Ajankohtaista säästä

Alkuviikossa kevään tuntua – loppuviikolla kylmenee rajusti

Föhn-tuulen myötä lämpötila voi kohota tiistaina tai keskiviikkona paikoin lähelle +10 astetta. Loppuviikolla pohjoistuuli on hyytävää ja lämpötila on pakkasella päivisinkin.

Suomen säähän vaikuttaa alkuviikolla korkeapaine ja sateet jäävät koko maassa vähäisiksi. Maanantain vastaisena yönä vähäisiä lumi- ja räntäsateita liikkuu Suomen yli kaakkoon. Päivällä sää selkenee ja aurinko pääsee paistamaan monin paikoin.

Tiistaina ja keskiviikkona lännestä virtaa Suomeen lämmintä ilmamassaa ja on mahdollista, että föhn-tuulen myötä lämpötila kohoaa paikoin jopa lähelle +10 astetta. Lämpimimmät alueet ovat Pohjanmaan maakunnissa sekä Länsi-Lapissa.

Kovin pitkään ei lauha keväinen sää kuitenkaan jatku. Keskiviikon jälkeen tuuli kääntyy puhaltamaan pohjoisesta ja Suomeen virtaa kylmää ilmaa. Loppuviikolla lämpötilat jäävät koko maassa päivisinkin pakkasen puolelle. Pohjoistuuli on lisäksi voimakasta ja puuskaista, mikä lisää pakkasen purevuutta huomattavasti. Kylmenemisen yhteydessä tulee lumisateita etelässäkin. Sademäärät ovat kuitenkin melko vähäisiä.

Sääkuva: Lämpötilaennuste maan eteläosaan
Lämpötilaennuste maan eteläosaan Kuva: Yle Sää
Sääkuva: Lämpötilaennuste maan pohjoisosaan
Lämpötilaennuste maan pohjoisosaan Kuva: Yle Sää

Näillä näkymin kylmä säätyyppi jatkuu maaliskuun loppupuolelle saakka, jatkossa kylmempi ilmamassa leviää Suomen lisäksi laajalle myös muualle Eurooppaan.

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä