Kysy säästä ja sääilmiöistä |

Auringon kierto

Pohjoisilla leveyksillä päivän pituus vaihtelee vuoden aikana talven kaamoksesta aina kesän yöttömään yöhön.

Kallistuskulman vuoksi auringonsäteilyn määrä muuttuu eri puolillla maapalloa vuoden aikana Video: Yle Uutiset

Maa on kallistunut aurinkoon nähden noin 23 asteen kulmassa, minkä vuoksi auringonsäteilyn määrä eri puolilla maapalloa vaihtelee vuoden aikana.

Kevät- ja syyspäiväntasauksen aikaan (noin 21.3. ja 22.9.) aurinko on suoraan päiväntasaajan yläpuolella. Video: Yle Uutiset

Kesäpäivänseisaus
Kesäpäivänseisaus Kuva: Yle Uutiset
Talvipäivänseisaus
Talvipäivänseisaus Kuva: Yle Uutiset
Keväällä ja syksyllä aurinko paistaa suoraan päiväntasaajan yläpuolella ja päivä on kaikkialla maapallolla kutakuinkin yhtä pitkä. Kevätpäiväntasaus on noin 21.3. ja syyspäiväntasaus vuorostaan noin 22.9. Tällöin napoja lukuun ottamatta aurinko näyttää nousevan suoraan idästä ja laskevan länteen. Tämän jälkeen aurinko siirtyy maapallon kallistuskulman vuoksi keväällä pohjoiselle ja syksyllä eteläiselle pallonpuoliskolle.

Valon määrä lisääntyy pohjoisella pallonpuoliskolla aina kesäpäivän-seisaukseen asti, joka on noin 21.6. Tällöin aurinko paistaa suoraan Kravun kääntöpiirillä ja yötön yö ulottuu pohjoisnavalta napapiirillä asti. Vastaavasti talvipäivänseisauksessa noin 21.12. aurinko on kohtisuorassa Kauriin kääntöpiiriä kohti ja pohjoisella pallonpuoliskolla on kaamos aina napapiirille asti. Etelänavalla on tällöin puolestaan yötön yö.

Navoilla aurinko siis nousee kerran vuodessa ja valoisa aika kestää puoli vuotta. Videolla näkyy miten valon määrä lisääntyyy pohjoisella napa-alueella vuoden aikana keskitalven kaamoksesta aina yöttömään yöhön ja takaisin.

Video kuvaa valonmäärän muuttumista pohjoisella napa-alueella keskitalven kaamoksesta keskikesän yöttömän yön kautta takaisin talveen. Video: Yle Uutiset

Kerttu Kotakorpi

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä