RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Radioteatteri syksyllä 2017

Radioteatteri esittää: Sadan vuoden matka. 3-osainen kuunnelmasarja, joka sijoittuu vuosien 2017 - 2117 Suomeen. Kuvassa Kuvassa Inki (Irina Pulkka) ja Ali (Henry Hanikka). (2017)
Radioteatteri esittää: Sadan vuoden matka. 3-osainen kuunnelmasarja, joka sijoittuu vuosien 2017 - 2117 Suomeen. Kuvassa Kuvassa Inki (Irina Pulkka) ja Ali (Henry Hanikka). (2017) Kuva: Jukka Lintinen, Yle Kuvapalvelu

Uuden radiodraaman syksyssä 2017 kuuluu tulevaisuus ja sci-fi. Aluksi kuullaan kolmiosainen sci-fi -draama Sadan vuoden matka. Muutoksen kohtaamista käsittelevä teos sijoittuu sijoittuu vuosien 2017 - 2117 Suomeen. Sunnuntain kuunnelmapaikalla ovat äänessä Jukolan veljekset. Wilho Ilmarin vuonna 1954 ohjaama sovitus Aleksis Kiven klassikosta alkoi keväällä ja jatkuu nyt loppuvuoden ajan.

Tiedote 8.9.2017: Yle linjaa radiodraaman suuntaa ja vahvistaa yhteistyötä alalla
 

Tiedote 8.9.2017: Jarmo Lampela: Kuunnelmista ja muista äänen varaan rakentuvista todellisuuksista

 

 

Kuuntele kuunnelmia Yle Areenasta:

Syksy 2017 - Kuunnelmia tulevaisuudesta

Radioteatterin klasssikkouusinta vuodelta 1954: Seitsemän veljestä Areenassa

Toivotut - radiodraaman aarteita Areenassa

 

Syys-joulukuu

 

Sunnuntaisin 3.9. - 31.12.2017 klo 15.00
Radioteatterin klassikkouusinta
Jaksot 13-30.

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on kertomus Jukolan veljesten vallattomista edesottamuksista. Suomalaisen kirjallisuuden suurteoksiin lukeutuva romaani on poukkoileva tarina nuorten miesten onnettomista kouluyritelmistä, epäonnistuneista kosiomatkoista, loisteliaista ryyppyretkistä ja yrityksistä löytää koti. Veljekset päätyvät pinteestä pinteeseen, mutta pitävät yhtä viimeiseen asti.
Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Radioteatteri uusii Wilho Ilmarin klassikkotulkinnan Seitsemästä veljeksestä. 30-osainen kuunnelmasarja äänitettiin vuonna 1954 aikansa rakastetuilla tähtinäyttelijöillä. Keväällä 2017 lähetettiin sarjan ensimmäiset 13 osaa, syksyllä kerrataan osa 13, josta sarja jatkuu viimeiseen osaansa asti.

 

Radioteatterin uudet kuunnelmat Yle Radio 1:ssä maanantaisin klo 19.03

 

Syyskuu

 

Maanantaisin 4.9. -  9.10.2017
Lappalainen - Leinonen: Sadan vuoden matka

Eija Lappalainen ja Anne Leinonen ovat kirjoittaneet Suomen juhlavuoden hengessä 3-osaisen kuunnelmasarjan, joka käsittelee muutoksen kohtaamista ja sitä, kuinka ihminen yrittää auttaa toista hädän hetkellä - jopa kuoleman yli. Kun ihmiskunta päätyy tilanteeseen, jossa kodin ja työn merkitys muuttuu radikaalisti, ja paikasta toiseen muuttaminen ei ole enää ratkaisu, on tehtävä jotakin radikaalimpaa - matkattava omaan sisimpään ja uskallettava heittäytyä uuteen. Kolmiosainen sci-fi -teos sijoittuu vuosien 2017 - 2117 Suomeen.

Radioteatterille kirjoittaneet Eija Lappalainen ja Anne Leinonen. Ohjaus: Kaisa-Liisa Logrén. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma. Tuottaja: Soila Valkama.

Sarjan jaksot:

 

Osa 1/3 ma 4.9., uusinta ma 25.9.
Romahdus
Työttömäksi jäänyt kirjastonhoitaja Inki asuu yksin lapsuudenkotiaan syrjäkylällä. Vuonna 2020 hän ottaa luokseen asumaan etelästä tulleen Alin perheineen. Kiristyvät elinolosuhteet pakottavat sattuman kautta syntyneen perheen uudestaan matkaan, kohti ennennäkemätöntä päämäärää.
Sarjan ensimmäinen osa on dystopia kotimaamme lähitulevaisuudesta: pakolaisvirta on kasvanut äärimmilleen. Monella suomalaisella ei ole töitä eikä sähköä. Naapuriverkostot ja keskinäinen huolenpito kuitenkin pitävät ihmiset elämän syrjässä kiinni.Arvomme mitataan lopulta siinä, miten uskallamme huolehtia toisistamme.

Rooleissa:
Inki, n. 50-vuotias kantasuomalainen: Irina Pulkka
Ali, pakolainen etelästä: Henry Hanikka
Malika, Alin tytär: Diana Tenkorang
Naapuri, Inkin lähinaapuri: Juha Suihko
Zahra, Alin äiti: Eija Varima
Radioääniä: Rosanna Kemppi, Jukka Lindström ja Kaija Pakarinen.

Osa 2/3 ma 11.9., uusinta ma 2.10.
Välitila
Puun juurelle maatumaan jäänyt  Inki herää uuteen todellisuuteen vuonna 2042. Hän havaitsee mielensä ja kehonsa irtautuneen toisistaan. Olisi jätettävä mennyt, jotta pääsisi eteenpäin, mutta se ei ole helppoa. Matkalla uuteen maailmaan yksilöt joko rikkoutuvat tai eheytyvät osaksi suurta parviälyä. Mielensä sokkeloissa aikansa harhailtuaan Inki löytää mahdollisuudessa auttaa muita tien myös omaan ulospääsyynsä.

Rooleissa:
Inki: Irina Pulkka
Malika: Diana Tenkorang
Ali: Henry Hanikka
Inkin äiti: Kaija Pakarinen
Zahra: Eija Varima
Satunnaisia ääniä, harhautuneita sieluja, parvi: Edellisten lisäksi Rosanna Kemppi, Jukka Lindström ja Juha Suihko.

Osa 3/3 ma 18.9., uusinta ma 9.10.
Puutarha
Kuunnelmasarjan päätösjakso sijoittuu vuoden 2117 tietämille. Inki jatkaa elämäänsä parviälyn utopistisessa puutarhassa, jossa joko uinutaan omassa mielenmaisemassa tai otetaan uusi keho ja palvellaan toisia. Maailma on toipunut ekokatastrofista ja valtavat aarniometsät täyttävät planeetan. Inki ja Ali löytävät toisensa vielä kerran ja saavat elää uutta todellisuutta yhdessä. Myös vanhakantaista elämää on säilynyt.  Sadan vuoden matkasta selviytyneet löytävät kaiken muutoksen jälkeen elämälleen merkityksen.

Rooleissa:
Inki: Irina Pulkka
Ali: Henry Hanikka
Puutarha, tietoinen entiteetti: Kaija Pakarinen
Puu, sieluolento: Juha Suihko
Nainen mökissä, tuhosta selvinnyt ihminen: Rosanna Kemppi
Parvi: Edellisten lisäksi Diana Tenkorang ja Eija Varima.

 

Lokakuu

Sadan vuoden matka -kuunnelman jaksojen uusinnat maanantaisin 25.9. - 9.10.

 

Ma 16.10., uusinta  ma 6.11.
Marko Järvikallas - Okko Leo - Harri Virtanen: Kaapattu mieli

Perheenisän persoonallisuus alkaa muuttua. Käy ilmi, että hänen mieleensä on murtauduttu, se on kaapattu. Lopulta koko perhe kamppailee yhdessä murtautujaa vastaan. Murtautujaksi paljastuu miehen ex-vaimo, joka on ostanut hakkeroinnin Etelä-Amerikasta. Miten käy parisuhteelle, kun ex-puoliso tulee mukaan läheisimpiinkin hetkiin?
Ohjaus: Harri Virtanen. Äänisuunnittelu: Anders Wiksten. Tuotanto: Pekka Savolainen.

 

Ma 23.10., uusinta ma 13.11.
Marko Järvikallas - Okko Leo - Harri Virtanen: Valkoinen huone
Valkoinen huone on kuvaus miehestä, joka ei hyväksynyt vaimonsa ennenaikaista kuolemaa. Ja miehen kollegasta, joka väsyi ystävänsä kyber-kriisiin. Ja robotista, joka masentui ihmisten maailmassa. Ja tytöstä, joka hyväksyi äidin paluun kuoleman takaa.
Ohjaus: Marko Järvikallas. Äänisuunnittelu: Anders Wiksten. Tuotanto: Pekka Savolainen.

 

Ma 30.10., uusinta ma 20.11.
Marko Järvikallas - Okko Leo - Harri Virtanen: Musta negatiivi
Perheen tyttärellä on vakava sairaus, joka tuhoaa hänen elimiään. Pelastaakseen lapsensa, epätoivoinen isä suostuu kyseenalaiseen hoitosuunnitelmaan, jossa tuhoutuneet elimet korvataan teknologisilla siirrännäisillä. Säästöt hupenevat kuitenkin nopeasti ja isä alkaa salaa muulta perheeltä myydä muistojaan mentaalikyborgi-markkinoille, mutta etääntyy samalla elämästään ja perheestään.
Ohjaus: Okko Leo. Äänisuunnittelu: Anders Wiksten. Tuotanto: Pekka Savolainen.

 

Marraskuu

 

Ma 6.11. uusintana Kaapattu Mieli (ensilähetys 16.10.)

Ma 13.11. uusintana Valkoinen huone (enslilähetys 23.10.)

Ma 20.11. uusintana Musta Negatiivi (ensilähetys 30.10.)

 

Ma 27.11., uusinta ma 18.12.
Tero Muhonen: WRU
Pyrkiessään hallitsemaan kohtaloaan ihminen on koettanut katsoa tulevaisuuttaan. Kuunnelman maailmassa WRU -yhtiön simulaatio tulevista tapahtumista on laajin ja tarkin ennuste, joka on käytettävissä. Simulaatiolla tehdään kuluttajatutkimusta, mutta voisiko sillä tehdä jotakin muutakin kuin selvittää minkä väriseen paperiin kääritty tuote myy parhaiten?

Rooleissa

Bambi: Pihla Maalismaa
Joni: Toni Kamula
Hovimestari: Romulus Chicius
Romaniankielinen käännöskone: Mihaela Hritcu
WRU:n ääni: Maria K. Mononen
Uutisten lukija: Faye Lawson
Suomenkielinen käännöskone: Maria K. Mononen

Käsikirjoitus: Tero Muhonen
Ohjaus: Maria K. Mononen
Äänisuunnittelija: Janne Jankeri
Käyttöliittymä-äänet: Jan Kanerva
Musiikki: Risto Ylihärsilä
Valokuvat ja graafikko: Marko Mäkinen
Puvustus: Venla Korvenmaa. 

Radioteatterille tuottanut Mika Ritalahti ja Niko Ritalahti / Silva Mysterium Oy

 

Joulukuu

 

Ma 4.12.
Anu Kaaja: Nainen, joka rakastui mustekalaan

Salaliittoja, jättiläiskalmareita, kiellettyjä intohimoja! Ihmisten ja tekoälyjen välinen kylmä sota ei voisi vähempää kiinnostaa pelisuunnittelija Tiaa, kunnes eräänä päivänä hänen toimittaja-puolisonsa Davidin aivoihin hakkeroituu tuntematon tekoäly, joka on aiemmin asunut lähinnä mustekaloissa.

Pelastaakseen Davidin Tia lähtee pakomatkalle, jossa vastassa on Liittovaltion valvontakoneiston lisäksi myös kehon ja lajin ylittäviä kiellettyjä tunteita. Saako Davidin aivoissa asuva tietoisuus lopulta Tian lonkeroihinsa?

Käsikirjoitus: Anu Kaaja. Ohjaus: Milla Pelkonen. Äänisuunnittelu: Pinja Mustajoki. Tuotanto: Pekka Savolainen.

 

Ma 11.12., uusinta ma 1.1.2018
Tulevaisuus hanskassa

Tulevaisuus hanskassa on radio-ohjelma, jossa Suomi selviää ilmastonmuutoksesta. Jari Hanskan vetämässä ohjelmassa kuullaan kohtauksia tulevaisuuden Suomesta seuraavan sadan vuoden ajalta. Kuinka elää hyvää elämää maamme väistämättömässä muutoksessa? Millaisia työntekijöitä tarvitaan 2050-luvulla? Kuinka aurinkoinen on maaseudun tulevaisuus?

Kuunnelman skenaariot perustuvat viimeisimpään tulevaisuuden tutkimukseen. Tekijöitä konsultoinut tutkijaryhmä BIOS on Koneen säätiön rahoituksella toimiva monitieteellinen kollektiivi, joka tutkii ilmastonmuutoksen vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan.

Kuunnelma on osa Yle Draaman ja Uutis- ja Ajankohtaistoimituksen yhteistyötä, joka kartoittaa millaista on tulevaisuuden suomalaisten arki varautuessamme ilmastonmuutokseen.

Toimittaja: Jari Hanska. Dramaturgia ja fiktio-osuuksien ohjaus: Antti Lehtinen. Fiktio-osuuksien dramatisointi: Juho Gröndahl. Tuottaja: Elina Ylä-Mononen. Äänisuunnittelu: Hanna-Helena Kinnunen ja Joonatan Kotila.

BIOS: Ville Lähde, Antti Majava, Karoliina Lummaa, Paavo Järvensivu, Jussi T. Eronen, Tero Toivanen, Tere Vadén

 

Ma 18.12. uusintana WRU (ensilähetys 27.11.)

Ma 25.12. Joulutarina
Kuunnelma, Charles Dickensin kertomuksen mukaan Yleisradiolle suomentanut ja kirjoittanut Veli Sandell. Ohjaus: Seppo Wallin. Uusinta vuodelta 1970.

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä