RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Radioateljee kesällä 2016

Yle Radio 1 perjantaisin klo 22.05. Kuukauden ensimmäisenä perjantaina tällä lähetyspaikalla Ääniversumi.

Kuuntele Radioateljeen ohjelmia Yle Areenasta

 

Kesäkuu

 

Pe 3.6.
Ääniversumi
Olga Palomäki tekee äänisaasteesta nautittavaa ja moniulotteista äänitaidetta.

 

Pe 10.6.
Harri Huhtamäki: Maa-Ilma-Pallo - ja sen rakenne eli besserwisserin opas

Miksi maailma näyttää ja kuulostaa nykyään niin synkältä? Muuttuvatko ongelmat yhä monimutkaisemmiksi? Miksi epävarmuus ja ennustamattomuus kasvavat? Onko historia kadonnut? Tuhoutuuko kapitalismi? Onko maailmasta tullut ilmapallo, joka poksahtaa jatkuvassa kasvussa?

Miksi eriarvoisuus kasvaa?

Onko luonnollista että köyhät kävelevät kyykyssä? - Jos kapitalismi ja eriarvoisuus poistuvat, ilmestyykö silloin unelmoitu paratiisi? Vai onko se uskontoihin perustuva haavekuva? - Nyt voi kuunnella besserwisserin opastuksen.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Äänimaisemamusiikki: HattiBhutamBand: Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio, Tapani Rinne. Kertojat: Minna Haapkylä, Antti Reini, Eero Saarinen. Tekninen toteutus: Tuomas Norvio. Tuottaja: Harri Huhtamäki. (2015)

 

Pe 17.6.
René Farabet: Sanoja sisältä - St. Maurin vankila

Ohjelma kuuntelee kahtatoista St. Maurin pitkäaikaisvankia, jotka ovat sopeutumisohjelman yhteydessä rakentaneet itse itselleen äänistudion vankilan sisälle. Siellä he ovat työstäneet omia nauhojaan, joita ranskalainen René Farabet käyttää ohjelmansa osana: "Kuunnelkaamme näitä sanoja ja äänten maisemia, joiden kautta vangit ilmaisevat itseään - antakaamme heidän resonoida tietoisuudessamme."

Ohjelma voitti vuoden 1993 Prix Futurassa ensimmäisen palkinnon. Sanoja sisältä on Farabetin Radioateljeelle tekemä suomenkielinen versio. Suomennos: Hilkka Pekkanen. Kertojat: Helka-Maria Kinnunen ja Eero Saarinen. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Ohjaus ja käsikirjoitus: René Farabet. Tuottaja: Harri Huhtamäki. (1993)

 

Pe 24.6.
Harri Huhtamäki: Juhannus - akustinen kulta-aika

Radioateljee tarjoaa juhannuksena kuulijoille perinteistä kesänautintoa runojen ja musiikin kera. Musiikki ei ole raskaan luokan klassista, vaan kevyen musiikin nostalgiaa, mikä läheisesti liittyy suomalaiseen juhannukseen. Ohjelmassa on myös hieman tietoa juhannustaioista, jos joku kuuntelija olisi niitä jo unohtanut.

Käsikirjoitus, ohjaus ja tuotanto: Harri Huhtamäki. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Kertoja: Tom Wentzel. (1993)

 

Heinäkuu
(Yle Radio 1:n teemana heinäkuussa on keskiaika)

 

Pe 1.7.
Ääniversumi
Jussi Kärkkäisen ja Jukka Hannukaisen ääniteos ammentaa ainekset keskiajasta Keskiajan heinäkuun hengessä.

 

Pe 8.7.
Samu Niskanen - Jaakko Tahkokallio: Abelard ja Heloise - ääniä pimeänä pidetyltä ajalta

Keskiajantutkija Samu Niskasen feature esittää kuuluisan rakkaustarinan 1100-luvun alusta. Ohjelma on rakennettu alkuperäisistä historiallisista dokumenteista, ja kertojina toimivat asianosaiset itse. Heloisen kirjeet ja Abelardin omaelämänkerta lomittuvat muihin, aikaansa sidottuihin ja toisaalta ajattomina pidettyihin teksteihin. Yksilöiden ääni kohtaa kulttuurin suuret kertomukset.

Myytti pimeästä keskiajasta elää sitkeästi. Aikakausi nähdään kulttuurimme taikauskoisena lapsuutena, josta modernisaation prosessi on meidät pelastanut. Tarvitsemmeko tällaisen peilin vain nähdäksemme itsemme tärkeämpinä kuin olemme? Radioateljeen luoma kuva keskiajasta ei ole pimeä, vaan akustisen valon läpäisemä.

Kertojat: Tiia Louste, Aki Raiskio ja Eero Saarinen. Musiikki: Leif Carlson ja Jontte Knif. Ohjaus: Jaakko Tahkokallio. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki. (2002)

 

Pe 15.7.
Nathalie Quantaine - Hanna Huhtamäki: Jeanne D'Arc - elämä korvien kautta

Nuori ranskalainen runoilija Nathalie Quantaine on kirjoittanut Orleansin neitsyestä hieman toisenlaisen kuvauksen. Moneen suuntaan avautuva teksti on kuin peileistä koottu labyrintti, jossa kuuntelija yllätetään tavan takaa. Suomennos: Anni Sumari. Ohjaus ja musiikki: Hanna Huhtamäki. Kertojat: Minna Haapkylä, Reino Nordin ja Tiia Louste. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki. (2009)

 

Pe 22.7.
Samu Niskanen - Jaakko Tahkokallio: Jeanne D'Arcin äänet - erään oikeudenkäynnin kulku

Orléansin neitsyen tarina ja hänen kuulusteluistaan säilyneet ainutlaatuiset oikeuden pöytäkirjat ovat kiinnostaneet taiteilijoita jo satojen vuosien ajan. Radioateljeen ohjelma esittää akustisen version kuuluisan oikeudenkäynnin kulusta.

Ohjelman kantava teema on kysymys oikeudesta esittää tulkintoja uskonnosta. Kuka omistaa ideologian? Kuinka tuomita ihminen, joka kertoo Jumalalta lähteneiden äänten ohjailleen itseään, ja joka kuulusteltaessakin kieltää vastuunsa sanoistaan?

Oikeuden teksteistä ei ole pyritty dramatisoimaan epookkidraamaa, vaan ohjelman tarkoitus on tarjota kuulijalle suora yhteys historiallisiin dokumentteihin. Akustinen maailma muodostuu Tapani Rinteen hienovaraisesta musiikista.

Käsikirjoitus: Samu Niskanen. Ohjaus: Jaakko Tahkokallio. Musiikki: Tapani Rinne. Musiikin tekninen toteutus: Pauli Saastamoinen. Kertojat: Tiia Louste, Eero Saarinen ja Tom Wentzel. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki. (2004)

 

Pe 29.7.
Tapio Tamminen: Lapset Jerusalemin vapauttajina - keskiaikaisia perspektiivejä

Toukokuussa vuonna 1212 Ranskan kuningas Filip sai oudon vieraan. Kuninkaan puheille pyrki 12-vuotias lammaspaimen. Hän puhui kuninkaalle näystään, jossa Kristus oli käskenyt häntä kokoamaan lasten armeijan ja vapauttamaan Jerusalemin. Useat kymmenet tuhannet ranskalaiset lapset liittyivät lapsiprofeetan joukkoihin ja aloittivat uuvuttavan vaelluksensa Välimeren rannikolle. Sama toistui vähän myöhemmin Saksassa.

Nuo tapahtumat ovat lähtökohtana ohjelmalle, jossa jäljitetään lapsiristiretkeläisten vaiheita keskiaikaisessa Euroopassa. Lasten marssi etelään oli osa köyhälistön lähes 200 vuotta jatkuneita ristiretkiä Pyhään maahan. Köyhtyneiden talonpoikien ja käsityöläisten vaellus etelään johti ennen kokemattomiin joukkomurhiin ja juutalaisvainoihin. Keskiaikainen Eurooppa eli syvän kulttuurisen kriisin keskellä. Apokalyptiset puheet maailman lopusta levisivät kulovalkean tavoin kylästä toiseen. Mikä ajoi köyhät ristiretkeläiset tien päälle? Mikä sai heidät jättämään peltotilkkunsa, käsityöläispajansa, perheensä ja lähtemään vaivalloiselle matkalle maahan, josta he olivat kuulleet vain etäisiä kertomuksia? Jatkuvat katovuodet koettiin merkeiksi lopun aikojen vitsauksista, tulevasta taistelusta ja sen edellyttämistä uhreista. Ohjelmassa esitetyt kysymykset liittävät nuo keskiaikaiset tapahtumat myös nykyaikaan.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Tapio Tamminen. Kertojat: Tiia Louste, Tom Wentzel ja Ville Valtonen. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki. (2004)

 

Elokuu

 

Pe 5.8.
Ääniversumi
Tänä vuonna 90 vuotta täyttävän unkarilaisen säveltäjän György Kurtágin beckettiaanista sielunmaisemaa lähestytään sveitsiläissyntyisen ohjaajan Jean-Claude Kunerin ääniteoksella.

 

Pe 12.8.
Juha Seppälä: Hiroshiman ääniä - muistot unohtamisen vastarintana

Atomipommin pudotettiin Hiroshimaan ja Nagasakiin 1945. Tuo painajaismainen tragedia muutti maailmanhistoriaa ennen kokemattomalla tavalla. Samalla se on jättänyt jälkipolville muiston, josta toivottavasti ei milloinkaan päästä eroon.

Kirjailija Juha Seppälä on koonnut ohjelmaan muistoja ja kuvauksia tuosta kohtalokkaasta päivästä Hiroshiman asukkailta sekä amerikkalaisilta pommituksiin tavalla tai toisella osallisilta. Näistä pienistä kuvauksista ja ajatuksista syntyy moniääninen teos, joka hyvin kuvaa tuolloin vallinnutta ihmismielten labyrinttiä - ja tämän päivän maailmaa.

Käsikirjoitus: Juha Seppälä. Ohjaus: Harri Huhtamäki. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Kertojat: Helka-Maria Kinnunen, Eero Saarinen ja Tom Wentzel. Musiikki: Hanna Huhtamäki ja Paroni Paakkunainen. Tuottaja: Harri Huhtamäki. - Ohjelma sai kunniamaininnan Prix Italia -kilpailussa syyskuussa 2001. (2000)

 

Pe 19.8.
René Farabet - Harri Huhtamäki: Kysymys - pentalogi

Paul Gauguin maalasi Tahitilla suuren taulun, joka on tässä ohjelmassa viiden äänen keskustelun kohteena. Mistä me tulemme? Mitä me olemme? Mihin me menemme? Viisi äänihenkilöä järkeilee, toteaa, etsii, epäilee ja pitää tuntemuksensa sisällään. He ovat ryhmä, joka muodostuu ja hajoaa useita variaatioita sisältävän koreografian mukaisesti. Kysymys sisältää tiheän hiljaisuuden.

Radioateljeelle tämän jännittävän ja arvoituksellisen teoksen on kirjoittanut ranskalainen Rene Farabet - monin kerroin palkittu radiotekijä. Suomennos: Eija Juvonen. Ääninä Helka-Maria Kinnunen, Tiia Louste, Aki Raiskio, Eero Saarinen ja Tom Wentzel. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Ohjaaja ja tuottaja: Harri Huhtamäki. (2005)

 

Pe 26.8.
René Farabet: Alussa oli korva - kuuntelemisesta

Ohjelma pohtii äänien, kuuntelemisen ja radion olemusta tarjoten samat mahdollisuudet myös kuuntelijalle. Ohjelman tekijä ranskalainen Rene Farabet teki tämän ohjelman aikanaan Radioateljeelle. Farabet on väitellyt kirjallisuudesta Sorbonnen yliopistossa, mutta on myös koulutukseltaan näyttelijä. Suomennos: Alice Martin.

Kertoja: Tom Wentzel. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.  (2010)

 

 

Katso myös: Radioteatterin kesä 2016

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä