RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

KOURA palkitsi Yle Radio 1:n Olipa kerran -radiosarjan

Olipa kerran -ohjelmasarja. Kuvassa toimittaja Kaisa Pulakka.
Olipa kerran -ohjelmasarja. Kuvassa toimittaja Kaisa Pulakka. Kuva: Yle

Koulutusrahasto KOURA antoi lisäksi kunniamaininnat Yle Radio 1:n Orjuus sisälläni -dokumentille, Hännänsyöjä-kuunnelmalle, Utelias äänimatkailija -ohjelmalle ja Kuuta ei ole! Salaliittoteorioiden kulttuurihistoriaa -ohjelmasarjalle.

Koulutusrahasto KOURA jakoi KOURA-palkinnot ja kunniamaininnat vuoden 2016 parhaille televisio-, radio- ja verkkosisällöille. Palkinnoista kilpailivat Yleisradion ja MTV:n kotimaiset tv-, radio- ja verkkosisällöt.

KOURA-tunnustuksen saaneet Yle Radio 1:n ohjelmat:

Kulttuurisisällöt-sarjan KOURA-palkinto: Olipa kerran – ohjelmasarja

Palkitaan: Kaisa Pulakka, Satu Apo, Pertti Ylikojola

Tämä radiosarja laajentaa kuulijan ymmärrystä tarinoihin, joiden parissa sukupolvet ovat kasvaneet - ja kasvavat. Tarinoihin, jotka yhä toistuvat populaarikulttuurin kuvastossa, mainoksissa ja elokuvissa. Punahilkka, Lumikki, Ruusunen, Tuhkimo ja Saapasjalkakissa ovat kaikille tuttuja satuhahmoja, mutta harva tuntee niiden historiaa. Sarja avaa satujen kulttuurihistoriaa monimuotoisesti ja monitasoisesti. Se lähestyy kohteitaan taiteesta, tieteestä ja kansanperinteestä käsin. Lopputulos on paitsi huikea matka satujen maailmaan myös kiehtova ja lumoava kuin klassiset sadutkin: tarina on kuunneltava loppuun asti!

Kulttuurisisällöt-sarjan kunniamaininta: Kuuta ei ole, salaliittoteorioiden kulttuurihistoria

Palkitaan: Jukka Mikkola

Tämä sarja on häikäisevän hyvin toteutettu ja jättää kuulijan ihanasti ymmälleen. Sarja punoo tieteellisen faktan ja niihin liittyvän folkloren kiehtovaksi kudelmaksi, jota siivittää vinksahtanutta aihetta kohtaan hienosti sisäänkirjoitettu kepeä huumori ja ironia. Äänitehosteinakin toimivat uutiskatkelmat ja internetin villit spekulaatiot kulkevat sarjassa käsi kädessä ja kerrontaa tukee myös sopivasti hämyisä äänimaisema.

Kulttuurisisällöt-sarjan kunniamaininta: Utelias äänimatkailija: Pöllösen lento

Palkitaan: Eva Tigerstedt, Pentti Männikkö, Katri Henriksson, Soila Valkama

Tätä radio-ohjelmaa voisi luonnehtia musiikkiesseeksi, radioreportaasiksi, äänitaiteeksi tai luontodokumentiksi. Vahva kontakti kuulijaan syntyy monikerroksisesta kudoksesta ja hengittävästä rytmistä.  Ohjelman kuuntelija pääsee tunnin kestävälle matkalle toiseen todellisuuteen ja uudenlaisiin äänimaisemiin. Ohjelman keskiössä ovat linnut ja lintujen antamat inspiraatiot  klassisessa musiikissa. Tämän ohjelman kuuntelija saa yhdellä kertaa nautittavan luontokokemuksen ja hienon musiikkielämyksen.

Dokumentit ja journalistiset sisällöt -sarjan kunniamaininta: Orjuus sisälläni

Palkitaan: Henna Salakari, Kai Rantala, Hannu Karisto

Mitä lapsuuden varhainen ja turvallinen kiintymyssuhde merkitsee ihmisen kehitykselle? Ainakin sen puute voi jättää voimakkaat jäljet loppuelämäksi. Tämä dokumentti valaisee lapsuuden traumaa, miten se syntyy ja miten sen seurauksista voi päästä irti vielä aikuisenakin. Aiheen koskettavuus oli vertaansa vailla, kun vakavan trauman lapsuudessa kokenut henkilö kertoi oman selviytymistarinansa.

Draamat ja fiktiot -sarjan kunniamaininta: Hännänsyöjä

Palkitaan: Milla Pelkonen, Pinja Mustajoki

Ohjelma syntyi käsikirjoittaja-ohjaajan kohtaaman onnettomuuden ja siitä seuranneiden sairaalakokemusten myötä. Hienosti rakennetulla äänimaisemalla luodaan unen ja valveen tunnelmia, jotka tulevat aivan kuuntelijan iholle asti. Teoksessa käytetyt realistiset ja mielikuvitukselliset äänet kertovat tarinaa kivusta, pahastaolosta sekä henkisestä toipumisprosessista puhuttelevalla tavalla. Puhutteleva tarina.

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä