RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

ECM-estetiikkaa lajityyppien välistä

Kare Eskola 19.2.2014

Levy-yhtiö ECM julkaisee ennalta-arvattavaa jazzia ja ennalta-arvattavaa klassista, mutta eksyy joskus lajityyppien väliin ennalta-arvaamattomin seurauksin. Pianisti-säveltäjä Vijay Iyerin levyä Mutations on mahdoton sijoittaa mihinkään lajityyppiin, ja se on hyvä. Määrittelemätön musiikki on parasta.

Ennen tätä levyä en ollut koskaan kuullut Vijay Iyeristä. Nyt tiedän että hän on tamilitaustainen newyorkilainen pianisti ja säveltäjä ja äänitaiteilija, ja tiedän myös, miksi hänet on vastikään valittu musiikin professoriksi Harvardiin. Hän on persoonallinen ja taitava. Iyer on opiskellut luonnontieteitä ja musiikin kognitiotutkimusta sekä viulunsoittoa. Pianistina ja säveltäjänä hän on itseoppinut, mikä tällä kertaa tarkoittaa kuvia kumartelematonta, raikasta ilmaisua.

Levyn pääteos Mutations pianolle, elektroniikalle ja jousikvartetille on täysin omalakista musiikkia. Periaatteessa sen kymmenen osaa perustuvat mutaatiolle. Joskus joku toistuva elementti muuntuu kuin salaa ja samalla muuttaa kokonaisrakenteet. Joskus improvisoidut tai kaoottiset elementit käynnistävät yllättäviä tapahtumaketjuja muuten vankassa tekstuurissa. Iyerin musiikki ei muistuta mitään kuulemaani, paitsi ehkä Béla Bartòkin Mikrokosmos-sarjaa, mutta päivitettynä 2010-luvulle.

Iyerin käsityötaidossakaan ei tunnu olevan mitään vikaa. Jousikvartettia hän käyttää yllättävän luontevasti, kun ottaa huomioon tekstuurien eriskummallisuudet. Erityisen tyylikkäästi Iyer hyödyntää elektroniikkaa. Hän ei karkota yleisöä päällekäyvillä kanttiaalloilla tai raflaavalla elektropopilla, vaan luo sävyjä, korostuksia ja sointiarvoituksia.

Parasta levyssä on kuulijalle syntyvä tunne siitä, että mitä tahansa saattaa ja saa tapahtua. Vijay Iyer pystyy salakuljettamaan vapauden illuusion jazz-musiikin puolelta taidemusiikkiin paremmin kuin moni.

Vijay Iyer: Spellbound and Sacrosanct, Cowrie Shells and the Shimmering Sea; Vuln, Part 2; Mutations I-X; When We're Gone. - Vijay Iyer, piano ja elektroniikka, sekä jousikvartetti.


(ECM New Series, ECM 2372)

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä