Ajankohtaista säästä |

Meteorologin ennuste: koko maahan todennäköisesti valkea joulu!

Ensimmäiset sääennustemallit yltävät jo jouluaatolle, joten arvailujen lisäksi meteorologeilla on tukenaan nyt supertietokoneen laskemaa ennustedataa. Ennustedata näyttääkin suotuisalta sille, että lumitöihin päästään koko maassa ennen joulua ja ehkä myös sen aikana.

Lumipeite Pirkanmaalla 21.11.
Lumipeite Pirkanmaalla 21.11. Kuva: Kerttu Kotakorpi

Säägrafiikkaa: kartta lumitilanteesta
Lumitilanne aamun 8.12.2015 havainnoista Kuva: Yle Sää
Tämän hetken lumitilanne on suoraan sanoen hyvin surkea. Lumet ovat maan etelä- ja keskiosista sulaneet ja lumiraja aamun havainnoissa kulki Pohjois-Pohjanmaan eteläosasta Pohjois-Savon pohjoisosan kautta Pohjois-Karjalaan. Mm. Joensuussa, Ilomantsissa ja Kuopiossa lunta oli aamun havainnoissa pyöreät 0cm. Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu ovat saaneet jo ihan kiitettävän lumipeitteen, sillä Oulussakin on paikoin jopa 10cm lunta. Lapista puhumattakaan, sillä siellä lunta on ollut riittävästi jo pitkään. Lumitilannetta ja tiekuvia ympäri Suomen maata voi käydä tarkastelemassa liikenneviraston sivuilta.

Tällä viikolla lumitilanne ei juuri parane. Ensi viikon aikana Suomi kuitenkin siirtyy suihkuvirtauksen kylmemmälle puolelle ja sää viilenee. Matalapaineitten reitti siirtyy vihdoin etelämmäksi kohti Keski-Eurooppaa ja lämpötila laskee Suomessa etelää myöten pakkaselle. Eteläiseen Suomeen sataa myös ensilumi.

Suurpiirteisesti säätä kyllä voi ennustaa jouluun asti, mutta tarkkaa ennustetta ei sadealueitten liikkeelle voi vielä mitenkään tietää. Sää kuitenkin jatkuu kylmänä ja todennäköisesti jouluviikolla saadaan lisää lunta koko maassa.

Video: Säägrafiikkaa: video
Suihkuvirtaukset Euroopan alueella 8.12.-15.8.2015 Video: Yle Sää

Elina Lopperi

Korjaus: Lisätty suihkuvirtausanimaation aloituskuva

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä