Kysy säästä ja sääilmiöistä |

Auringon ultraviolettisäteily

Mitä paljon puhuttu UV-säteily on ja milloin ja missä säteily on voimakkaimmillaan? Miten auringon ultraviolettisäteily tulisi ottaa huomioon esimerkiksi kalareissulla tai Lapin keväthangilla?

Lumi heijastaa lähes kaiken uv-säteilyn sekä valon.
Lumi heijastaa lähes kaiken uv-säteilyn sekä valon. Kuva: Yle Uutiset

UV-säteily on sähkömagneettista säteilyä aivan kuten näkyvä valokin. UV-säteily on lyhytaaltoisempaa ja sisältää täten enemmän energiaa kuin näkyvä valo. Ihmissilmä ei erota UV-säteilyä. Ultraviolettisäteily jaetaan kolmeen alueeseen, ikään kuin näkyvä valo jaetaan väreihin. Nämä kolme säteilyaluetta ovat UVA-, UVB- ja UVC-säteily. UVC-säteilyllä on näistä kolmesta lyhin aallonpituus, joten sen energia on suurin ja sitä myöten se on myös haitallisinta ihmisille. Suurin osa UVB- ja UVC-säteilystä jää ilmakehän yläosiin. Otsonikerros on ratkaisevassa roolissa UV-säteilyn suodattumisessa. Otsonikerroksen ollessa ohut maanpinnalle pääsee suurempi annos UV-säteilyä.

Otsonikerroksen lisäksi myös maantieteellinen sijainti, vuorokauden aika - toisin sanoen auringon korkeuskulma, korkeus merenpinnasta, sääolosuhteet sekä alustan ominaisuudet (hiekka, vesi, lumi jne.) vaikuttavat oleellisesti säteilyn voimakkuuteen.

Voimakkainta auringon uv-säteily on lähellä päiväntasaaja keskipäivällä - tarkemmin alueella, missä aurinko on zeniitissä. Tällöin säteily tulee kohtisuoraan maanpinnalle ja kulkee lyhimmän mahdollisen matkan ilmakehän läpi. Lähellä napa-alueita säteily tulee ilmakehän läpi poikittain. joten säteilyä suodattuu enemmän. Korkeimmat säteilyarvot on mitattu Andeilla, eli lähellä päiväntasaajaa ja korkealla vuoristossa, jossa ilma on ohuempaa kuin merenpinnan tasolla.

Säteilyannokseen vaikuttaa oleellisesti myös ympäristö, jossa oleillaan. Esimerkiksi puhdas lumi heijastaa n. 80 % maanpinnalle tulevasta UV-säteilystä. Hanki voi siis lähes kaksinkertaistaa UV-säteilyn määrän. Sääolosuhteet voivat johtaa harhaan päätellessä, miten paljon UV-säteilyä maanpinnalle tulee. Ohut yläpilvi esimerkiksi suodattaa jonkin verran näkyvää valoa, mutta ei käytännössä lainkaan UV-säteilyä. Myös tuulinen sää voi luoda väärän kuvan siitä, että auringossa voi oleilla huoletta.

UV-säteilyltä voi suojautua erilaisilla aurinkorasvoilla tai vaatetuksella. Viime aikoina on uutisoitu otsonikerroksen elpymisestä, mutta auringon ultraviolettisäteily on edelleen syytä pitää mielessä ulkona oleillessa - Suomenkin leveysasteilla.

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä