Kysy säästä ja sääilmiöistä

Miksi meteorologi ei tervehdi iltauutisten yhteydessä?

Aika-ajoin meille säätoimitukseen tulee katsojilta ihmetteleviä kommentteja tai kysymyksiä iltauutisten käytännöistä. Meteorologihan ei illan uutisten yhteydessä toivota hyvää iltaa tai hyvästele säälähetyksen jälkeen.

Sääkuva: Kuvakaappaus uutislähetyksestä
Kuvakaappaus uutislähetyksestä Kuva: Yle Uutiset

Miksi asia sitten on näin?

Vaikka meteorologi onkin yksin vastuussa ruutuesiintymisestään ja tekemistään sääkartoista, niin yhteisiä ”sääntöjä” ja ohjeita on kuitenkin joissain asioissa olemassa. Näitä sääntöjä eivät päätä meteorologit, vaan mukana on myös esim. ohjaajia ja uutisten esimiehiä.

Uutislähetysten rakennetta ja sisältöä pohditaan ja uudistetaan aika-ajoin ja näissä yhteyksissä on myös keskusteltu meteorologin roolista. Ajatuksena on tällä hetkellä se, että säälähetys on yksi osa uutisten kokonaisuutta. Vähän samaan tapaan kuin esimerkiksi talousuutiset tms. Uutislähetys muodostaa siis kokonaisuuden, jonka isäntänä tai emäntänä toimii lähetyksen uutisankkuri. Uutisankkurin tehtävänä on tervehtiä katsojia lähetyksen alussa sekä hyvästellä lähetyksen lopussa. Lähetyksen sisällä olevissa osioissa ei erikseen tervehdyksiä esitetä. Tällä vältetään se, että saman lähetyksen sisällä katsojia tervehdittäisiin eri esiintyjän toimesta muutaman minuutin välein.

Asiaa on kyllä pohdittu säätoimituksen ja uutisten ohjaajien sekä esimiesten kanssa suuntaan jos toiseenkin vuosien saatossa .

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä