Kysy säästä ja sääilmiöistä

Aluejako sääennusteissa

”Odotettavissa huomisiltaan asti: Maan länsiosassa…” lienee tuttu ja monelle hämmentäväkin lause, joka usein säätiedotuksissa kuullaan. Minkälaisiin alueisiin Suomi on sääennusteissa oikein jaettu?

Säägrafiikkaa: Itä- länsisuuntainen aluejako sääennusteissa
Itä- länsisuuntainen aluejako sääennusteissa Kuva: Yle Uutiset

Sääennusteiden aluejaosta

Sääennusteissa on käytössä Ilmatieteen laitoksen määrittelemä aluejaottelu. Säätilanteesta riippuen Suomi jaetaan joko etelä-pohjoissuuntaisesti tai itä-länsisuuntaisesti. Radion säätiedotuksissa edellä mainittu virallinen aluejaottelu on käytössä tarkimmillaan. TV:n puolellakin samaiset alueet ovat käytössä, mutta niitä voidaan säälähetysten yhteydessä soveltuvilta osin soveltaa käytäntöön. TV-lähetyksissähän käytettävissä on myös sääkartta tukemassa puhetta. Sääilmiöt kun harvemmin noudattavat ihmisten määrittelemiä alueita.

Sääennusteen aluejakoa pohdittaessa määräävä tekijä on sää. Tarkoituksena on, että alue valitaan ennusteessa säätilanteeseen parhaiten sopivalla tavalla. Esimerkiksi, mikäli sadealue lähestyy Suomea lännestä, on itä-länsisuuntainen jako luonteva. Suoraan etelästä tuleva sade on parhaiten kuvattavissa pohjois-eteläsuuntaisen aluejaon avulla. Käytettävä aluejako voi siis vaihdella päivästä ja ennusteesta toiseen. Lisäksi, etenkin TV-ennusteissa, käytetään myös erilaisia kuvailevia termejä ilmaisemaan alueita. Voidaan siis sanoa, että etelärannikolla, pääkaupunkiseudulla tai vaikkapa tyyliin ”sadealue ulottuu Perämereltä etelärannikolle”. Näissä tilanteissa meteorologin puhe ja samaan aikaan taustalla näkyvä sääkartta täydentävät toisiaan. TV-meteorologin puhetta ei oikeastaan voi irrottaa kokonaisuudesta, se vaatii lähes aina tuekseen myös sääkartan.

Miksi sääennusteita ei jaeta suoraan lääneihin tai maakuntiin?

Vuonna 2010 Suomessa toteutettiin suuri aluehallintouudistus. Tuossa yhteydessä läänit poistuivat Suomen kartalta ja tilalle tulivat aluehallintovirastot sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset. Näin ollen läänikohtaista jakoa ei voi käyttää. Maakuntajakoa käytetään sääennusteiden yhteydessä annetuissa varoituksissa, esimerkiksi metsäpalo- ja kelivaroitukset annetaan maakuntakohtaisesti, Lapissa kuntakohtaisesti. Suomessa on kuitenkin 19 maakuntaa, mikäli nämä kaikki maakunnat lueteltaisiin sekä sääennusteosiossa että varoitusten yhteydessä, ei varsinaiselle sääennusteelle enää jäisi aikaa. Toisaalta ennusteen ymmärrettävyys kärsii tilanteissa, joissa luetellaan suuri määrä alueita ja säässä vielä tapahtuu samaan aikaan muutoksia. TV-ennusteissa tilanne korostuu, sillä TV-uutisten säälähetyksissä ennusteet ulottuvat 3 - 5 vrk päähän ja maakuntaluettelon läpikäyminen jokaisen sääkartan kohdalla veisi käytännössä koko sääennusteelle varatun ajan.

 

Maan eteläosa muodostuu Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnasta.

Maan keskiosaan kuuluvat Satakunta, Pirkanmaa, Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala.

Maan länsiosaan kuuluvat seuraavat maakunnat: Ahvenanmaa, Varsinais-Suomi, Satakunta, Uusimaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Pirkanmaa, Keski-Suomi, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa. Näin ollen pääkaupunkiseutu kuuluu maan länsiosaan.

Maan itäosaan kuuluvat maakunnat ovat: Kymenlaakso, Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala.

Maan pohjoisosaan kuuluvat Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu sekä Lappi. Oulun lääniä ei enää ole olemassa ja säätiedotuksissa se onkin korvattu alueen maakunnilla. Lappi voidaan ennusteissa jakaa vielä osiin. Itä-länsisuunnassa jako ulottuu Ranuan itärajalta Enontekiön itärajalle. Pohjois-eteläsuunnassa Lappi voidaan tarpeen vaatiessa jakaa Pohjois- Keski- ja Etelä-Lappiin. Pohjois-Lappiin kuuluvat Enontekiö, Utsjoki ja Inari. Keski-Lappia ovat Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Savukoski ja Sodankylä. Loput Lapin kunnista kuuluvatkin sitten Etelä-Lappiin.

 

Aiheesta löytyy lisää tietoa mm. Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä