RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
19:19 Audio: Elämäni perämoottorit
Salatut museot

Elämäni perämoottorit

Porvoon saaristosta löytyy Nissen Outboard -museo - eli ulkolaitamoottorimuseo. Toimittaja Minna Joenniemi eläytyy museon perustajan Nils Häggblomin maailmaan ja päätyy myös halaamaan perämoottoria. Kokoelmassa on kymmeniä entisöityjä perämoottoreita liki sadan vuoden ajalta ja muuta vesillä liikkumiseen ja kalastukseen liittyvää tavaraa. 1950-luku on Nissen suosikkivuosikymmen, koska silloin hän itse alkoi myydä veneitä. Nisse on tuonut Suomeen perämoottoreiden lisäksi purjelautailun ja kirveenheiton.

59:59 Audio: Myrsky
Klassista kahteen

Myrsky

Glinka: Alkusoitto oopp. Ruslan ja Ljudmila (Minnesotan ork./Klaus Tennstedt). Glazunov: Kohtalon laulu, dramaattinen alkusoitto d-molli. (Hong Kongin FO/Antonio de Almeida). Tshaikovski: Myrsky (St.Luken ork./Pablo Heras-Casado). Massenet: Des Grieux'n ja Manonin duetto opp. Manon (Léopold Simoneau, tenori, ja Pierrette Alarie, sopraano, sekä Berliinin radion SO/Lee Schaenen). Stenhammar: Canzonetta serenadista orkesterille F-duuri (Ruotsin RSO/ Esa-Pekka Salonen). Konsertin on laatinut Teemu Sipilä.

52:31 Audio: Suomalaiset talousrikokset
Mikä maksaa?

Suomalaiset talousrikokset

Talousrikokset ovat yhä vakavampia ja yhä useammin myös osa järjestäytynyttä rikollisuutta. Nimikkeinä ovat usein törkeät veropetokset, lahjukset ja valelaskutukset. Miten viranomaisemme pärjäävät? Millaista on hetken harmaa talous? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat tullin harmaan talouden torjuntayksikön valvontajohtaja Petri Lounatmaa, talousrikostutkija Erkki Rossi KRP:stä ja johtaja Janne Marttinen verohallinnon harmaan talouden selvitysyksiköstä.

53:00 Audio: Mukavaa meillä on
Muistojen bulevardi

Mukavaa meillä on

Carste: Those lazy, hazy, crazy days of summer (Nat King Cole). Merrill: Mukavaa meillä on (Vieno Kekkonen & Juha Eirto). Strayhorn: Take the 'a' train (Duke Ellington). Hupfeld: As time goes by (Peggy Lee). Taube: Havsörnsvalsen (Sven-Bertil Taube). Hodgkinson: Tiikerihai (Onni Gideon). Noble: Hawaiian war chant (Spike Jones). Stone: Hula hula hula hula hoop (Olavi Virta). Donida: Help yourself (Tom Jones). Leandros: Tango d'amor (Vicky Leandros). Webb: Wichita lineman (Glen Campbell). Carrillo: Sabor a mi (Caterina Valente). Lloyd Webber: Et itkeä saa Argentiina (Seija Simola). Heusen: All this and heaven too (Mel Torme).

50:00 Audio: Kokenut työntekijä kortiston kautta eläkkeelle
Ykkösaamu

Kokenut työntekijä kortiston kautta eläkkeelle

Kortiston kautta eläkkeelle, Postin yt-neuvotteluja tutkinut Koneen säätiön Elisa Virkola ja Eläketurvakeskuksen tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino arvioivat eläköitymisen reittejä.  Ylen puoluegallupin antia avaa Pirjo Auvinen. Muuttaako Nordean pääkonttori pois Ruotsista, vaihtoehtoja puntaroi professori Timo Rothovius.  Kirjankustannuksen näkymiä arvioi kustantaja Jarkko Tuusvuori Ntamosta. Virossa haikaillaan Suomen elintasoa, ulkomaanlehdet Tallinnasta. Toimittaja Jakke Holvas

2:19:04 Audio: Kuhmon kamarimusiikki 2017: Myrskyvaroitus ja Pohjoinen valo
Konsertteja

Kuhmon kamarimusiikki 2017: Myrskyvaroitus ja Pohjoinen valo

Tiistaina 18.7. äänitettiin Kuhmon kamarimusiikki -festivaalilla kaksi konserttia, Myrskyvaroitus ja Pohjoinen valo, jotka kuullaan torstaina 20.7. Myrskyvaroitus Antonio Vivaldi: Huilukonsertto F-duuri RV433 "La tempesta di mare" Allegro - Largo - Presto Janne Thomsen, huilu Khoa-Nam Nguyen ja Adrian Ibanez-Resjan, viulu Dalia Stasevska, alttoviulu Lauri Kankkunen, sello Petri Mäkiharju, kontrabasso Wolfgang Abendroth, cembalo Franz Schubert: Allegro a-molli D. 947 pianolle nelikätisesti "Lebensstürme" Roberto Prosseda ja Alessandra Ammara, piano Jean-Philippe Rameau: Prologi ja myrsky (Orage) oopperasta Sammakkokuningatar Victoire Bunel, mezzosopraano Blanca Gleisner, oboe Antti Tikkanen, Minna Pensola, Siiri Alanko, Kasmir Uusitupa ja Lev Bogino, viulu Atte Kilpeläinen, alttoviulu Tomas Djupsjöbacka, sello Maria Krykov, kontrabasso Harri Lehtinen ja Tuija-Maija Nurminen, lyömäsoittimet Alberto Mesirca, kitara Petteri Pitko, cembalo Carsten Schmidt, kapellimestari ja cembalo Ludvig van Beethoven: Pianosonaatti nro 17 d-molli op 31/2 "Myrsky" Largo - Allegro Adagio Allegretto Roope Gröndahl, piano Pohjoinen valo Aarre Merikanto: Kuutamo op. 20/6 Aura Go, piano Juha T. Koskinen: Soleil noir - viisi miniatyyriä jousikvartetille Meta4 Jean Sibelius: Nokturno op. 51/3 konserttisarjasta Belsazarin pidot Daichi Nakamura, viulu Ossi Tanner, piano Kaija Saariaho: Oi kuu Taavi Oramo, bassoklarinetti Martti Rousi, sello Jaakko Kuusisto: Valo op. 23 Kasmir Uusitupa, viulu Irina Zahharenkova, piano Sebastian Fagerlund: Transient Light Olivier Darbellay, käyrätorvi Elina Vähälä, viulu Klaus Mäkelä, sello Junio Kimanen, piano Konsertit toimittaa Riikka Holopainen.

55:30 Audio: Violetta ja Scarpia
Klassista kahteen

Violetta ja Scarpia

Elgar: Kruunajaismarssi (Uuden-Seelannin SO/James Judd). Fauré: Finaali sonaatista d-molli (Arto Noras, sello, ja Bruno Rigutto, piano). Beethoven: Allegro commodo (Mozzafiato-puhallinyhtye). Verdi: Violettan aaria ja resitatiivi oopp. La Traviata (Anna Moffo, sopraano, ja Colin Davis, Lontoon Philharmonia Orchestra/Colin Davis). Dvorák: Finaali jousikvartetosta nro 12 F-duuri (Guarneri-kvartetti). Chopin: Balladi As-duuri (Antonin Kubalek, piano). J. Haydn: Presto e scherzando Jousikvartetosta nro 34 D-duuri (The Angeles String Quartet). Puccini: I näytöksen loppukohtaus oopp. Tosca (Usko Viitanen, baritoni, Kauko Väyrynen, tenori, sekä Suomen Kansallisoopperan kuoro ja RSO/Okko Kamu). Konsertin on toimittanut Annina Aho.

56:21 Audio: Mikä sai filosofin sotkeutumaan oopperaan?
Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä

Mikä sai filosofin sotkeutumaan oopperaan?

Rousseau ei säveltänyt juuri muuta kuin tämän yhden oopperan. Tunnetuin melodraama Pygmalion, on sovitus soolohuilulle Vivaldin Kevät-konsertosta, joitain lauluja ja motetteja. Hänen oopperansa on hurmaava murroskauden taideteos, syntynyt sinä ohikiitävänä hetkenä, kun barokki oli hylätty mutta klassismi ei vielä ollut tuonut sääntöjään ja järkeään taiteisiin. Sillä Rousseau tosiaan hyppäsi klassismin ja rokokoon yli ja viskasi taiteet suoraan romantiikan aikakaudelle. Muut sitten tulivat perässä. - Minna Lindgren esitelmöi. Ohjelman musiikit (katkelmia): Jean-Jacques Rousseau: Kylän tietäjä (Cantus firmus -kamarikuoro ja -orkesteri, joht. Andreas Reize, sol. Gabriela Bürgler, sopraano, Michael Feyfar, tenori, ja Dominik Wörner, baritoni).

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
25:36 Audio: Toivon heinäkuun toiveuusinta: Mies joka istutti puita
Radioteatteri esittää

Toivon heinäkuun toiveuusinta: Mies joka istutti puita

Patikkamatkallaan Jean Giono tapasi yksinäisyyteensä vetäytyneen miehen, joka istutti puita, tuhansittain puita. Sinnikkäällä ja pyyteettömällä toiminnallaan hän teki eläväksi sitä, mikä näytti jo kuolleen. Ja näin hän tuli muuttaneeksi vähitellen koko karun vuoriston ja palautti seudun elinvoiman. Jean Gionon teoksesta tuli Ranskan ekologisen ajattelun suunnannäyttäjä ilmestyessään 1950-luvulla ja se on synnyttänyt metsänistutusliikkeitä kaikkialla maailmassa. Kuunnelma tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä ja tarkastella, mikä elämässä on tärkeää. Kauniissa ja optimistisessa tarinassa puissa kasvaa toivo. Kirjoittanut Jean Giono. Suomennos Tuukka Kangasluoma. Ohjaus Jari Hietanen. Tekninen toteutus Eero Aro. Tuottaja Mauri Ahola. Monologin esittää Ossi Ahlapuro. Kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 1997.

14:08 Audio: Kuunnelman esittely: Mies joka istutti puita
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Mies joka istutti puita

Mies joka istutti puita on Radioteatterin kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 1997, ja se kuullaan osana Radio 1:n Toivon heinäkuuta. Mikä Jean Gionon teokseen pohjaavassa kuunnelmassa on tehnyt erityisesti vaikutuksen? Haastateltavina ovat kuunnelman toivoja Ulla Puukko sekä kirjallisuudentutkija Päivi Kosonen. Ja millainen kirjailija Jean Giono oli? Toimittajana on Emilia Cronvall. Kuunnelma Mies joka istutti puita tulee Radio 1:ssä sunnuntaina 16.7. klo 15.00.

55:17 Audio: Hiljainen toivo
Radioateljee

Hiljainen toivo

Toivon ja pelon mentaalinen salaliitto? Onko toista ilman toista? Ohjelmassa pohditaan pelon ja toivon suhteita - tukahduttaako pelko toivon? Miten yhteiskunnan ja yksilön väliset toiveet ja pelot peilautuvat toisikseen – miten pienet ja suuret? Yksinkertainen muuttuu monimutkaiseksi ja päinvastoin – synteesi antaa odottaa itseään. Käsikirjoitus: Hanna Huhtamäki. Ohjaus ja äänimaisemamusiikki: Harri Huhtamäki. Kertoja: Minna Haapkylä. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

51:59 Audio: Toivon yö
Radioteatteri esittää

Toivon yö

Ketkä kulkevat kaupungin yössä? Voiko sattumanvarainen kohtaaminen ratkaista kokonaisen elämän? Mitä tapahtuu, kun draama antautuu tuntemattomille näyttämöille? Toivon yö on viiden pienoiskuunnelman kokonaisuus, joka on kooste suorasta lähetyksestä 1.7., jossa tekijät jalkautuivat Helsingin yöhön. Tarinat sijoittuvat eri puolille kaupunkia ja kaikki antavat omanlaisensa vastauksen samaan kysymykseen: mitä toivo merkitsee tänään? Kuunnelmissa esiintyvät: Anssi Niemi, Heidi Krohn, Jussi Järvinen, Marjaana Maijala, Paavo Kinnunen, Petja Lähde, Rauno Ahonen, Ronja Kuoppamäki, Saija Lentonen, Sami Kukka, Satu Tuuli Karhu, Teijo Eloranta ja Åsa Nybo. Ohjaus: Maria K. Mononen ja Toni Kamula Kirjoittajat: Susanna Airaksinen, Ilja Lehtinen, Juho Keränen, Marie Kajava ja Eira Virekoski. Äänisuunnittelijat: Mikko Kuokka ja Antti Pohjola Koosteen ohjaus: Juha Rosma Koosteen miksaus: Joonatan Kotila Tuotanto: Sari-Anne Nahkuri, Radioteatteri

Yle Radio 1

Ajankohtaista

Yle Radio 1 vastaa

Radio 1 vastaa

Kaj Färm: Maailmanmusiikkia ja joululauluja toivon heinäkuussa

Paljon on jälleen tullut palautetta niin kuuluvuudesta, kuin ohjelmasisällöistäkin. Musiikkiohjelmia on kiitelty ja moitittu. Erityisen paljon on kiitetty Minna Lindgrenin esitelmiä, moitteita taas on tullut joistakin yksittäisistä kappaleista. Eräs kuuntelija ihmetteli, miksi me soitamme niin paljon modernia musiikkia keskellä päivää ja keskellä kesää. Olemmeko me soittaneet erityisen paljon uutta musiikkia? En minä ole huomannut. Tässä yksi huomio: ”Palautteeni koskee Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmaa. Kiitos tästäkin vaihtoehtoisesta musiikkiohjelmasta. Eihän näistä tiedä mitään ellei Yle tekisi toimitettuja musiikkiohjelmia. Upeaa. Kiitos.” Myös teemaheinäkuumme on huomattu: ”Kiitokset mainiosta heinäkuun teemasta Toivo! Toivon siis teeman mukaisesti aamuhartausohjelmaan jonkinlaista päivitystä. Kuulen päivittäin tuon prime time -lähetyksen, joskus kuuntelenkin, esim. jos tunnistan Matti J. Kurosen tai muun kovakorvaisenkin tavoittavan olevan äänessä. Toivoisin, että joskus annettaisiin vuoro jotakin muuta kuin uskonnollista maailmankatsomusta julistavalle. Eettistä pohdintaa edistäville sanankäyttäjille, tiedemiehille, filosofeille, kirjailijoille on kysyntää. - Työniloa toivottaen Marja Helsingistä” Tämä Marjan ehdotus on mielestäni hyvä ja siitä täytyy ehdottomasti keskustella täällä kanavalla lisää. Toivon heinäkuusta voisin muuten mainita vielä muutaman ohjelman. Esimerkiksi Utelias äänimatkailija tarjoilee ensi tiistaina kello 11 optimismia ja duurisävelmiä, kun ohjelman aiheena on valistus. Vieraana ohjelmassa on Suomen Akatemian tutkija ja Euroopan historian dosentti Charlotta Wolff. Ensi viikon perjantaina on paljonkin toiveikasta ohjelmaa. Ensinäkin Tiedeykkönen kertoo, että Itämerellä on toivoa ja kello 15.05  kuullaan sarjassa ”Löytöretki suomalaiseen toivoon” kuinka ekopsykologi Kirsi Salonen näkee työssään kuinka luonto auttaa ihmisiä palautumaan. Joskus toivonpilkahdus löytyy valosta, joka siivilöityy puiden lehtien läpi. Näitä ja lukemattomia muita toivo-aiheisia ohjelmia on siis luvassa musiikista draamaan. Mutta nyt ollaan ennätyksen parissa. On siis heinäkuun alku, mutta tällainen viesti kilahti sähköpostiin: ”Hei, minä tässä jo tiedustelen joulusta. Onko mahdollista että perinteisesti joulurauhan julistuksen jälkeen Sulo Saarits laulaa sen ”Taas kaikki kauniit muistot”.  Kun se kuuluu asiaan, ei tule samaa tunnetta jos joku muu sen laulaa. Tämä on meidän perheen toive.” Eli hyvissä ajoin on perhe liikkeellä. Tämä on joka jouluinen kiistelynaihe. Osa yleisöä haluaa kuulla tuoreita ja raikkaita versioita laulusta ”Taas kaikki kauniit muistot”, osalle taas kelpaa ainoastaan tuo mainittu Sulo Saarits. Täytyy varmaan järjestää kansanäänestys aiheesta Sulo vastaan muu Suomi. Mutta nyt minä jään lomalle. Se saattaa tarkoittaa sitä, että tämä palstakin on tauolla ainakin ensi viikon, mutta sitten vastaava tuottajamme Anna Simojoki palaa omilta lomiltaan ja on taas palautelaatikon äärellä. Sitä voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Minulle ei suoraan kannata lähettää muutamaan viikkoon yhtään mitään, mutta elokuun loppupuolella palataan asiaan. Siihen saakka oikein hyvää kesää kaikille sillä lämpimät säät alkavat nyt! Kaj Färm Radio 1 vastaa 8.7.2017

Muualla Yle.fi:ssä