Kysy säästä ja sääilmiöistä |

Atmospheric river – vesihöyryjoki

El Niño -vuosina varsinkin Yhdysvaltojen länsirannikolla otsikoihin saattaa nousta termi "atmospheric river".

Grafiikka: Esimerkkejä vesihöyryjoen näkymisestä sääsatelliitin yhdistelmäkuvissa
Esimerkkejä vesihöyryjoen näkymisestä sääsatelliitin yhdistelmäkuvissa Kuva: NOAA

Ilmiö "atmospheric river" ei kuitenkaan liity pelkästään El Niño -ilmiöön, sillä ilmakehässä ”virtaa” koko ajan 3-5 eri asteista vesihöyryjokea.

Englannin kielinen nimi voisi kääntyä sanoiksi "ilmakehän joki", "ilmakehän virta", mutta sana "vesihöyryjoki" kuvaa ilmiön luonnetta: hyvin kostean ilman alueen "virtaamista" ilmakehässä.

Vesihöyryjoki on muutaman sadan kilometrin levyinen ja muutaman tuhannen kilometrin pituinen, tropiikin ulkopuolella oleva kostean ilman alue. Laaja-alaisimpien vesihöyryjokien kosteussisällön sanotaan olevan suurien jokien, esim. Amazonin vesimäärän luokkaa.

Ilmiö liittyy epävakaiseen, "matalapainevoittoiseen" säätyyppiin. Vesihöyryjoki "virtaa" kylmän rintaman etureunassa lämpimän sektorin puolella. Suurimmat kosteussisällöt syntyvät merialueilla ja siten vesihöyryjokien myötä mantereiden länsirannikoille voi syntyä voimakkaita sateita.

Esimerkiksi Kalifornia voi saada erittäin runsaita sateita, jos vesihöyryjoki pysyy pitkään samansuuntaisena ja voimissaan. Kuluneen vuoden aikana vesihöyryjokien mahdollista syntymistä on kuivuudesta kärsivässä Kaliforniassa seurattu tiiviisti.

Pisimmillään tällainen ”ilmakehän joki” voi yltää esimerkiksi Hawaijin tienoilta USA:n länsirannikolle. Kyseinen virtaus on saanut meteorologien keskuudessa nimen ”Pineapple express”.

Yhdeksi pahimmista vesihöyryjokitapauksiksi on jälkikäteen arveltu tilannetta talvelta 1861-1862 Yhdysvalloissa. Tuolloin ei todennäköisesti ollut El Niño -kausi. Kyseisenä talvena esimerkiksi Keski-Kaliforniassa sateet alkoivat jouluaattona 1861 ja jatkuivat jopa 45 päivää.  Tuhansia ihmisiä kuoli ja karjaa hukkui satoja tuhansia. Tästä tuhoisien sateiden ja tulvien ajanjaksosta löytyy useita artikkeleita verkosta.

Ilmiö voidaan nykyisin nähdä satelliittikuvien vesihöyry- tai yhdistelmäkuvissa. Ennustavat meteorologit pystyvät löytämään vesihöyryjoet myös entistä paremmista ja hienosyisimmistä numeerisista ennusteista, oheisessa linkissä esimerkki vesihöyryjokiennusteesta.

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä