Ajankohtaista säästä

Hirmumyrskykausi rikkoi ennätyksiä

Pohjoisen pallonpuoliskon hirmumyrskykausi 2015 ei ollut tapahtumia vailla. El Niño edesauttoi myrskyjen kehittymistä, ja pohjoisella pallonpuoliskolla havaittiin yhteensä 30 hurrikaania, taifuunia tai syklonia.

Kolme samanaikaista 4-luokan hirmumyrskyä Tyynellämerellä elokuussa 2015
Kolme samanaikaista 4-luokan hirmumyrskyä Tyynellämerellä elokuussa 2015 Kuva: NASA

Atlantilla ja Tyynenmeren itäosissa kausi päättyi virallisesti jo marraskuun viimeinen päivä, mutta Tyynenmeren länsiosassa trooppisia myrskyjä pääsee kehittymään läpi vuoden ja tälläkin hetkellä taifuuni Melor on ylittämässä Filippiinejä. Vuosi oli poikkeuksellinen niin hurrikaanien tai taifuunien määrässä kuin voimakkuudessakin. Myrskyjä nähtiin myös alueilla, joilla niitä ei normaalisti esiinny.

Atlantin sekä Tyynenmeren itä- ja keskiosissa kehittyi tänä vuonna yhteensä 30 hirmumyrskyä, joiden voimakkuus oli vähintään 3 Saffirin–Simpsonin viisiluokkaisella asteikolla (tuulen nopeus vähintään 49 m/s). Näistä jopa 25 kappaletta oli 4- tai 5-luokan hirmumyrskyjä (tuulen nopeus vähintään 58 m/s). Edelliset ennätykset olivat 23 ja 18.

Atlantilla kausi oli jo kolmatta vuotta peräkkäin tavanomaista hiljaisempi. Ensimmäinen trooppinen myrsky Ana syntyi jo ennen kauden virallista alkua toukokuussa, mutta tämän jälkeen olikin rauhallisempaa. Alueella nimettiin yhteensä 11 trooppista myrskyä, ja näistä neljä kehittyi hurrikaaniksi asti. Yksikään näistä ei kuitenkaan ollut edes 3-luokan myrsky. Vuoden erikoisin tapaus oli Fred, joka runnoi Kap Verdeä syyskuussa. Koskaan aikaisemmin ei hurrikaani ole liikkunut Atlantilla näin idässä.

Amerikan mantereen toisella puolella tilanne olikin sitten päinvastainen. Voimakas El Niño edesauttoi hirmumyrskyjen syntyä ja voimistumista, ja itäisellä Tyynellämerellä kehittyi yhteensä 18 nimen saanutta myrskyä. Hurrikaaniksi asti kehittyi 13 myrskyä, ja niistä yhdeksän oli vähintään 3-luokassa. Lämpimän ilman ja meriveden ansiosta Patricia voimistui nopeasti 5-luokan hurrikaaniksi ja samalla läntisen pallonpuoliskon voimakkaimmaksi hirmumyrskyksi koskaan.

Tyynenmeren keskiosissa 14 trooppista myrskyä sai nimen, näistä kahdeksan hurrikaania syntyi alueella tai siirtyi sinne. Näistä viisi oli vähintään 3-luokan myrskyjä. Mielenkiintoisena yksityiskohtana oli se, kun elokuussa kansainvälisen päivämäärärajan itäpuolella oli samanaikaisesti liikkeellä kolme 4-luokan hurrikaania (Kilo, Ignacio ja Jimena). Näin ei ole koskaan aiemmin tapahtunut missään päin maapalloa.

Läntisellä Tyynellämerellä merkittävää ei ollut niinkään taifuunien kokonaismäärä, vaan voimakkaiden myrskyjen lukumäärä. 15 myrskyä saavutti vähintään 3-luokan Saffirin–Simpsonin-asteikolla, ja normaalisti kuivalla ja tuulisella alueella Arabianmerellä syntyi kaksi syklonia Chapala ja Megh, jotka molemmat iskivät Jemeniin tuoden muutamassa päivässä useamman vuoden sademäärän.

Trooppiset myrskyt vuonna 2015
Trooppiset myrskyt vuonna 2015 Kuva: Earth Observatory / NASA
Voimakas El Niño oli merkittävässä roolissa tämän vuoden hurrikaanikehityksessä. Tyynenmeren itä- ja keskiosissa merivesi on ollut selvästi tavanomaista lämpimämpää ja hirmumyrskyillä on ollut käytettävissä enemmän energiaa. Tämän lisäksi keskisellä Tyynellämerellä tuuliväänne (tuulen suunnan tai voimakkuuden muutos) on ollut paikoin jopa ennätyksellisen heikkoa, mikä on edesauttanut trooppisten myrskyjen kehitystä.

Läntisellä Tyynellämerellä El Niño on hieman viilentänyt merivettä ja heikentänyt tuulia, mikä on aiheuttanut sen, että myrskyt ovat alkaneet kehittyä normaalia idempänä. Kun ne ovat sitten liikkuneet itätuulten mukana kohti länttä, on myrskyillä ollut tavallista pidempi matka ja aika voimistua.

Atlantin vaisua hurrikaanikautta ovat puolestaan selittäneet muun muassa voimakas tuuliväänne, ilmakehän lisääntynyt epävakaus ja tavanomaista kuivempi ilma.

El Niño on nyt joulun tienoilla huipussaan, mutta sen ennustetaan jatkuvan voimakkaana vielä pitkälle vuoteen 2016. Tällä on vaikutuksia eteläisen pallonpuoliskon marraskuussa alkaneeseen hirmumyrskykauteen. Etenkin Tyynenmeren länsiosissa merivesi on tavanomaista viileämpää ja täten sykloneille ei ole tarjolla yhtä paljon energiaa. Esimerkiksi Australian ilmatieteen laitos ennustaa, että kaudella 2015–2016 eteläisellä Tyynellämerellä trooppisia myrskyjä kehittyy tavanomaista vähemmän.

Pauliina Kuokka

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä