RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Musiikkiohjelmat

Janne Koskinen

Hienostelua

Hienostelua-ohjelmasarjassa kuullaan, miten mukavaa herrasmiehen elämä voikaan olla! Musiikkitoimittaja Janne Koskinen kuljeskelee kaupungilla ja löytää itselleen milloin mitäkin inspiroivaa: taitavan kengäntekijän, hyvän kalvosimien suunnittelijan ja kirsikkapuisia tyylihuonekaluja. Päivänautintoihin kuuluu myös korkeatasoinen klassinen musiikki. Toimittajan yläluokkainen elämäntyyli ei kuitenkaan miellytä esimiestä, Katri Henrikssonia, jonka mielestä lapsilisistä puhuminen olisi paljon mittatilauskenkiä tärkeämpää. Torstaisin klo 11.00, uusinta perjantaisin klo 14.00.

Muukalaiset planeetta Androgyyniltä

Muukalaiset planeetta Androgyyniltä

Oletko koskaan miettinyt, miten David Bowie, Twisted Sister tai Prince olivat oikeastaan edes mahdollisia yhteiskunnissa, joissa seksuaalivähemmistöjä sorrettiin ja vähemmistöjen asemasta keskusteleminen oli tabu? Oudot ilmiöt oli helpompaa ymmärtää friikkisirkuksena tai avaruusolioina. Sukupuolisuutta ja seksuaalisuutta hämärtäneet ilmiöt populaarikulttuurissa ymmärrettiin aluksi tarinana jostakin toisenlaisesta kaukaisesta maailmasta. Myöhemmin liian rohkeiksi koettuja esityksiä käsiteltiin Yhdysvaltain kongressia myöten. Muukalaiset planeetta androgyyniltä on kolmiosainen sarja, joka käsittelee pop- ja rock-musiikin ilmiöitä näkökulmista, jotka ovat yhtä aikaa kummia, tabuja, mutta myös ihmeellisiä, hauskoja ja vapauttavia. Toimittajana Eero Koski.

Syötävät sävelet

Syötävät sävelet

Musiikintutkija ja tietokirjailija Susanna Välimäki houkuttelee musiikkitoimittaja Janne Koskisen makunystyrämetsän siimekseen nautiskelemaan harvinaisia herkkuja - jumalaisesta muskotista aina paholaismaisiin aivoihin. Välimäki ja Koskinen valmistavat säveltäjien kulttuurihistoriallisista resepteistä ruoka- ja juoma-annoksia. 12-osainen sarja kuullaan ja nähdään kesän aikana Yle Radio 1:ssä (keskiviikkoisin 7.6. - 23.8.) Yle Teemalla (elokuussa) ja Yle Areenassa. Lisäksi verkkoon valmistuu Kirsi Kukkuraisen animoima Soiva keittokirja.

Tohtori Charles Burneyn matka Ranskaan ja Italiaan 1770

Tohtori Charles Burneyn matka Ranskaan ja Italiaan 1770

Lontoolainen Oxfordin yliopiston musiikkitieteen tohtori Charles Burney teki vuonna 1770 laajan matkan Ranskaan ja Italiaan. Matkan tarkoituksena Burneyllä oli kerätä materiaalia, jotta voisi myöhemmin kirjoittaa ensimmäisen nykyaikaisen musiikinhistorian englannin kielellä. Poikkeuksellisen sivistyneen, lahjakkaan ja oivalluskykyisen Burneyn matkakertomus avaa kiehtovan ja rikkaan näköalan aikakauden eurooppalaiseen musiikkiin - eikä vain musiikkiin, vaan ajan värikkääseen elämään muutenkin. Kari Rydmanin toimittama 15-osainen sarja kuullaan toiveuusintana vuosilta 1988-89.

Eva Tigerstedt

Utelias äänimatkailija

Utelias äänimatkailija yhdistelee musiikkia, tieteitä ja taiteita. Miten ympäröivän maailman äänet ovat muokanneet musiikkia ja kuunteluamme? Mistä ääni ja sointi rakentuvat? Onko visuaalisten värien ja musiikin välillä jokin fysikaalinen yhteys? Mitä aika on ja miten se hahmottuu musiikissa? Minkälainen paikka oli renessanssin aikainen puutarha, ja minkälaista musiikkia silloin sävellettiin? Keskustelun ja musiikin kautta aiheita pohdiskelevat eri alojen asiantuntijat ja utelias äänimatkailija Eva Tigerstedt. Mukana ohjelmanteossa ovat myös äänisuunnittelija Pentti Männikkö ja ohjaaja Soila Valkama. Tiistaisin klo 11.00, toinen lähetys lauantaina klo 11.00.

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä