Ajankohtaista säästä |

ENSO, El Niño, La Niña – monimuotoinen trooppisen Tyynen valtameren alueen värähtely

Tiede- ja uutismaailmassa on tihenevään tahtiin arvioita El Niño -ilmiön mahdollisesta voimistumisesta ja siitä, kehittyykö ilmiöistä voimakkain vuosikymmeniin.

Grafiikka: Tyynen valtameren meriveden pintalämpötilan poikkeama keskimääräisestä 15.7.-5.8.2015
Tyynen valtameren meriveden pintalämpötilan poikkeama keskimääräisestä 15.7.-5.8.2015 Kuva: NOAA

El Niñon kehittyminen ja voimistuminen on vaikea ennustaa. Ilmiö esiintyy keskimäärin 2-7 vuoden välein eikä kahta samanlaista El Niño-tapausta ole. Vaikka alkuolosuhteiltaan tilanteet olisivat periaatteessa samanlaiset, lopputulos voi yllättää. Vuoden 2004 vaikutuksiltaan poikkeavan El Niño -tapauksen jälkeen lanseerattiinkin japaninkielinen termi El Niño Modoki (modoki = similar but different, samanlainen mutta erilainen).

Tämä herätti tutkijoiden mielenkiinnon: Onko olemassa erilaisia El Niño -tyyppejä, ja jos on, voiko ilmiötä ennustaa paremmin niiden perusteella? El Niñon ja laajemmin ENSO-ilmiön monimuotoisuudesta ja sen tutkimisesta on laaja artikkeli Bulletin of American Meteorological Society kesäkuun 2015 numerossa.

Mutta mikä on ENSO? ENSO (El Niño - Southern Oscillation) esiintyy trooppisella Tyynellä valtamerellä. Laaja-alaista itä-länsisuuntaista ilmanpaineen heilahtelua kutsutaan nimellä Southern Oscillation, eteläinen värähtely. Tähän epäsäännölliseen värähtelyyn liittyy trooppisen Tyynen valtameren keskimääräisestä poikkeavat tuuliolot ja pintalämpötilan poikkeava lämmin tai kylmä vaihe.  Valtameren itäosan pintalämpötilan lämmin vaihe on nimeltään El Niño ja kylmään suuntaan poikkeava vaihe La Niña.

ENSO-tapaukset vaihtelevat suuresti niin voimakkuuden, alueelliseen laajuuden kuin keston suhteen. Ilmiöllä on suuret vaikutukset sääoloihin ja elämään trooppisen Tyynenvaltameren alueella ja molemmilla reunoilla, mutta myös alueen ulkopuolellakin.

Grafiikka: El Niñon tyypillinen vaikutus eri puolilla maapalloa
El Niñon tyypillinen vaikutus eri puolilla maapalloa Kuva: Yle Uutiset

Oheisessa kuvassa on tyypillisimpiä El Niñon vaikutuksia suursäätilaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa El Niño -tilanne vaikuttaa usein suihkuvirtauksen paikkaan, muotoon ja säätyyppiin. Usein El Niñon aikana Kalifornia saa toivottuja sateita, mutta toisaalta sateet voivat olla runsaita ja aiheuttaa suuria ongelmia, mm. maanvyöryjä.

Aina näin ei käy, sillä moni muukin meteorologinen tekijä voi vaikuttaa suihkuvirtauksien ja laajan mittakaavan säätilan kehittymiseen. Esimerkiksi kahden voimakkaan El Niñon aikana 1982-83 ja 1965-66 ensimmäisessä tapauksessa sateet olivat Kaliforniassa keskimääräistä suuremmat, mutta jälkimmäisessä keskimääräistä pienemmät.

El Niñon vaikutukset Suomessa ovat korkeintaan epäsuoria. 

Lisätietoja mm.

BAMS, Bulletin of American Meteorological Society, Volume 96, Number 6 June 2015

https://www.climate.gov/news-features/blogs/enso/august-2015-el-ni%C3%B1o-update-supercalifragilisticexpealidocious

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä