Kysy säästä ja sääilmiöistä |

Hallaa vai yöpakkasta?

Näin kasvukauden aikaan sääennusteissa mainitaan silloin tällöin hallan tai yöpakkasen mahdollisuudesta. Mitä eroa hallalla ja yöpakkasella oikeastaan on?

Sääennusteissa ja – havainnoissa käytettävä ilman lämpötila tarkoittaa lämpötilahavaintoa, joka mitataan 2 metrin korkeudella maanpinnasta. Havaintoasemilla mitataan myös maanpinnan lämpötilaa, erillisillä maanpinnan lähelle asetetuilla lämpömittareilla. Ilman lämpötila voi poiketa suuresti maan pinnalla havaitusta lämpötilasta, etenkin selkeinä ja heikkotuulisina öinä. Enimmillään lämpötilaero voi olla ilman ja maanpinnan välillä jopa useita asteita.

Mikäli lämpötila kasvukauden aikana laskee maanpinnan tasalla pakkaselle, on kyseessä halla. Yöpakkasesta puhutaan silloin, kun myös 2 metrin korkeudelta mitattu ilman lämpötila on pakkasella. Halla on ankaraa, mikäli lämpötila maan pinnalla on kylmempi kuin -4 astetta Celsiusta, tällöin esimerkiksi marjat ja viljat voi kärsiä pahoja vaurioita.

Kasvukaudella tarkoitetaan nimensä mukaisesti aikaa, jolloin kasvit kasvavat. Suomessa terminen kasvukausi määritellään ajaksi, jolloin vuorokauden keskilämpötila pysyttelee +5 °C yläpuolella.

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä