Kysy säästä ja sääilmiöistä |

Jäätävä sade

Veden jäätymispiste on tavallisesti 0° Celsiusta. Sopivissa olosuhteissa vesipisaran lämpötila voi kuitenkin laskea nollan alapuolelle ilman että pisara jäätyy; tällöin veden sanotaan olevan alijäähtynyttä.

Jäätävää vesisadetta kutsutaan myös ilmiötä jossain määrin paremmin kuvaavalla termillä, 'alijäähtynyt sade'. Kysehän on nimittäin sateesta, jossa vesipisarat ovat alijäähtyneitä.

Yleensä ilman lämpötila laskee mentäessä ilmakehässä ylöspäin. Aina näin ei kuitenkaan ole. Talvella, kun pakkaskauden jälkeen Suomeen leviää lauhempaa ilmaa, voi lämpötila maan pinnan lähellä olla vielä pakkasella, kun vastaavasti ylempänä ilmakehässä lämpötila on jo kohonnut plussan puolelle. Tällaisessa tilanteessa maahan putoavat lumihiutaleet joutuvat lämpimään ilmamassaan ja sulavat. Maan pinnan lähellä ilmamassa on pakkasen puolella ja vesipisarat jäähtyvät. Pisaroiden lämpötila voi laskea nollan alapuolelle, ilman että ne jäätyvät. Maahan osuessaan nämä alijäähtyneet vesipisarat jäätyvät välittömästi ja muodostavat erittäin liukkaan jääpeitteen.

Joissain tilanteissa sade voi olla jäätävää, vaikka ilman lämpötila maan pinnan lähellä olisikin plussan puolella. Tällöin riittää esimerkiksi se, että tienpinnan tai vaikkapa auton tuulilasin lämpötila on pakkasen puolella. Kylmään pintaan osuessaan vesisade jäätyy muodosta liukkaan iljanteen.

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä