RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Radioateljee syksyllä 2016

Mitä me lopulta tiedämme toisistamme? Radioateljeen syksy 2016 on täynnä ennenkuulemattomia tarinoita rakkaudesta, vaikenemisesta, murhasta, moraalista, mielen kiemuroista, unelmista - ja vanhuudesta. Olemme tehneet vanhuudesta ongelman, mistä on kyse?

Yle Radio 1 perjantaisin klo 22.05 - 23.05. Kuukauden ensimmäisenä perjantaina tällä lähetyspaikalla Ääniversumi.

Yle Areenassa 30 vrk radiolähetyksen jälkeen

 

Syyskuu

 

Pe 9.9.
Hanna Huhtamäki: Sillan toisella puolen - ja sateenkaaren

Ensilähetys.
Sillan toisella puolen jatkaa samasta teemasta kuin tekijän edellinen ohjelma 'Kafka asuu kodissasi'. 'Sillan toisella puolen' on eräänlainen metaforinen varoitus suomalaiselle yhteiskunnalle siitä mitä radikaaleja seurauksia pitkäaikaisella työttömyydellä voi olla. Ihmiset kestävät pitkittynyttä työttömyyttä eri tavoin, mutta usein pitkittynyt työttömyys jättää syvät jäljet ihmisen mieleen ja jopa fysiikkaan. Ohjelma on myös karu kirje tulevaisuudesta nykypäivään. Sillan toisella puolen on myös hiljainen ylistys kahden ihmisen rakkaudelle, joka ei kuole, vaikka kaikki muu ympärillä katoaa.

Käsikirjoitus, ohjaus ja äänimaisemamusiikki: Hanna Huhtamäki. Kertojina: Minna Haapkylä ja Ville Tiihonen. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.
 

Hanna Heino, Varpu Kurvinen, Aliisa Perikangas, Eemeli Pöntinen ja Hanna Huhtamäki: Kohtaaminen - hyvyydessä on kaikki
Ensilähetys.
Kohtaaminen on helsinkiläisen Leikkiväki ry:n kuunnelmapajaan osallistuneiden käsikirjoittama ja esittämä ohjelma. Se kertoo siitä, miten halutaan tulla kohdatuksi ja kohdata muita ihmisiä. Leikkiväki ry on nuorten aikuisten mielenterveyskuntoutujien taide- ja kulttuurityöpaja.

Käsikirjoittajat ja esittäjät: Hanna Heino, Varpu Kurvinen, Aliisa Perikangas ja Eemeli Pöntinen. Tekninen toteutus: Stadin ammattiopiston ääniopiskelijat. Äänitys: Jesse Korhonen, Kalle Toukonen, Joni Stenman. Miksaus ja editointi: Jonatan Stenfors, Henri Näre, Noora Hietala. Foley-äänet: Ella Kauppinen ja Antti Kangas. Kohtaaminen kuunnelmapajan ohjaajana oli Hanna Huhtamäki.
 

Harri Huhtamäki: Kaupungissa kylässä - akustinen miniatyyri
Ensilähetys.
Radioateljeen akustinen miniatyyri pohtii kaupungin olemusta - sen mielenmaisemaa.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Kertojat: Minna Haapkylä ja Elsa Saisio. Musiikki: Tapani Rinne ja Harri Huhtamäki. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

 

Pe 16.9.
Tapio Tamminen: Viimeinen päivä - Olof Palme ja Boforsin varjo

Ensilähetys.
Päivän piti olla tavallinen perjantai. Siitä tuli kuitenkin painajainen. Päivä päättyi tragikoomiseen yöhön - kaikki meni pieleen Olof Palmen murhaajan etsinnässä.

Rauhanvälittäjänä toiminut Palme oli tavannut aamupäivällä Irakin suurlähettilään Muhammad Saeed al-Sahhafin. Irakin ja Iranin sota oli jatkunut jo puolikymmentä vuotta. Bofors oli vienyt salaa aseita sodan toiselle osapuolelle, Iranille. Viimeiset kuukaudet Palme oli neuvotellut Ruotsin historian suurimmasta asekaupasta Intian kanssa. Mutta tiesikö Palme kaikista hämäristä välikäsistä, jotka Boforsin Intia-kauppaan oli sotkettu?

Tykkikauppa Intian kanssa allekirjoitettiin Palmen hautajaisia seuraavana päivänä. Vähän myöhemmin alkoivat paljastukset: Boforsin massiivinen lahjonta poliitikoille ja viranomaisille. Mutta miksi Bofors oli maksanut eräälle lontoolaiselle postilaatikkoyhtiölle miljoonia dollareita? Oliko yhtiö sekaantunut Palmen murhaan? Entä kuka oli yhtiön johtaja, salaperäinen herra Q?

Käsikirjoitus ja ohjaus: Tapio Tamminen. Kertojat: Minna Haapkylä, Aki Raiskio ja Eero Saarinen. Äänimaisemamusiikki: Tapani Rinne. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

 

Pe 23.9.
Reijo Lainela: Tanssia jumalille - balilaisesta perinteestä

Ensilähetys.
Indonesian Balilla vieraillut matkailija on varmasti nähnyt paikallista värikästä tanssi- ja musiikkikulttuuria. Hotellien järjestämien sinänsä yleensä tasokkaiden mutta maallisten tanssiesitysten taustalta etsivä löytää monipuolisen ja mutkikkaan uskomusjärjestelmän säätelemän uskonnollisen ja seremoniallisen tanssikulttuurin. Lukuisat tanssit jaetaan erilaisiin ryhmiin niiden pyhyysasteen ja käyttötarkoituksen mukaan. Kaikkia tansseja ei ole lupa edes esittää kaupallisissa yhteyksissä. Ne ovat enemmän yhteisöllisiä sekä prosessinomaisia kuin taiteellisesti orientoituneita esityksiä. Näitä voi nähdä hindulaisessa temppelijuhlassa, mutta tällöin on pukeuduttava paikalliseen juhla-asuun.

Mitä tanssinopettaja kertoo työstään? Mitä puolestaan tanssit ja tanssidraamat kertovat tarinoinaan? Mitä tanssiliikkeet kertovat? Ketkä tanssivat, missä ja milloin? Miten tullaan hyväksi tanssijaksi? Näitä kysymyksiä sekä Balin saaren yleistä kulttuurista kehitystä avaa tämä ohjelma.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Reijo Lainela. kertojat: Minna Haapkylä, Aki Raiskio ja Antti Reini. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

 

Pe 30.9.
Juha Seppälä - Kirsti Honkasalo: Moraalinen situaatio - Hannu Salama 80 vuotta

Uusinta vuodelta 1999.
Hannu Salama sai aikaan väristyksiä kirjailija Juha Seppälässä, kun tämä ei ollut vielä kymmentä täyttänyt. Juhannustanssit oli ilmestynyt ja sen aiheuttama kohu sai pienen Juhan kiinnostumaan kirjallisuudesta; sillähän näytti selvästi olevan merkitystä maailmassa. Sen koommin Seppälä ei ole saanut Salamalta rauhaa. Minä, Olli ja Orvokki toimi hänelle nuoruusvuosien raamattuna, myöhemmät teokset ideana yhteiskuntaa ravistelevasta suuresta romaanista.

Ohjelmassa kirjailija Seppälä keskustelee kirjailija Salaman kanssa - tietysti kirjallisuudesta - Salaman kirjoita ja yhteiskunnasta, yhteiskunnasta ja moraalista, moraalista ja Salamasta.

Ohjaus: Kirsti Honkasalo. Kertojina: Hannu Salama, Inkeri Kivimäki ja Aki Raiskio. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

 

Lokakuu

 

Pe 14.10.
Ville-Juhani Sutinen - Harri Huhtamäki: Herr Gröning - mykkä monologi oikeussalissa

Ensilähetys.
Keskitysleirillä kirjanpitäjänä toiminut saksalainen Oskar Gröning tuomittiin 94-vuotiaana vankilaan yhtenä viimeisistä natsirikollisista. Oikeudenkäynnin tauolla Eva Kor, joka itse oli ollut Auschwitzissa vankina lapsena, tuli puhuttelemaan Gröningiä ja kertoi antavansa hänelle anteeksi.

Kuvitteellisessa mielensisäisessä monologissa Gröning pohtii mitä syyllisyys ja anteeksianto tarkoittavat, ja kenellä on oikeus määritellä ne. Kuka on todellinen uhri, julmimman ihmiskokeen kohde? Ja voiko natsilla olla vaipat? Herr Gröning on mykkä puolustuspuhe, houreinen todistajanlausunto, joka menee liian pitkälle, mutta kertoo samalla jotain ajasta, joka jatkuu yhä ja josta ei ole opittu mitään.

Käsikirjoitus: Ville-Juhani Sutinen. Ohjaus: Harri Huhtamäki. Kertojana Eero Saarinen. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Äänimaisemamusiikki: Tapani Rinne ja Harri Huhtamäki, joka on myös ohjelman tuottaja.

 

Pe 21.10.
Matti Ripatti: Tuntemattomalle isälle - pojan kertomus

Ensilähetys.
Mitä me lopulta toisistamme tiedämme, ja miten paljon siitäkin tiedosta on muistin luovasti uudeksi muokkaamaa? Taiteilija Laurie Anderson sanoi isänsä kuolemasta, että kun isä kuoli, tuntui kuin suuri kirjasto olisi palanut. Samaa voisi sanoa jokaisesta ihmisestä. Kuka olisi koskaan lukenut läpi jonkun toisen kirjastoa? Vaikka kyse olisi läheisestäkin ihmisestä - kenties juuri silloin - vaikeinta on nähdä lähelle.

Ohjelma mietiskelee sitä ehkä näennäistä paradoksia, että joskus tunnemme huonoimmin ihmiset, joiden luulisi olevan meille tutuimpia. Ohjelma puhuu sotien jälkeisen jälleenrakennuksen miespolvelle yleisestä piirteestä, umpimielisyydestä. Hiljaiset miehet eivät kotona turhia puhelleet, jäivät vieraiksi lapsilleen. Kertomuksen isältä viimein Alzheimer vei loputkin sanat. Vaikenemisen ylisukupolvisen muurin ylitse kertomuksen poika yrittää hahmottaa isäänsä ja menneisyyden maailmaa. "Emme osanneet puhua toisillemme", siksi jäljelle jäävät vain kysymykset.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Matti Ripatti. Kertoja: Eero Saarinen. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

 

Pe 28.10.
Harri Huhtamäki: Sukupuu - äänimaisemamusikologista genealogiaa eli tulkintaa

Ensilähetys.
Mitä historia on? Jatkuvasti muuttuvia faktoja, joita pitäisi tulkita uudestaan? Moni historiantutkija on sanonut, että jokaisella sukupolvella on velvollisuus kirjoittaa historia uusiksi. Nykyhetki muuttaa perspektiivejä menneisyyteen. Ja menneisyyden hallinta on tunnetusti vallan keskeinen muoto ja keino. Menneisyys ei muutu, mutta käsitykset saattavat muuttua suuresti. Historiakäsitys on jatkuvasti muuttunut, tarinoista ja kronikoista on siirrytty faktoihin perustuvaan tieteeseen. Mutta silti tulkinnoista kasvaa helposti historian väärinkäyttöä, mikä tänä päivänäkin voi erittäin hyvin.

Sukututkimus on kasvanut viime vuosina voimakkaasti kun alan harrastajat ovat päässeet digitaalisten arkistojen äärelle entistä helpommin. Moni on löytänyt sukujuuriensa haaroja ympäri maailmaa. Ohjelma vie kuuntelijan äänimaisemamusiikin avulla historian tulkintojen sokkeloihin.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Kertojat: Minna Haapkylä, Elsa Saisio ja Antti Reini. Äänimaisemamusiikki: HattiBhutamBand: Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio ja Tapani Rinne. Tekninen toteutus ja äänisuunnittelu: Tuomas Norvio. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

 

Marraskuu

 

Pe 11.11.
Mika Hentunen: Kumiveneen varassa - pakko paeta

Ensilähetys.
Egeanmeri on musta ja pelottava. Silti joka yö ihmiset asettavat henkensä alttiiksi ja ylittävät sen kumiveneellä. Moni on hukkunut matkalla. Yksi ei tiennyt vaarasta ennen kuin astui täpötäyteen veneeseen. Toinen otti tietoisen riskin.

Eurooppa on saanut miljoonia uusia asukkaita. Jokaisella heistä on tarinansa, jonka todenperäisyyttä selvitetään haastattelussa. Siinä ratkeaa, saako tulija turvapaikan vai ei. Moni kumiveneellä tullut on valmis mihin vain sopivuutensa osoittaakseen.

Vaikka laulamaan suomeksi.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Mika Hentunen. Kertojat: Minna Haapkylä ja Eero Saarinen. Äänimaisema musiikki: Tapani Rinne ja Harri Huhtamäki. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

 

Pe 18.11.
Hanna Huhtamäki: Mielen kiemuroita - pohdiskelua

Ensilähetys.
Kuka tahansa voi sairastua mielenterveysongelmiin. Mitä ovat mielenterveysongelmat ja kuinka niitä hoidetaan? Miten nuoret aikuiset selviävät mielenterveysongelmista? Kuka heitä auttaa ja miten? Näitä asioita pohdiskellaan ohjelmassa yhdessä Leikkiväki ry:n kanssa. Leikkiväki ry toimii Helsingissä ja tarjoaa kuntouttavaa työpajatoimintaa nuorille aikuisille ,jotka kamppailevat mielenterveysongelmien kanssa.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Hanna Huhtamäki. Kertojana Timo Välisaari. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

 

Pe 25.11.
Harri Huhtamäki: Hänen täytyy olla erilainen - balladi Hallin Jannesta

Uusinta vuodelta 2011.
Missä kulkee sosiaalisen yhteisön raja? Milloin kuulumme joukkoon "me"? Jos ihminen suljetaan yhteisön ulkopuolelle, millaisia perusteluja yhteisö käyttää? Jos sankarista tulee roisto, syy ei voi olla yhteisössä? Miten yhteisössä tapahtunut paha "ulkoistetaan"?

Hallin Janne oli todellinen henkilö, jonka elämän dokumentit löytyvät arkistoista. Mutta ne päättyvät hänen karkotukseensa Siperiaan. Tämän jälkeen hänestä löytyy vain erilaisia selviytymistarinoita, joissa hän on paennut takaisin Suomeen tai Amerikkaan tai Australiaan tai jopa Brasiliaan. Olennainen osa Jannen historiaa on arkkiveisu, jonka hän on itse tehnyt. Myöhemmin se muuttui kansanlauluksi, tarinoiksi ja jopa elokuvaksi. Yhteisö selitti omissa tarinoissaan Jannen roistoksi leimaamalla hänet erilaiseksi stereotyyppisellä "psykologialla". Samanlaiset selitysmallit toimivat edelleen - nykyisin mediassa.

Käsikirjoitus, ohjaus ja musiikki: Harri Huhtamäki, joka on myös kertoja Eero Saarisen ohella ja ohjelman tuottaja. Musiikin esittävät Tapani Rinne, Tuomas Norvio, Esa Karjula ja Harri Huhtamäki. Ohjelma voitti vuonna 2011 Prix Italian dokumenttisarjan pääpalkinnon.

 

Joulukuu

 

Pe 9.12.
Harri Huhtamäki: Vanhuudessa vanha - katoavaisuuden pysyvyydestä

Ensilähetys.
Läntisissä teollisuusmaissa vanhuudesta on tehty ongelma. Vanhat ihmiset niputetaan makrotaloudelliseksi kulueräksi, joka on yhteiskunnalle vahingollinen. Vanhoja pitää nimittää seniorikansalaisiksi, korkeintaan ikäihmisiksi. Poliitikot unelmoivat laista, joka kieltäisi vanhenemisen. Osa ihmisistä haaveilee tosissaan ikuisesta nuoruudesta.

Kun vanhuutta ei haluta hyväksyä, niin mistä on kyse? Mistä on tullut tabu? Mitä länsimaissa pelätään? - Syy on kuolemanpelko.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki, kertojat: Minna Haapkylä ja Eero Saarinen, tekninen toteutus: Pekka Lappi, äänimaisemamusiikki: Tapani Rinne ja Harri Huhtamäki, tuottaja: Harri Huhtamäki.
 

Anna-Kaisa Åman - Harri Huhtamäki: Nappi - poissaolevan läsnäolo
Ensilähetys.
Isoäiti on kuollut ja pieni tyttö on jäänyt yksin taloon. Hän osaa huolehtia talosta, lämmittää ja siivota ja laittaa ruokaa. Isää ja äitiä ei näy. Isoäiti elää kuitenkin pienen tytön kuvitelmissa. Poissaolevan vanhuksen läsnäolo. Ja napit pysyvät järjestyksessä ja lopulta niiden arvoitus paljastuu. Vai paljastuuko?

Käsikirjoitus: Anna-Kaisa Åman, ohjaus: Harri Huhtamäki, kertojat: Minna Haapkylä ja Elsa Saisio, tekninen toteutus: Pekka Lappi, äänimaisemamusiikki: Tapani Rinne ja Harri Huhtamäki, tuottaja: Harri Huhtamäki.

 

Pe 16.12.
Pertti Seppälä: Wei Yingwu - erakko ja virkamies

Ensilähetys.
Wei Yingwu (737-791) on yksi Kiinan tunnetuimmista runoilijoista. Hän toimi elämänsä aikana myös keisarillisen hallinnon virkamiehenä. Hän eli maineikkaan Tang-dynastian keskivaiheilla, levottomina aikoina. Maata ravisteli hänen elinaikanaan kahdeksan vuotta kestänyt verinen sisällissota, eikä dynastia oikeastaan koskaan toipunut siitä kunnolla. Tämä näkyy myös Wei Yingwun runotuotannossa.

Toisaalta hän kirjoittaa hienoa luonnonlyriikkaa vuoristo- ja erakkoelämästä kaukana kuohuvista valtakeskuksista. Tyylillisesti Wei pyrkii pelkistyneeseen runokieleen, jolla hän koskettaa lukijaa syvästi. Silti hänen runoistaan välittyy vahvasti myös pettymys sotaisiin ja levottomiin aikoihin. Unelmat paremmasta huomisesta tuntuvat lähes tavoittamattomilta.

Käsikirjoitus, suomennokset ja ohjaus: Pertti Seppälä, Kertojat: Elsa Saisio, Antti Reini ja Timo Välisaari, Tekninen toteutus: Pekka Lappi, Tuottaja: Harri Huhtamäki.

 

Pe 23.12.
Harri Huhtamäki: Jouluna - perinteinen ohjelma

Uusinta vuodelta 1992.
Joulu on siitä ihmeellinen juhla, että kaikki keskittyy lapsuuteen. Jouluna lapset viihtyvät ja aikuiset yleensä palaavat omaan lapsuuteensa - muistellen ja tarinoiden. Aikuisilla on myös hyvin usein käsitys, että heidän omassa lapsuudessaan joulu oli "vielä joulu". Silloin oli enemmän lunta, kaupallisuus ei rehottanut niin räikeästi, joululaulutkin olivat parempia. Joulu on lapsuuden kulta-aikaa.

Tässä klassikko-ohjelmassa ei taatusti kuulla mitään mikä poikkeaisi "oikeasta joulusta". Toteutus: Harri Huhtamäki sekä Pekka Lappi ja Tom Wentzel.

 

Pe 30.12.
Harri Huhtamäki: Uusi vuosi - vuoden vaihtuessa

Uusinta vuodelta 1992.
Uutena vuotena on tapana tehdä erilaisia lupauksia. Moniko uskoo niihin? Vai ovatko ne valkoisia valheita tai vaaleanpunaisia itsepetoksia? Nykyaikana usko lupauksiin tuntuu olevan heikoilla, varsinkin jos lupauksen antajat ovat poliitikkoja. Mutta toisaalta ihmiset haluavat uskoa melkein mitä tahansa, jos se helpottaa elämistä. Näin huijareilla on kasvavat markkinat.

Tässä uuden vuoden klassikko-ohjelmassa kaikki on totta, vaikka välillä saattaa kuulostaa, että ei olisi. Keskeisenä hahmona on "Julkunen Tiprusta". Hänen kauttaan kuulostellaan lupauksia, uskottavuutta.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Kertoja: Tom Wentzel. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä