RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
53:19 Audio: Roska on rahaa
Mikä maksaa?

Roska on rahaa

Suomalainen jäteala on kokenut hurjan muutoksen viime vuosikymmeninä. Kun 80-luvulla Suomessa oli vielä 1500 kaatopaikkaa, nyt niitä on enää muutamia kymmeniä. Kotitalousjätteitä ei enää niille edes viedä. Miten jätebisneksemme sujuu ja millä siinä pärjää? Mistä kaikesta maksamme jätelaskussamme? Mikä maksaa? -ohjelman vieraina ovat Lassila&Tikanojan yhteiskuntasuhdejohtaja Jorma Mikkonen ja kehityspäällikkö Timo Hämäläinen Jätelaitosyhdistyksestä. Kuulemme myös Luonnonsuojeluliiton näkemyksiä asiasta. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

53:59 Audio: Kuinka kaunista on
Muistojen bulevardi

Kuinka kaunista on

Weiss-Douglas: Kuinka kaunista on (Lasse Mårtenson). Simons: All of me (Billie Holiday). Alfven: Schweden-mädel (Fred Weyrich ja Lys Assia). Arlen: Over the rainbow (Judy Garland). Granholm: Maailman pihamaat (Katri Helena). Kansansävelmä: Var det du? (Anna-Lena Löfgren). Arlen: I've got the world on a string (Louis Prima). Celentano: La Maison ou j'ai grandi (Francoise Hardy). Sullivan: I may be wrong (but I think you're wonderful) (Frankie Laine). Lehtinen: Muistan kesän (Kai Hyttinen). Porter: Love for sale (Anita O'Day). Dominguez: Di que no es verdad (Eydie Gorme). Carmichael: Skylark (Bob Dylan). Kansansävelmä: Konevitsan kirkonkellot (Piirpauke).

1:56:19 Audio: Sastamala Gregoriana: Rakkaustarinoita Händelin oopperoista
Konsertteja

Sastamala Gregoriana: Rakkaustarinoita Händelin oopperoista

Sopraano Tuuli Lindeberg ja kontratenori Teppo Lampela sekä barokkiyhtye Baccano - Hanna Haapamäki, nokkahuilu, Mervi Kinnarinen, viulu, Dora Asterstad, viulu, Tiila Kangas, alttoviulu, Jussi Seppänen, barokkisello, Eero Palviainen, renessanssiluuttu, ja Markku Mäkinen, cembalo. Georg Friedrich Händelin yli kahdestakymmenestä oopperasta löytyy mitä erilaisimpia lemmenpareja, joista sopraano Tuuli Lindeberg ja kontratenori Teppo Lampela ovat valinneet Händelin oopperatuotannnosta kahdeksan pariskuntaa kertomaan konsertissa omien tarinoidensa käännekohtia. Vaikka juonet ovat välillä hurjiakin ja henkilöt äkkipikaisia, kostonhaluisia, mustasukkaisia ja häikäilemättömiä, oopperoita ei silti kannata pitää barokin ajan saippuaoopperoina tai huvittavina telenoveloina. Toiminnan alta löytyvät oikeat ihmiset ja vilpittömät tunteet, jotka puhuttelevat edelleen nykypäivänkin kuuntelijaa. Kahdeksasta duettokohtauksesta on koottu kuvitteellinen rakkaustarina, jossa laulunumerot ovat kuin välähdyksiä jonkun anonyymin pariskunnan elämästä. Barokkiyhtye Baccano esittää myös instrumentaalivälisoittoja eli sinfonioita Händelin oopperoista, ja konsertin täydentää Giuseppe Sammartinin Konsertto nokkahuilulle, jousille ja basso continuolle F-duuri. Väliaikahaastattelussa Tuuli Lindeberg ja Teppo Lampela kertovat tarkemmin tutkimusretkestään Händelin oopperoiden henkilöiden tunne-elämään. Konsertti on nauhoitettu Sastamalan Pyhän Marian kirkossa 23.7.2017. Toimittajana Anu Jaantila. Georg Friedrich Händel: Almira: Alkusoitto oopperasta Almira Rinaldo: Almirenan aaria "Augelletti, che cantate" Almirenan ja Rinaldon resitatiivi ja duetto "Scherzano sul tuo volto" Sinfonia (1. näytös) Teseo: Medean ja Egeon duetto "Si ti lascio/Si ti sprezzo" G. Sammartini: 2. osa Sicilienne Konsertosta nokkahuilulle, jousille ja basso continuolle F-duuri Sosarme: Elmiran ja Sosarmen resitatiivi ja duetto "Per le porte del tormento" Rodelinda: Sinfonia (1. näytös) Rodelindan ja Bertaridon resitatiivi ja duetto "Io t'abbraccio" G. Sammartini: 1. osa Allegro Konsertosta nokkahuilulle, jousille ja basso continuolle Tolomeo: Seleucen ja Tolomeon kaikuaaria "Dite, che fà" Orlando: Alkusoitto: Allegro - Lentement - Allegro (Gigue) Angelican ja Orlandon resitatiivi ja duetto "Finché prendi" Sinfonia (3. näytös) Poro, Rè dell'Indie: Sinfonia (2. näytös) Cleofiden ja Poron resitatiivi ja duetto "Caro! Dolce!" G. Sammartini: 3. osa Allegro assai Konsertosta nokkahuilulle, jousille ja basso continuolle Giulio Cesare in Egitto: Cleopatran ja Cesaren duetto "Caro! Bella!" Loppukuoro Ritorni omai

2:57:00 Audio: Lieksan 5. kansainvälisen trumpettikilpailun finaali
Konsertteja

Lieksan 5. kansainvälisen trumpettikilpailun finaali

Trumpettikilpailun finalistit ovat: Huw Morgan, Iso-Britannia, Renato Longo, Brasilia, ja Javier Sanchez Javier Cantos, Espanja. Finalistit soittavat seuraavat teokset: Joseph Haydn: Konsertto trumpetille ja orkesterille Es-duuri. Leopold Mozart: Konsertto trumpetille, orkesterille ja continuolle D-duuri. Atso Almila: Sinfonia nro 5. Joensuun kaupunginorkesteri, joht. József Hárs. Asiantuntijana radiolähetyksessä on trumpetisti Miikka Saarinen. Suoran lähetyksen Lieksan kirkosta toimittaa Riikka Holopainen.

55:15 Audio: Kaukasialaisia kuvia
Klassista kahteen

Kaukasialaisia kuvia

Borodin: Keski-Aasian aroilta. (Samaran FO/Samuel Friedmann). Hatshaturjan: Runollinen laulu (Hideko Udagawa, viulu, ja Boris Berezovski, piano). Balakirev: Georgialainen laulu (Jouko Harjanne, trumpetti, ja Kari Hänninen, piano). Taktakishvili: Aaria sonaatista huilulle ja pianolle. (Manuela Wiesler ja Roland Pöntinen). Ippolitov-Ivanov: Kaukasialaisia kuvia. (Baltimoren SO/David Zinman). Parish Alvars: Armenialainen laulu (Gabriella Dall'Olio, harppu). Amirov: Azerbaidzhanilainen capriccio (Venäjän FO/Dmitri Jablonski).

44:12 Audio: Presidentti Koiviston matkassa
Julkinen sana

Presidentti Koiviston matkassa

Nuori pääministeri Mauno Koivisto oli taitava median kanssa. Rusettikaulainen ministeri hurmasi Jatkoaika -viihdeohjelmassa ja perhe esiintyi julkisuudessa. Kun Mauno Koivistosta tuli presidentti, median odotukset olivat korkealla. Kekkosen ajan vaikenemisesta haluttiin eroon. Julkisuus ei ollut aina Koivistollekaan helppoa, mutta hän tarvitsi keskustelukumppaneiksi toimittajia, vaikka nimittikin heitä sopuleiksi. Julkisessa sanassa puhutaan Koiviston ja median suhteista eläkkeellä olevan politiikan toimittajan Arto Astikaisen kanssa. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko. Ohjelma on toinen lähetys toukokuulta 2017.

54:44 Audio: Miksi Frédéric Chopin kuoli 39-vuotiaana?
Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä

Miksi Frédéric Chopin kuoli 39-vuotiaana?

Loputtomia ovat ne aikalaisten haltioituneet kirjoitukset, joissa kuvataan Chopinin soittoa. Hän oli huikea tekninen taituri. Mutta ennen kaikkea hänen soitossaan oli aina jokin maaginen imu, jonka ansiosta kuuntelijat menivät täysin sekaisin pienestäkin kappaleesta. Parhaimmillaan Chopin oli improvisoidessaan. Sen hän teki yksityisissä illanvietoissa vasta sitten, kun kaikki muut innokkaat soittajat olivat käyneet koskettimilla kahlaamassa pari muotitanssia. Ja kun hän lopulta aloitti, ei loppua ollut tullakaan. Hän saattoi improvisoida useita tunteja tauotta, ja toisinaan hän oli tällaisen urakan jälkeen niin nääntynyt, että hänet oli kannettava kotiin. - Minna Lindgren esitelmöi Ohjelman musiikit (katkelmia): Frédéric Chopin: Etydi nro 21 Ges-duuri op. 25/9 (Alfred Cortot) Masurkka nro 41 cis-molli op. 63/3 (Vladimir Ashkenazy) Poloneesi nro 6 As-duuri op. 53 (Martha Argerich) Nokturni nro 20 cis-molli (Elisabeth Leonskaja) Rondo konsertosta nro 1 e-molli pianolle ja orkesterille (Olli Mustonen ja San Franciscon SO/Herbert Blomstedt) Valssi nro 4 F-duuri op. 34/3 (Artur Rubinstein) Balladi nro 1 g-molli op. 23 (Claudio Arrau) Johann Strauss nuorempi: Tritsch-Tratsch-Polka (Baynov Piano Ensemble) Vincenzo Bellini: Norman aaria "Casta diva" oopp. Norma (Joan Sutherland, sopraano, ja Lontoon sinfoniakuoro ja -ork./Richard Bonynge)

43:29 Audio: Bogota
Muistojen bulevardi

Bogota

Dominguez: Perfidia (Xavier Cugatin ork.). Reed: Se eikö todista,että muutuin (Danny) Dewitt: Hyvin menee kuitenkin (Johnny,laulu). Fredanys: Bogota, paso doble (Jo Privat). Lang: Älä mene Bogotaan (Kipparikvartetti). Tynnilä: Valamo (Hannes Kettunen ja Dallapé). Raye: Boogie woogie bugle boy (The Andrews Sisters). Tyler: Deck of cards (T. Texas Tyler). Salo: Reikäraudasta reiän saa (Ismo Kallio). Schifrin: The Cincinnati kid (Ray Charles) Wilkin-Westberry: I just don't understand (Ann-Margret). Bacharach: I just don't know what to do with myself (Dusty Springfield). MacAulay-MacLeod: Olen yksin (Eero Raittinen). McHugh: Diga Diga Do (Oscar Aleman) Dylan: Die antwort weiss ganz allein der Wind (Marlene Dietrich). Toimittajana Kalevi Pollari.

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
30:05 Audio: Radioteatterin valiouusinta: Tainaron, osa 1/2
Radioteatteri esittää

Radioteatterin valiouusinta: Tainaron, osa 1/2

Tainaron vie kuulijan matkalle omalakiseen todellisuuteen, kaukaiseen maahan, jossa mikään ei ole aivan kuin omassamme. Tainaronin kaupungin asukkaat muistuttavat enemmän hyönteisiä kuin ihmisiä, mutta heidän edesottamuksensa ovat syvästi inhimillisiä. Kuunnelma seuraa ulkopuolisen saapumista Tainaroniin ja avaa unenomaisen kaupunkimaiseman muukalaisen silmin. Tainaron on fantasia, unelma, houre ja painajainen. Tainaron (1985) on Leena Krohnin läpimurtoromaani ja suomalaisen surrealismin merkkiteos. Kuunnelmaksi sen on sovittanut ohjaaja Janne Saarakkala. Teksti: Leena Krohn. Ohjaus ja sovitus: Janne Saarakkala. Tekninen toteutus: Jaakko Jämsä. Tuottaja: Mauri Ahola Rooleissa: Kolina Seppälä, Kati Outinen, Seela Sella ja Mikko Korsulainen Radioteatterin valiouusinta vuodelta 1997.

21:15 Audio: osa 1/12
Verinen lyhty

osa 1/12

Pienen hämäläiskylän elämä nyrjähtää sijoiltaan, kun maantieltä kajahtaa laukaus. Heikkilän talonväki ryhtyy tutkimaan, mistä oikein on kysymys. Rikoskuunnelmasarjan on kirjoittanut Jalmari Finne. Ohjaus: Antero Alpola Rooleissa: Hillevi Lagerstam, Esko Roine, Seppo Laine, Veikko Honkanen, Martta Reima, Ismo Kallio, Jarkko Rantanen, Pekka Autiovuori, Esa Saario, Saara Pakkasvirta, Juha Hyppönen ja Helena Notkonen. Uusinta vuodelta 1979. Jalmari Finnen Veristä lyhtyä on kutsuttu ensimmäiseksi suomalaiseksi rikosromaaniksi. Finne kirjoitti kertomuksensa vuonna 1928 - runsas vuosikymmenen ennen Mika Waltarin ensimmäisiä Komisario Palmu -seikkailuja.

25:36 Audio: Toivon heinäkuun toiveuusinta: Mies joka istutti puita
Radioteatteri esittää

Toivon heinäkuun toiveuusinta: Mies joka istutti puita

Patikkamatkallaan Jean Giono tapasi yksinäisyyteensä vetäytyneen miehen, joka istutti puita, tuhansittain puita. Sinnikkäällä ja pyyteettömällä toiminnallaan hän teki eläväksi sitä, mikä näytti jo kuolleen. Ja näin hän tuli muuttaneeksi vähitellen koko karun vuoriston ja palautti seudun elinvoiman. Jean Gionon teoksesta tuli Ranskan ekologisen ajattelun suunnannäyttäjä ilmestyessään 1950-luvulla ja se on synnyttänyt metsänistutusliikkeitä kaikkialla maailmassa. Kuunnelma tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä ja tarkastella, mikä elämässä on tärkeää. Kauniissa ja optimistisessa tarinassa puissa kasvaa toivo. Kirjoittanut Jean Giono. Suomennos Tuukka Kangasluoma. Ohjaus Jari Hietanen. Tekninen toteutus Eero Aro. Tuottaja Mauri Ahola. Monologin esittää Ossi Ahlapuro. Kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 1997.

14:08 Audio: Kuunnelman esittely: Mies joka istutti puita
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Mies joka istutti puita

Mies joka istutti puita on Radioteatterin kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 1997, ja se kuullaan osana Radio 1:n Toivon heinäkuuta. Mikä Jean Gionon teokseen pohjaavassa kuunnelmassa on tehnyt erityisesti vaikutuksen? Haastateltavina ovat kuunnelman toivoja Ulla Puukko sekä kirjallisuudentutkija Päivi Kosonen. Ja millainen kirjailija Jean Giono oli? Toimittajana on Emilia Cronvall. Kuunnelma Mies joka istutti puita tulee Radio 1:ssä sunnuntaina 16.7. klo 15.00.

Yle Radio 1

Ajankohtaista

Yle Radio 1 vastaa

Radio 1 vastaa

Kaj Färm: Maailmanmusiikkia ja joululauluja toivon heinäkuussa

Paljon on jälleen tullut palautetta niin kuuluvuudesta, kuin ohjelmasisällöistäkin. Musiikkiohjelmia on kiitelty ja moitittu. Erityisen paljon on kiitetty Minna Lindgrenin esitelmiä, moitteita taas on tullut joistakin yksittäisistä kappaleista. Eräs kuuntelija ihmetteli, miksi me soitamme niin paljon modernia musiikkia keskellä päivää ja keskellä kesää. Olemmeko me soittaneet erityisen paljon uutta musiikkia? En minä ole huomannut. Tässä yksi huomio: ”Palautteeni koskee Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmaa. Kiitos tästäkin vaihtoehtoisesta musiikkiohjelmasta. Eihän näistä tiedä mitään ellei Yle tekisi toimitettuja musiikkiohjelmia. Upeaa. Kiitos.” Myös teemaheinäkuumme on huomattu: ”Kiitokset mainiosta heinäkuun teemasta Toivo! Toivon siis teeman mukaisesti aamuhartausohjelmaan jonkinlaista päivitystä. Kuulen päivittäin tuon prime time -lähetyksen, joskus kuuntelenkin, esim. jos tunnistan Matti J. Kurosen tai muun kovakorvaisenkin tavoittavan olevan äänessä. Toivoisin, että joskus annettaisiin vuoro jotakin muuta kuin uskonnollista maailmankatsomusta julistavalle. Eettistä pohdintaa edistäville sanankäyttäjille, tiedemiehille, filosofeille, kirjailijoille on kysyntää. - Työniloa toivottaen Marja Helsingistä” Tämä Marjan ehdotus on mielestäni hyvä ja siitä täytyy ehdottomasti keskustella täällä kanavalla lisää. Toivon heinäkuusta voisin muuten mainita vielä muutaman ohjelman. Esimerkiksi Utelias äänimatkailija tarjoilee ensi tiistaina kello 11 optimismia ja duurisävelmiä, kun ohjelman aiheena on valistus. Vieraana ohjelmassa on Suomen Akatemian tutkija ja Euroopan historian dosentti Charlotta Wolff. Ensi viikon perjantaina on paljonkin toiveikasta ohjelmaa. Ensinäkin Tiedeykkönen kertoo, että Itämerellä on toivoa ja kello 15.05  kuullaan sarjassa ”Löytöretki suomalaiseen toivoon” kuinka ekopsykologi Kirsi Salonen näkee työssään kuinka luonto auttaa ihmisiä palautumaan. Joskus toivonpilkahdus löytyy valosta, joka siivilöityy puiden lehtien läpi. Näitä ja lukemattomia muita toivo-aiheisia ohjelmia on siis luvassa musiikista draamaan. Mutta nyt ollaan ennätyksen parissa. On siis heinäkuun alku, mutta tällainen viesti kilahti sähköpostiin: ”Hei, minä tässä jo tiedustelen joulusta. Onko mahdollista että perinteisesti joulurauhan julistuksen jälkeen Sulo Saarits laulaa sen ”Taas kaikki kauniit muistot”.  Kun se kuuluu asiaan, ei tule samaa tunnetta jos joku muu sen laulaa. Tämä on meidän perheen toive.” Eli hyvissä ajoin on perhe liikkeellä. Tämä on joka jouluinen kiistelynaihe. Osa yleisöä haluaa kuulla tuoreita ja raikkaita versioita laulusta ”Taas kaikki kauniit muistot”, osalle taas kelpaa ainoastaan tuo mainittu Sulo Saarits. Täytyy varmaan järjestää kansanäänestys aiheesta Sulo vastaan muu Suomi. Mutta nyt minä jään lomalle. Se saattaa tarkoittaa sitä, että tämä palstakin on tauolla ainakin ensi viikon, mutta sitten vastaava tuottajamme Anna Simojoki palaa omilta lomiltaan ja on taas palautelaatikon äärellä. Sitä voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Minulle ei suoraan kannata lähettää muutamaan viikkoon yhtään mitään, mutta elokuun loppupuolella palataan asiaan. Siihen saakka oikein hyvää kesää kaikille sillä lämpimät säät alkavat nyt! Kaj Färm Radio 1 vastaa 8.7.2017

Muualla Yle.fi:ssä