RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Nykymusiikin ja freen rajalla

Kare Eskola 8.10.2014

"Jazzin ja uuden konserttimusiikin välissä ei ole rajaa. On vain kapea rako ajattelutapojen välissä, pikkuriikkinen tila NYT-hetkelle - improvisoivan muusikon maailmankaikkeudelle." Näin lukee Sid Hille Contemporary Collectiven uutuuslevyn kannessa, ja Uudet levyt -ohjelma on samaa mieltä.

Kollektiivin tuore Outer Space -levy on konserttitaltiointi viime marraskuulta. Pianisti Sid Hillen kanssa soittavat Markus Hohti selloa ja koneita, Heikki Nikula bassoklarinettia ja Teemu Viinikainen kitaraa ja koneita. Levyn ainoa raita on neljänkymmenen minuutin jatkumo, joka toden totta asettuu luontevasti taidemusiikin ja freen väliin, välttäen kummankin tyylilajin tyypilliset sudenkuopat.

Kollektiivin ilmaisu on lavean maalailevaa ja karaktääreiltään ilahduttavan selvää. Ideoiden tyhjäkäyntiä on armeliaan vähän, kunhan kuulija sopeutuu tapahtumisen maltilliseen tempoon. Rytmien, soolojen ja tekstuurien vaihtelulla on vankka jos kohta varsin orgaaninen kokonaisrakenne, eikä soittajia vaivaa tyhjyyden kammo. Ryhdikkyydessään sessio päihittää useimmat kotimaassa kuulemani free-kaaokset. Kokonaisuuden viimeiset viisi minuuttia rakentuvat lähes nerokkaaksi yhdistelmäksi tukevaa riffiä ja erilaisia hajoamisia.

Parasta levyssä on kauttaaltaan kuuntelukelpoinen äänimaisema. Kuulijaa ei pahoinpidellä tarpeettomilla rosoilla tai jatkuvalla väkivallalla. Esimerkiksi sellon sähköefektit luovat enemmän kauneutta kuin vieraantuneisuutta. Eri soittimet kuulostavat mielekkäiltä ja erottuvat toisistaan.

Jos siis rajamuodollisuudet genrejen välillä eivät kiinnosta mutta hyvä uusi musiikki kiinnostaa, niin kannattaa kuunnella.

Sid Hille Contemporary Collective: Outer Space. (SatnaMusic, CD 141)

Lue myös

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä