RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Radioateljee ja Ääniversumi kesällä 2017

Selittämättömiä tarinoita, äänimaisemamusikologista genealogiaa, toivon ja pelon dialektiikkaa, akustisia muistiinpanoja - Radioateljeen kesä haastaa jälleen ajattelemaan.

Lähetykset Yle Radio 1:ssä perjantaisin klo 22.05 + Yle Areena.

Kuukauden ensimmäisenä perjantaina tällä lähetyspaikalla Ääniversumi.

 

Kesäkuu

 

Pe 4.6. Ääniversumi
Toukokuussa järjestetetyn kansainvälisen Prix Palma -äänitaidekilpailun voittajateoksia.

 

Pe 9.6. Matti Ripatti: Karttoja eksyneille
- selittämättömiä tarinoita

"Maailma on tarinointia, salakirjoitusta tulkkia vailla - tulkittunakin tulkinnanvarainen." Ja tarinat puolestaan, ne luovat maailmoja, joita konkreettisen todellisuuden rajat eivät pidättele. Argentiinalainen kirjailija Jorge Luis Borges loi teoksissaan kiehtovia mahdollisia maailmoja, tavalla joka on mahdollinen vain kirjallisuudessa. Tämä ohjelma on kunnianosoitus Borgesille, kokoelma lyhyitä tarinoita maailmasta, jossa tapahtuu pieniä siirtymiä arkitoden tuolle puolen. Osa tarinoista on pohjaltaan tosia, osa puhdasta mielikuvitusta. Ne ovat selittämättömiä, mutta eivät käsittämättömiä.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Matti Ripatti. Kertojat: Minna Haapkylä, Aki Raiskio ja Timo Välisaari. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

 

Pe 16.6. Harri Huhtamäki: Maa-Ilma-Pallo
- ja sen rakenne eli besserwisserin opas

Miksi maailma näyttää ja kuulostaa nykyään niin synkältä? Muuttuvatko ongelmat yhä monimutkaisemmiksi? Miksi epävarmuus ja ennustamattomuus kasvavat? Onko historia kadonnut? Onko horisontti kadonnut? Tuhoutuuko kapitalismi? Onko maailmasta tullut ilmapallo, joka poksahtaa jatkuvassa kasvussa?

Miksi eriarvoisuus kasvaa?

Onko luonnollista että köyhät kävelevät kyykyssä?

- Jos kapitalismi ja eriarvoisuus poistuvat, ilmestyykö silloin unelmoitu paratiisi? Vai onko se uskontoihin perustuva haavekuva? - Nyt voi kuunnella besserwisserin opastuksen.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Globescapemusic: HattiBhutamBand (Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio, Tapani Rinne). Kertojat: Minna Haapkylä, Antti Reini, Eero Saarinen. Tekninen toteutus: Tuomas Norvio. Tuottaja: Harri Huhtamäki. (2015)

 

Pe 23.6. Harri Huhtamäki: Juhannus
- akustinen kulta-aika

Radioateljeen Juhannus-klassikko tarjoaa kuulijoille perinteistä kesänautintoa runojen ja musiikin kera.  Ohjelman musiikki ei ole raskaan luokan klassista, vaan kevyen musiikin nostalgiaa, mikä läheisesti liittyy suomalaiseen juhannukseen. Ohjelmassa on myös hieman tietoa juhannustaioista, jos joku kuuntelija olisi niitä jo unohtanut.

Käsikirjoitus, ohjaus, tuotanto: Harri Huhtamäki. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Kertoja: Tom Wentzel. (1993)

 

Pe 30.6. Harri Huhtamäki: Sukupuu
- äänimaisemamusikologista genealogiaa eli tulkintaa

Mitä historia on? Jatkuvasti muuttuvia faktoja, joita pitäisi tulkita uudestaan? Moni historiantutkija on sanonut, että jokaisella sukupolvella on velvollisuus kirjoittaa historia uusiksi. Nykyhetki muuttaa perspektiivejä menneisyyteen. Ja menneisyyden hallinta on tunnetusti vallan keskeinen muoto ja keino. Menneisyys ei muutu, mutta käsitykset saattavat muuttua suuresti. Historiakäsitys on jatkuvasti muuttunut, tarinoista ja kronikoista on siirrytty faktoihin perustuvaan tieteeseen. Mutta silti tulkinnoista kasvaa helposti historian väärinkäyttöä, mikä tänä päivänäkin voi erittäin hyvin.

Sukututkimus on kasvanut viime vuosina voimakkaasti, kun alan harrastajat ovat päässeet digitaalisten arkistojen äärelle entistä helpommin. Moni on löytänyt sukujuuriensa haaroja ympäri maailmaa. Ohjelma vie kuuntelijan äänimaisemamusiikin avulla historian tulkintojen sokkeloihin.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Kertojat: Minna Haapkylä, Elsa Saisio ja Antti Reini. Äänimaisemamusiikki: HattiBhutamBand (Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio ja Tapani Rinne). Tekninen toteutus ja äänisuunnittelu: Tuomas Norvio. Tuottaja: Harri Huhtamäki. (2016)

 

Heinäkuu

 

Pe 7.7. Ääniversumi
Uusintana vuodelta 2014: "Miltä Sinusta tuntuu?"
Hollannissa elävä albanialaissyntyinen toimittaja Fatos Vladi opetteli pari  kysymystä suomeksi, astui junaan ja lähti tunnustelemaan suomalaisuutta kysymyksellä Miltä Sinusta Tuntuu? - Miltä tuntuu olla suomalainen?

 

Pe 14.7. Hanna Huhtamäki - Harri Huhtamäki: Hiljainen toivo
- toivon ja pelon dialektiikasta

Toivon ja pelon mentaalinen salaliitto? Onko toista ilman toista? Ohjelmassa pohditaan pelon ja toivon suhteita - tukahduttaako pelko toivon? Miten yhteiskunnan ja yksilön väliset toiveet ja pelot peilautuvat toisikseen – miten pienet ja suuret? Yksinkertainen muuttuu monimutkaiseksi ja päinvastoin – synteesi antaa odottaa itseään.

Käsikirjoitus: Hanna Huhtamäki. Ohjaus ja äänimaisemamusiikki: Harri Huhtamäki. Kertoja: Minna Haapkylä. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

 

Pe 21.7. Hanna Huhtamäki: Hyvät pahat lapset
- huomenna on tänään

Ohjelma kertoo suhteellisen uudesta ilmiöstä: pienten lasten raa'asta väkivallasta, jota esiintyy jo monissa kouluissa. Ohjelma avaa erilaisia perspektiivejä aiheeseen, joka ilmiönä näkyy ja kuuluu päivittäin luokkahuoneissa ja koulupihoilla. Monissa tapauksissa ongelmat ovat niin vakavia, etteivät ne kuulu enää opettajien vastuulle. He kuitenkin joutuvat kohtaamaan ja käsittelemään niitä joka päivä - usein voimattomina ja avuttomina.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Hanna Huhtamäki. Kertojat: Minna Haapkylä, Mari Perankoski, Antti Reini ja Eero Saarinen. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki. (2012)

 

Pe 28.7. Hanna Huhtamäki - Harri Huhtamäki: "Gambian Kuningatar"
- akustisia muistiinpanoja

Tositapahtumiin perustuva kertomus suomalaisen naisen elämästä Gambiassa, joka sai eeppiset mittasuhteet ja joka muuttui tosielämän elokuvaksi.

Käsikirjoitus: Hanna Huhtamäki. Ohjaus ja äänimaisemamusiikki: Harri Huhtamäki. Kertoja: Minna Haapkylä. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

 

Elokuu

 

Pe 4.8. Ääniversumi
Kristiina Wallin ja  Hannimari Heinon teos Puutarhakirjeet. Ääniteos ihmisäänille ja pohjautuu tekijöitten kirjeenvaihtoon puutarhasta.

 

Pe 11.8. Juha Seppälä - Harri Huhtamäki: Hiroshiman Ääniä
- muistot unohtamisen vastarintana

Atomipommit pudotettiin Hiroshimaan ja Nagasakiin elokuussa 1945. Tuo painajaismainen tragedia muutti maailmanhistoriaa ennen kokemattomalla tavalla. Samalla se on jättänyt jälkipolville muiston, josta toivottavasti ei milloinkaan päästä eroon.

Kirjailija Juha Seppälä on koonnut tähän ohjelmaan muistoja ja kuvauksia tuosta kohtalokkaasta päivästä Hiroshiman asukkailta sekä amerikkalaisilta pommituksiin tavalla tai toisella osallisilta. Näistä pienistä kuvauksista ja ajatuksista syntyy moniääninen teos, joka hyvin kuvaa tuolloin vallinnutta ihmismielten labyrinttiä - ja tämän päivän maailmaa.

Juha Seppälän Radioateljeelle käsikirjoittaman teoksen on ohjannut Harri Huhtamäki ja teknisestä toteutuksesta vastaa Pekka Lappi. Kertojat: Helka-Maria Kinnunen, Eero Saarinen ja Tom Wentzel. Musiikki: Hanna Huhtamäki ja Paroni Paakkunainen. Tuottaja:  Harri Huhtamäki.

Ohjelma sai kunniamaininnan Prix Italia -kilpailussa syyskuussa 2001. (2000)

 

Pe 18.8. Harri Huhtamäki: Katedraalin katto vuotaa
- akustinen metafora kapeasta tiestä ikuiseen länteen

Moni on ihmetellyt, miksi taloudesta on tullut kaikkea hallitseva voima. Onko taloudessa itsessään jokin, mikä ohittaa politiikan, kulttuurin ja saa ihmiset kommunikoimaan vain rahasta? Miksi uusliberalismista on tullut globaali uskonto? Onko siis kysymys uskomisesta?

Ihmisten tapa ajatella on sosiaalista ja sosiaalisuudessa on aina vallalla jokin ideologinen hegemonia. Nyt sen nimi on uusliberalismi. Se ei ole syntynyt tyhjästä, sillä on historia, joka on ihmisten tekemää - kielen, käsitteiden, ideoiden, haaveiden ja tavoitteiden synnyttämää toimintaa.

Ohjelma kuuntelee niitä assosiaatiota, joita nykyinen ideologinen hegemonia on synnyttänyt. Johdattelijana on Antonio-setä, joka kehitti hegemonia-käsitteen. Hän ja hänen äänimaisemansa toimivat historiallisina ankkureina.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Äänimaisemamusiikki: Huhtamäen lisäksi, Esa Karjula, Tuomas Norvio ja Tapani Rinne. Kertojat: Minna Haapkylä ja Eero Saarinen sekä muusikot. Tekninen toteutus: Tuomas Norvio. Tuottaja: Harri Huhtamäki. (2013)

 

Pe 25.8. Kai Nieminen - Harri Huhtamäki: Linnunradan rakastavaiset
- japanilaista perinnettä

Lafcadio Hearn (1850 - 1904) tunnetaan parhaiten japanilaisten kummitustarinoitten kokoelmasta Kwaidan. Kreikassa syntynyt ja Irlannissa varttunut Hearn toimi 1870-luvulta lähtien journalistina Yhdysvalloissa. Vuonna 1890 hän saapui Harper's Magazinen lähettämänä Japaniin kirjoittamaan matkakuvauksia ja reportaaseja. Hän ihastui maahan ja kulttuuriin niin, että hylkäsi lehtimiesuransa ja jäi Japaniin, missä myöhemmin perusti perheenkin.

Linnunradan romanssissa Hearn kertoo yli tuhannen vuoden takaisen tarinan Taivaan joen eli Linnunradan eri puolilla asuvista rakastavaisista, Kutojaneidosta ja Härkäpaimenesta, kahdesta tähdestä, jotka yhtenä yönä vuodessa tapaavat toisensa, kun paimen saa ylittää virran ja poiketa Linnunradan vastarannalle. Tarinan yhteyteen hän on valinnut ja kääntänyt nelisenkymmentä aiheeseen liittyvää tankarunoa.

Kai Nieminen on suomentanut Hearnin tarinaan valitsemat tankarunot suoraan japaninkielisestä alkutekstistä. Tämän Linnunradan rakastavaisten tarinan lomassa hän keskustelee Hearnin ja muinaisten japanilaisrunoilijoiden kanssa omilla runoillaan ja valaisee Hearnin vaiheita Japanissa. Alun perin Manyooshuu-antologiaan 1250 vuotta sitten kootut runot kertovat rakkaudesta ja kaipauksesta, kohtaamisen riemusta ja erossaolon ikävöinnistä aivan yhtä koskettavasti ja tuoreesti kuin jos ne olisi kirjoitettu tänä vuonna.

Käsikirjoitus ja suomennokset: Kai Nieminen. Ohjaus: Harri Huhtamäki. Kertojat: Minna Haapkylä, Antti Reini ja Eero Saarinen. Äänimaisemamusiikki: Tapani Rinne ja Harri Huhtamäki. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki. (2015)

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä