Kysy säästä ja sääilmiöistä |

Esiintyykö Suomessa lumivyöryjä?

Lumivyöryjä esiintyy Suomen Lapissa 0-20 kappaletta talvessa. Vuosittainen vaihtelu on hyvin suurta lumitilanteesta riippuen. Mitä enemmän on lunta, sitä suurempi on vyöryjen esiintymisen todennäköisyys. Suomessa lumivyöryjen esiintymisen todennäköisyyden ennustamisesta vastaa Ilmatieteen laitos. Ennusteita tehdään päivittäin kuuteen eri kohteeseen Lapin alueella. Havaintoja vyöryistä otetaan vastaan myös suurelta yleisöltä.

Lumivyöryjä esiintyy tammi-huhtikuussa riskin ollessa suurin maalis-huhtikuussa, jolloin lunta on yleensä eniten. Pohjois-Lapissa esiintyy huhtikuussa myös lumen sulamisen aiheuttamia lumivyöryjä. Lumivyöry voi syntyä itsestään, mutta lähes kaikki Suomessa havaitut tapaukset ovat olleet ihmisen aiheuttamia. Toisaalta on suuri todennäköisyys, että ilman ihmisen vaikutusta liikkeelle lähteneet lumivyöryt jäävät havaitsematta.

Arviolta noin kaksi kolmasosaa Lapin lumivyöryistä on ns. laattavyöryjä ja loput pienialaisempia irtolumen vyöryjä eli pistevyöryjä. Vaikka lumivyöryn uhka on Lappiin verrattuna huomattavasti suurempi esimerkiksi Alpeilla, ei Suomessakaan olla vahingoilta täysin vältytty. Suomessa lumivyöryt ovat aiheuttaneet ainakin kaksi kuolemantapausta, joista toinen tapahtui Kuusamossa ja toinen Utsjoella.

Myös Lapin-kävijän on siis syytä tiedostaa olemassa olevat riskit. Suomessa Ilmatieteen laitos on laatinut ennusteita lumivyöryjen esiintymisen todennäköisyydestä vuodesta 2004 lähtien. Ennustetta laatiessa otetaan huomioon mm. havaittu lumimäärä, havaittu lumipeitteen rakenne, lumisademäärä, ilman lämpötila , sekä numeeristen säämallien ennustama sademäärä ja lämpötila. Lopullinen lumivyöryennuste on käytännössä pistekohtainen indeksilukema, joka koskee kuluvaa vuorokautta sekä kolmea seuraavaa vuorokautta. Indeksin ollessa 1 lumivyöryt ovat epätodennäköisiä. Suurin arvo 5 tarkoittaa, että luonnollisia ja ihmisen aiheuttamia lumivyöryjä esiintyy erittäin suurella todennäköisyydellä. Korkeinta indeksilukemaa ei ole toistaiseksi Suomessa ennustettu kertaakaan.

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä