RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Todellisia tarinoita -radiodokumentit syksyllä 2016

Yle Radio 1 torstaisin klo 22.05 ja uusinta sunnuntaina klo 18.00

Kuuntele Todellisia tarinoita Yle Areenassa

 

Ylen Dokumenttiryhmän tuotantoa syksyllä 2016 myös:

Kymmenen teesiä yksinäisyydestä

Vino sukellus Ylen radioaaltoihin

Minun radiomuistoni

 

Todellisia tarioinoita syksyllä 2016

 

Syyskuu

 

To 1.9. uusinta su 4.9.
Olen jossain

Miltä absurdiksi muuttunut, tragikoomisia piirteitä sisältävä arki tuntuu, kun lähimuistia ei enää ole? Radiodokumentti avaa oven muistisairaan ihmisen ja hänen läheisensä maailmaan. Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairaan äitinsä, Aili Rajavaaran, kanssa ajanjaksolta, jolloin äiti asuu vuoroin kotona ja vuoroin vanhusten vuoroviikko-osastolla. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.
Syyskuussa avattavan verkkosivuston kautta voit jakaa myös omia kokemuksia elämästä muistisairauden kanssa. Onko sinulla ehkä tallessa muistilappu, johon liittyy tarina, jonka haluaisit jakaa? Sivustolla on lohduttavaa, tukevaa ja innostavaa materiaalia muistisairaille ihmisille, heidän läheisilleen ja heidän kanssaan työskenteleville. yle.fi/olenjossain. Toteutus: Tuula Rajavaara, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 

To 8.9., uusinta su 11.9.
Poro on parasta

Rovaniemellä Sierijärven porotilalla Ari Maununiemi ja Sampo Pasma elävät arkea, joka sujuu vahvassa yhteydessä luonnon ja eläinten kanssa. Poro on parasta -dokumentti johdattaa kuulijan pohjoisen maisemaan, jossa porot ovat arkipäivää. Ne ovat nuorille poromiehille paitsi työ myös elämäntapa ja ravinnonlähde. Miltä näyttää tämän ikiaikaisen perinteen ja nykymaailman rinnakkaiselo? Toteutus: Mervi Leino, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 

To 15.9., uusinta su 18.9.
Miehet valoa etsimässä
Ohjelma vie kuuntelijat kahden muusikon matkalle Lappiin. Radion sinfoniaorkesterin legendaarinen sellisti, keväällä edesmennyt Seppo Laamanen ja pianisti Pami Karvonen matkaavat Posion, Kemijärven ja Sodankylän kautta Kittilän Leville. Kontissa on itämaista viisautta ja elämän paatosta, musiikin voimaa ja pohjalaista jääräpäisyyttä. Dokumentissa kuullaan muistoja mm. Shostakovitsista, Kain Tapperista  ja Tauno Palosta. Siinä kerrotaan miten kaunis fraseeraus musiikissa  eroaa kantikkaasta. Tien päällä pohditaan musiikin parantavaa voimaa  ja kumarretaan korkeintaan Beethovenia. Toteutus: Tom Östling, Kai Rantala ja Hannu Karisto. (2015)

 

To 22.9., uusinta su 25.9.
Siunatut kaksi vuodenaikaa

Talvi merkitsee Munkki Stefanokselle hiljaiseloa. Marraskuusta maaliskuuhun hän ei käy juuri missään eikä tapaa juuri ketään, vaan pysyttelee yksin Erakkolassaan. Hän rukoilee, maalaa ikoneja ja lämmittää ruokaa pakastimesta. Ulkona Rasimäen kyläraitti on melkein yhtä hiljainen. Joskus ikkunasta näkyy vaaramaisemassa etenevä maitoauto. Mutta yksinäisyys päättyy, tietää munkki Stefanos. Kunhan kevään ensimmäinen raakkuja lentää ikkunan taakse, erakkokausi on ohi. Kesä on talven vastakohta aikkine ihmisineen ja tapahtumineen. Munkki Stefanos puhuu, suunnittelee, juttelee, kokkaa, leipoo ja järjestää. Silti munkki ei saa kiintyä kehenkään. Hän kilvoittelee vain omasta puolestaan. Aika harvoin munkit pääsevät kertomaan elämästään. Aika harvoin pääsemme kurkistamaan, millaista on munkin elämä. Päivi Leinon radiodokumentti tarjoaa siihen tilaisuuden. Toteutus: Päivi Leino, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 

To 29.9., uusinta su 2.10.
Somalinaisen tanssiinkutsu

Kuinka monella yli 25-vuotiaalla on somaliystäviä? Heitä näkyy kaikkialla. Miehiä puhumassa äänekkäästi isommissa tai pienemmissä ryhmissä, naisia yksin työntämässä lastenvaunuja isojen kauppakassien kanssa, mutta vain lapset leikkivät meidän lastemme kanssa ja jonkun nuoren luokkakaveri käyttäytyy korostetun kohteliaasti eteisessä. Kerrostalojen pihoilla ja rappukäytävillä kontaktit aikuisten kanssa tuntuvat olevan vaimeita tervehdyksiä tai järjestyssääntöriitoja. Mitä nämä ihmiset, varsinkin naiset, ajattelevat ja tuntevat? Dokumentin alkuasetelma on kohtaaminen naisellisen voiman kanssa. Se on samaa voimaa, joka kulkee kaavuissa kännykkään somalia puhuen kun miehet notkuvat kadunkulmissa - vai onko? Sitä kysyessä somalinaiseus muuttuu yhtaikaa kiehtovammaksi, tutummaksi  ja hienosyisemmäksi. Pystyvätkö sen enempää suomalainen kuin somalimieskään tavoittamaan sitä? Kun yrittää mennä sekä kuvitteellisen hunnun että omien ennakkoluulojensa toiselle puolelle, voi tapahtua mitä vain.

Somalinaiseuden etsintä tuo esiin muistoja somaliasta ja todellisuuden kahden kulttuurin välillä, lopulta hätkähdyttävän paljastavastikin. Se kertoo myös jotain somali- ja suomalaisesta miehestä. Taustalla soi live-äänitetty buranburan-musiikki naisten hääjuhlista tämän päivän Suomessa. Toteutus: Jarko Tirkkonen, Mohammed Jama, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 

Lokakuu

 

To 6.10., uusinta su 9.10.
Oikotie vai elämäntapa

Kuusi kohtausta kullasta, erämäistä, etsijöistä. Kansainvälisesti palkittu ohjelma vuodelta 1983. Toteutus: Pertti Salomaa, Martti Timonen ja Seppo Partanen. (1983)

 

To 13.10., uusinta su 16.10.
Jumalainen ääni
Radiodokumentissa kertoo yhdysvaltalaisesta sopraanosta Florence Foster Jenkinsistä, joka itsepäisesti konsertoi huippumuusikoiden ja kapellimestarien kanssa. Hänen konserttinsa olivat jostakin syystä hyvin suosittuja. Toteutus: Jarkko Vanninen, Ritva Lehto ja Hannu Karisto. (2012)

 

To 20.10., uusinta su 23.10.
Anarkiaa aalloilla
1970- ja -80-luvuilla Suomessa toimi kymmeniä luvattomia merirosvoradioita, joista osa nousi suureen suosioon. Laiton radiotoiminta synnytti painetta, joka edesauttoi kaupallisen radiotoiminnan vapauttamista 1980-luvun puolivälissä. Hurjimmillaan radiopiraattien työ oli kissa ja hiiri -leikkiä viranomaisten kanssa. Toteutus: Sampsa Oinaala, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 

To 27.10., uusinta su 30.10.
Täyttä ymmärrystä vailla

Onko vakaviin rikoksiin syyllistyneen oikea paikka vankila vai hoitolaitos? Kahden rikoksen ja kahden harvinaisen näkökulman kautta aukenee selityksiä teoille, jotka ovat käsittämättömiä sekä tekijälle että uhrin omaisille. Kun Anu syyllistyi henkirikokseen, hän oli psykoosissa ja harhojen vallassa. Vankilan sijasta hän joutui syyntakeettomana pakkohoitoon suljettuun Niuvanniemen sairaalaan. Siellä alkoivat sairaudesta toipuminen, oman rikoksen käsittely ja kasvaminen vastuuseen. Rikosta eivät selitä pelkästään vaikea päihderiippuvuus ja sairaus. Niuvanniemessä Anu on tehnyt pitkän matkan löytääkseen kamamaailmaan ja sairauteen kadonneen minuutensa. Jaana menetti poikansa sattumanvaraisen henkirikoksen uhrina. Vuosia häntä vaivasivat miksi-kysymykset, joihin ei koskaan tule vastausta. Hiljainen toipuminen tapahtuu usein piilossa. Jaana on saanut apua, mutta moni omainen kokee jääneensä yksin. Omaiset on heidän omien sanojensa mukaan tuomittu elinkautiseen rikoksen seurausten kanssa.

Vuosien mittaan kasvaa hiljaa hyväksyntä, että tapahtunut henkirikos on osa omaa elämää. Peruuttamatonta tekoa ei voi antaa anteeksi, mutta sen kanssa on elettävä.
Toteutus: Asko Jaakonaho, Mari Lukkari, Mikko Viskari, Kai Rantala ja Hannu Karisto. (2016)

 

Marraskuu

 

To 3.11., uusinta su 6.11.
Chiesa, ghetto, bambino - maanantai Venetsiassa

Venetsialaiset, munkkiveli, kolmannen polven paperikaupan pitäjä, säveltäjä ja muut kertovat kaupungistaan. Mihin ovat asukkaat ja bambinot häviämässä? Onko Venetsia vain vertauskuva? Toteutus: Tarleena Sammalkorpi, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 

To 10.11., uusinta su 13.11.
Osat vaihtuu

Kun suuret ikäluokat vanhenevat, yhä useampi lapsi joutuu uuteen asemaan. Aikaisemmin vanhemmat hoitivat lapsia, nyt yhä useampi lapsi joutuu hoitajan asemaan. Radiodokumentti kertoo yhden tarinan, iloineen ja suruineen. Toteutus: Tiina Miinalainen, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 

To 17.11., uusinta su 20.11.
If it be your will - dokumentti Leonard Cohenista

Legendaarinen kanadalainen laulaja-lauluntekijä, runoilija ja kirjailija Leonard Cohen kuoli 7.11.2016. Tämä v. 2006 valmistunut norjalainen radiodokumentti kertoo Leonard Cohenin tarinan ensimmäisistä hapuilevista runoista maailmankuuluksi lauluntekijäksi. Cohen väitti, ettei hän muista tai halua muistaa menneitä. Palkittu norjalainen dokumentaristi Kari Hesthamar sai hänet kuitenkin muistelemaan ja kertomaan mm. suhteestaan norjalaiseen Marianneen. Tämän suomenkielisen version ovat toteuttaneet Aune  Waronen, Pentti Männikkö ja Hannu Karisto.
(Aiemmin tälle ohjelmapaikalle sijoitettu Rahalaukku jää pois. Ohjelmanmuutos tehty 11.11.2016)

 

To 24.11., uusinta su 27.11.
Aina vieras

Runoilija ja kirjailija Päivi Nenonen elää arkea kahden maan, kahden kulttuurin ja kahden kielen välillä. Vaikka koti löytyy Suomesta ja Venäjältä, hän on molemmissa aina vieras. Millaista on luovia kahden kansan ja kahden identiteetin välillä? Ja onko kotipaikka mitään muuta kuin mielentila? Toimittaja Anna-Kaisa Brenner käy tapaamassa Päivi Nenosta Pietarissa. Äänisuunnitelija on Kai Rantala ja tuottaja Hannu Karisto.

 

Joulukuu

 

To 1.12., uusinta su 4.12.
"Näyttelijälle suon anteeksi?"

Loistava näyttelijä, etäinen isä ja etäisempi isoisä Harri Tirkkonen on parantumattomasti sairas. Mitä hän haluaa kertoa elämästään niille, jotka siitä vähiten tietävät, omille sukulaisilleen? Tirkkonen siteeraa Goethea: "Näyttelijälle suon anteeksi kaikki ihmisen virheet. Ihmiselle en suo anteeksi ainuttakaan näyttelijän virhettä." Kuinka kokee kuulemansa isä ja isoisä, hänen poikansa, joka joskus vannoi tekevänsä kaiken toisin? Dokumentissa poika haastaa isänsä - ja itsensä. Toteutus: Jarko Tirkkonen, Kai Rantala ja Hannu Karisto. (2009)

 

To 8.12., uusinta su 11.12.
Meillä lumi jää

Millainen on lumen ääni? millaisia muistoja ja merkityksiä lumeen liittyy. Toteutus: Kaija Pakarinen, Rami Lindholm ja Hannu Karisto. (1999)

Viherkätkö
Moni meistä unelmoi. Kuinka monella on rohkeutta toteuttaa unelmansa? Toteutus: Kaija Pakarinen ja Hannu Karisto. (2002)

 

To 15.12., uusinta su 18.12.
Laiva

Kuuntelijoiden toiveuusinta, klassikkodokumentti Laiva vie kuuntelijat kahden- kymmenen tunnin risteilylle. Cinderella-risteily on kuin Suomi pienoiskoossa, risteilyllä käyvät kaikki. Vuonna 1998 ensi kerran esitetty ohjelma näyttää suomalaisten hyvin- ja pahoinvoinnin, hauskanpidon absurdiuden lämmöllä ja rakkaudella. Kukaan ei ole toista parempi. Toteutus: Hannu Karisto ja Rami Lindholm. (1999)

 

To 22.12., uusinta su 25.12.
Mauno, tyttö ja Diego

Mauno Oittinen oli suomalainen kuvanveistäjä, yksi monista, jotka 1920-30-luvulla aloittivat uransa Wäinö Aaltosen ateljeessa. Mutta kuka oli Mauno Oittinen? Mitä tekemistä Oittisella oli Diego Riveran ja Frank Lloyd Wrightin kanssa? Eräs puhelu aloittaa kuvanveistäjän etsintämatkan. Toteutus: Aune Waronen, Pentti Männikkö ja Hannu Karisto. (2006)

 

To 29.12., uusinta su 1.1.
Monta elämää

1990-luvulla Yleisradiossa järjestettiin avoimien ovien päivä. Vierailijat saivat silloin mahdollisuuden kertoa mikrofoniin mitä juuri sillä hetkellä on mielessä tai mikä on tärkeintä. Olisivatko tarinat tänään erilaisia? Toteutus: Hannu Karisto ja Rami Lindholm. (1995)

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä