisenä. Päivi Neitiniemi juontaa.

Etnoilta

Keinuva talo - Kamuja Tanskasta, uutta klezmeriä ja JPP laulujen äärellä

Tanskassa vaikuttaa tällä hetkellä toinen toistaan hienompia nykykansanmusiikkiyhtyeitä. Ohjelmassa kuullaan parhaita paloja viime aikojen uusista julkaisuista pelimanni-ilottelusta kuulaisiin lauluhetkiin. Omanlaisensa tulkinnat klezmeristä on tehty Saksassa ja Portugalissa. JPP ja Pentti Rasinkangas osoittavat uudella levyllään, mihin yhteistyöllä voi yltää - kuulemme myös Rasinkankaan kommentit uudesta On maailma hiljaa - albumista. Toimittajana Mika Kauhanen. Habadekuk: A.P.s ottemansdans Woetmann: Ciaran Kellys og Woetmanns reels Basco: The Friendly neighbour Zenobia: Døber, sanger, knægte, flammer The Floating Sofa Quartet: Hunting Andrea Pancur: Isar Melech Mechaya: Ricochete JPP & Pentti Rasinkangas: Myydään kaikki pois ja mennään JPP & Pentti Rasinkangas: Joki juoksee niin kuin aina ennenkin

Kultakuume

"Manifesto" on manifestien aarreaitta - Cate Blanchett tulkitsee esimerkiksi dadaistisen manifestin hautajaisissa

Jerry Lewis (1926-2017) on merkittävin koomikko toisen maailmansodan jälkeen. Hän loi niin sanotun kreisikomedian ja hallitsi ylilyönnin taidon. Lewisin uran kulta-aika oli 1950-1960 -luvuilla Dean Martinin koomikkoparina. Sunnuntaina kuolleen Lewisin ura kesti 85 vuotta. Aika teki 13-kanavaisesta Manifesto-installaatiosta (2015) kommentin populismille. Näin sanoo saksalaistaiteilija Julian Rosefeldt teoksensa äärellä. Australialaisnäyttelijä Kate Blanchett hehkuu ja polttaa Helsingin Taidehallin näyttelytilan ruuduilla erilaisissa rooleissa. Studiossa taiteilijan ja manifestien roolia yhteiskunnassamme pohtivat Taidehallin johtaja Jan Förster ja taidehistorioitsija ja -kriitikko Asko Mäkelä. DIY-ulkoilmakonemusiikkitapahtumat alkavat yleistyä Suomessa. Viiime lauantaina Helsingin Kruunuvuorenrannassa "Öljysäiliö 468" ympäristössä soi house ja tekno. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Pauliina Grym.

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
21:31 Audio: osa 5/12
Verinen lyhty

osa 5/12

Edellisessä jaksossa on selvinnyt, että maantiellä murhattu Matti Peltola, Heikkilän Annan sulhanen, oli tulossa tuomaan Heikkilän taloon suurta rahasummaa pitääkseen talon palvelijatar Kirstin hiljaa heidän menneestä aviottomasta suhteestaan. Kirjoittanut Jalmari Finne. Ohjaus: Antero Alpola. Rooleissa: Hillevi Lagerstam, Esko Roine, Seppo Laine, Martta Reima, Ismo Kallio, Pekka Autiovuori, Esa Saario,Saara Pakkasvirta, Leena Uotila, Lauri Kuosmanen, Rauha Rentola, Seppo Kolehmainen ja Arja Pekurinen, Uusinta vuodelta 1979.

43:46 Audio: Katedraalin katto vuotaa - akustinen metafora kapeasta tiestä länteen
Radioateljee

Katedraalin katto vuotaa - akustinen metafora kapeasta tiestä länteen

Ihmisten tapa ajatella on sosiaalista ja sosiaalisuudessa on aina vallalla jokin ideologinen hegemonia. Nyt sen nimi on uusliberalismi. Se ei ole syntynyt tyhjästä, sillä on historia, joka on ihmisten tekemää – kielen, käsitteiden, ideoiden, haaveiden ja tavoitteiden synnyttämää toimintaa. Katedraalin katto vuotaa kuuntelee niitä assosiaatiota, joita nykyinen ideologinen hegemonia on synnyttänyt. Johdattelijana on Antonio-setä, joka kehitti hegemonia-käsitteen. Hän ja hänen äänimaisemansa toimivat historiallisina ankkureina Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki Äänimaisemamusiikki: Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio ja Tapani Rinne. Kertojat: Minna Haapkylä ja Eero Saarinen sekä muusikot. Tekninen toteutus: Tuomas Norvio. Tuottaja on Harri Huhtamäki.

14:08 Audio: Kuunnelman esittely: Radioteatteri liikkeellä - Pori
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Radioteatteri liikkeellä - Pori

Mitä tapahtuu kun piru ilmestyy kolmelle kaverille keskellä Porin toria ja vaatii itselleen yhden sielun? Jumi on porilaisen Rakastajat -teatterin ja Radioteatterin yhteistyötä. Miten kuunnelma syntyi ja millainen kirjoitusprosessi oli? Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat käsikirjoittaja ja ohjaaja, Karen Egan sekä Rakastajat-teatterin johtaja Angelica Meusel. Toimittajana on Emilia Cronvall. Jumi -kuunnelma tulee Radio 1:ssä maanantaina 14.8. klo 19.03.

30:54 Audio: Radioteatteri liikkeellä: Pori
Radioteatteri esittää

Radioteatteri liikkeellä: Pori

Karen Egan: JUMI Radioteatteri on liikkeellä Porissa. Mitä tapahtuu kun piru ilmestyy kolmelle kaverille keskellä Porin toria ja vaatii itselleen yhden sielun? Teos on saanut inspiraationsa Porin Torilla sijaitsevasta kuvataiteilija Pertti Mäkisen patsaasta Toriparlamentti. Tämä surrealistinen komedia on porilaisen Rakastajat -teatterin ja Radioteatterin yhteistyötä. Käsikirjoitus ja ohjaus: Karen Egan Suomentaja: Juha Siltanen Sovitus: Työryhmä Rooleissa: Angelika Meusel, Jukka Keinonen, Kai Tanner ja Karen Egan Äänisuunnittelu: Johannes Vartola Tuottaja: Matti Kajander

Yle Radio 1

Yle Radio 1 vastaa

Radio 1 vastaa

Kaj Färm: Ihana maisteri Lindgren

Terveisiä kesälomalta, onpa mukavaa päästä tuosta joutilaasta raukeudesta tänne loputtomien linoleumilattioiden ja varjoisien kokoushuoneiden hämärään. Radio ei ole lomaillut ja se on myös huomattu. Toiveikas heinäkuu toi lukemattomia hienoja ohjelmia ja sarjoja kuuluville ja ne ovat saaneet paljon ja ansaittua kiitosta. Mutta vaikka heinäkuu loppui, toivo ei lopu koskaan. Eivätkä hyvät ohjelmat, kuten seuraava palautteenantajakin todistaa: ”Haluan kohdistaa kiitoksen sanani maisteri Lindgrenille täysin suvereenin ja ylittämättömän musiikkiesitelmän johdosta 16. elokuuta, kun hän kertoi, 'mitä tapahtui musiikille, kun jesuiittamunkki iski inkapäällikköä Raamatulla päähän': uskomattoman monipolviset trokeet ja jambit vuorottelivat verrattomassa esitelmässä, jossa siirryttiin perulaiseen kamarimusiikkiin. Voi, kuinka ihanasti arvoisa ja rakas maisterimme saatteli kuulijansa kaukomaille miltei tuntemattoman ja kiehtovan kamarimusiikin pariin! Lumouduin nauraen, niin että äreän vanhan sinkun puolisen eli lounaan laitto keskeytyi Sillbölen ruotsinvallanaikaisten kuninkaallisten rautakaivosten kaltaalla: lisää maisterin Lindgrenin valaisevia esitelmiä." Nimimerkki "Taru kaivosten herrasta" Kiitoksia ja olen aivan samaa mieltä niin kyseisestä ohjelmasta kuten koko sarjastakin. Mutta tuo Peru-jakso oli todellakin ylittämätön. Senhän voi yhä kuunnella Areenasta. Sitten kirje kuuntelijalta, joka voisi esiintyä nimimerkillä "yksi monien puolesta", mutta ei kuitenkaan esiinny: ”Ensin suuri kiitos ja kehuminen sunnuntaiaamun 6.8. aamu-uutisten jälkeen tulleesta 'Näistä levyistä en luovu'-ohjelmasta. Vieraina olivat Nopolan kirjailijasiskot. Oli ilo kuunnella. Mutta: saman aamun kello 8:n uutisten jälkeen oli Kirjakerhon Aarresaarella Pekka Lipponen ja Jone Nikula. Tosi kamalaa. Niinku-sanoja oli varmaan enemmän kuin muita yhteensä. Niinku tosi hirveää. Terveisin Yle Radio 1:n kuuntelija.” Tuo kyseinen jakso on saanut paljon huomiota ja juuri tuosta samasta syystä. Kyseessähän on alun perin Radio Suomelle muutama vuosi sitten tehdystä sarjasta, jonka halusimme tarjota kesäkuulemiseksi myös Radio yhden kuuntelijoille. Minusta se oli hieno sarja, mutta ymmärrän kyllä hyvin tuon niinkuttelun ärsyttävyyden. Mikäli olen ymmärtänyt, se on herra Nikulan tavaramerkki. Valitettavasti. Sitten vielä yksi täsmäkysymys ja samanlainen vastaus: ”Mikä viulusävellys soi kuunnelmassa Verinen lyhty?” Aina neuvokas kuuluttajamme Tuija Kurvinen penkoi Radioteatterin arkistoja ja löysi kuin löysikin vastauksen: ”Kyseessä on 'Kylmänojan valssi', jonka soittaa Erkki Jokisen johtama Raussin Pelimannit -yhtye. Levytys on vuodelta 1973.” Niin se on. Itse kuunnelmahan on vuodelta 1979 ja molemmat osat ovat vielä Areenassa. Näin tällä kertaa ja ruvetkaapa taas ahkeriksi palautteenantajiksi, täällä ollaan valmiudessa. Palautetta voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi.  Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio. Oikein nautinnollista loppukesän viikonloppua kaikille. Kaj Färm (Radio 1 vastaa 19.8.2017)

Muualla Yle.fi:ssä