RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Toivon heinäkuu

Toivon heinäkuu
Toivon heinäkuu Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle

Tänä kesänä Radio 1:ssä on Toivon heinäkuu

Yle Radio 1:n perinteinen teemaheinäkuu katsoo tänä vuonna eteenpäin ja pohtii mihin ihmiset kulloinkin ovat toivonsa asettaneet. Toivo kuuluu kanavalla puheohjelmista musiikkiin ja hartausohjelmista henkilökuviin.

Toivon heinäkuun ohjelmia ja ohjelmasarjoja:

Toivon heinäkuu kuuluu Radio 1:ssä erityisissä ohjelmasarjoissa, mutta myös tuttujen vakio-ohjelmien lähetyksissä kuuluu toivon ääni. Ohjelmia voi kuunnella myös Yle Areenasta.

Toivon heinäkuun aamusoitto

La 1.7. klo 7.03

Aamusoitto avaa Toivon heinäkuun. Konsertin on toimittanut Teemu Sipilä.

Rakas ääniraita: Toivo

Kuunneltavana Yle Areenasta. Radiossa pe 28.7. klo 17.15, toinen lähetys la 29.7. klo 13.00

Toivo on universaalia, se läpäisee kaikki ihmiset ainakin vastakohtansa epätoivon kautta. Toivo on tunne, asenne ja hyve. Toivoa ei saa menettää, eikä sitä saa antaa turhaan. Toivossa on hyvä elää, mutta jotkut asiat ovat toivon tuolla puolen. Rakas ääniraita soi toivon ja epätoivon sävelin. Ohjelman toimittaa Tuuli Saksala.

Maailmanpolitiikkaa kesätorilla

Lauantaisin klo 12.10

Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman kesäsarja.

Toivon heinäkuun Faunin iltapäivä

La 1.7. klo 16.05

Kuuntelijoiden toivomia kappaleita.

Sari Valto: Matilda Wreden elämä

Su 2.7. klo 13.00

Sari Valton Toivon heinäkuun ohjelmassa kerrotaan, miten aatelistyttö Mathilda Wredestä tuli vankien ja pakolaisten ystävä.

Toivon operetti

Su 2.7. ja su 9.7. klo 15.00

Radioteatterin Toivon heinäkuun valiouusinta. Kaksiosainen radio-operetti tarjoaa ehdotuksia paremmaksi maailmaksi. Musiikissa kuuluu wieniläisoperettien keveys ja toisaalta Kurt Weillin laulutaiteen perinne. Teos on Helsingin Taiteellisessa teatterissa ensiesityksen saaneen nykyoperetin radioversio.

Lasikaton särkijät

Maanantaisin klo 12.10, toinen lähetys lauantaina klo 17.15

Suomi juhlii tänä vuonna 100-vuotisjuhlaansa. Voimme olla ylpeitä siitä, että naisten äänioikeus toteutui Suomessa ensimmäisenä Euroopassa, Suomeen valittiin maailman ensimmäiset naiskansanedustajat ja naispresidentti ensimmäisten joukossa. Mutta mitä ihmettä, Minna Canth on ainoa nainen, jolle on nimetty oma liputuspäivä!  Suomen historia on täynnä naisia, joiden käsillä on 100-vuotias Suomi-neito on muovattu. ”Lasikaton särkijät” esittelee  heistä kolme.

Toivon tuoja

Maanantaisin klo 14.55 ja keskiviikkoisin klo 10.50. Uusinnat to klo 22.55, pe klo 10.55 ja su klo 18.50

Radio 1:n kuuntelijoita pyydettiin antamaan ilmi ihmisiä, jotka ovat tuoneet toivoa muille, ammatissaan tai vapaa-ajalla. Toivon tuojia ilmaantui runsaasti ympäri Suomen, heistä yhdeksän valittiin haastateltaviksi. Yhdeksänosainen sarja.

Utelias äänimatkailija

Tiistaisin klo 11.00, uusinta lauantaina klo 11.00

Eva Tigerstedtin Utelias äänimatkailija -ohjelmasarja keskittyy heinäkuussa toivon etsintään. Ohjelma yhdistelee musiikkia, tieteitä ja taiteita. Miten ympäröivän maailman äänet ovat muokanneet musiikkia ja kuunteluamme? Mistä ääni ja sointi rakentuvat? Mitä aika on ja miten se hahmottuu musiikissa?

Musiikki näkee eteenpäin

Tiistaisin klo 15.05

Missä olit silloin, kun säveltäjä tarttui kynäänsä ja kaivoi esiin nuottipaperinsa reaktiona tuoreisiin uutisiin? Toivon heinäkuun musiikkisarja käy läpi kansakuntia ja niiden tärkeitä yhteiskunnallisia tapahtumia. Toimittaja Tatu Tamminen liimaa yhteen ahdingon ja toipumisen vuodet sekä hätkähdyttävät musiikkiteokset.

Tulevaisuuksien historia

Keskiviikkoisin klo 15.05, toinen lähetys perjantaina klo 10.05

4-osaisessa sarjassa muusikko ja toimittaja Matti Johannes Koivu lähtee etsimään tulevaisuutta menneisyydestä käsin. Sieltä paljastuu huikea tarina, mutta auttaako se löytämään kadonneen tulevaisuuden ja edistysuskon?

Löytöretki suomalaiseen toivoon

Perjantaisin klo 15.05

Satu Kivelän toimittaman 4-osaisen Löytöretki suomalaiseen toivoon -sarjan vieraat vievät kuuntelijat paikkoihin, jotka tuovat heille toivoa. Toivoa etsitään Kansallisteatterista, metsästä, Hietaniemen hautausmaalta ja eri kulttuureista. Omasta suhteestaan toivoon kertovat muusikko Jarkko Martikainen, ekopsykologi Kirsi Salonen, kirjailija Taru Hallikainen ja antropologi Inkeri Aula.

Alkuperäiskansat ja toivo

Ma 24. ja 31.7. klo 12.10, toinen lähetys la klo 17.15

Onko alkuperäiskansoilla aihetta toivoa parempaa tulevaisuutta? Jäävätkö lupaukset alkuperäiskansojen yhteiskunnallisen ja oikeudellisen aseman parantamisesta vain lupauksiksi?

Kaksiosaisessa sarjassa katsotaan mm. millaisia jälkiä valtaväestön ehdoilla ylläpidetyt asuntolakoulut ovat jättäneet alkuperäiskansoihin. Näyttääkö tulevaiuus vääryyksien tunnustamisen ja anteeksipyyntöjen jälkeen toiveikkaammalta? Vai ovatko lupaukset paremmasta ja toivo vallankäytön välineitä?

Toimittajana Harri Alanne.

Alva Forsius - äitien puolustaja

Su 30.7. klo 13.00

Porvoolainen Alva Forsius tunsi kutsumuksekseen auttaa synnyttäviä naisia ja nuoria äitejä. Hän perusti Porvooseen yksityisen synnytyssairaalan ja nuorille äideille ensikodin.
 

Toivon heinäkuu kuuluu myös Yle Areenassa!

Lue myös:
Kaj Färm: Hyvää juhannusta ja katse heinäkuuhun

Yle Radio 1

Ajankohtaista

Muualla Yle.fi:ssä