Kysy säästä ja sääilmiöistä

Kaakosta saapuvien matalapaineiden ennustettavuus

Sään ennustaminen perustuu nykyisin pitkälti tietokoneella laskettuihin numeerisiin ennusteisiin. Ilmakehämallien avulla jäljitellään ilmakehän toimintaa ja arvioidaan, kuinka sääilmiöt käyttäytyvät lähitulevaisuudessa. Ilmakehä on kuitenkin niin monimutkainen, että malleissa joudutaan tekemään yksinkertaistuksia.

Eräs tärkeä tieto, mikä malleissa pitää huomioida, on maanpinnan laatu. Eli onko kyseessä esim. meri, jäätynyt meri, pelto, metsä, vai luminen metsä. Nämä asiat vaikuttavat luonnollisesti ainakin tuuliolosuhteisiin sekä auringonsäteiden heijastumiseen (tumma vai vaalea pinta). Myös maaston muodoilla on tärkeä rooli, sillä vaihtelevan vuoriston yli tulevat ilmavirtaukset käyttäytyvät eri lailla kuin tasaisen merialustan yli tulevat.

Lännestä saapuvat sääilmiöt tulevat laajassa mittakaavassa sellaisen alustan yli, joka on helpompi mallintaa ennustemalleissa kuin idästä saapuvien. Idässä on laaja manneralue, jossa esiintyy vaihtelua maaston muodoissa sekä maanpinnan ominaisuuksissa paljon enemmän kuin lännen suunnalla.

Suomeen kaakosta tulevien matalapaineiden seurantaa hankaloittaa myös idässä sekä kaakossa olevien naapurimaiden harvempi havaintoverkosto verrattuna esim. Ruotsin ja Norjan havaintoverkostoon.

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä