Kysy säästä ja sääilmiöistä |

Mitä sataa kun tihuttaa?

Meteorologi puhuu poudasta, mutta ulkona on harmaata ja sateista. Tihkusadetta, vähäistä sadetta, sadetta vai poutaa, mistä tietää tarvitseeko sateenvarjoa? Sataako vai paistaako?

Pisaroiden halkaisijoiden suhde toisiinsa
Pisaroiden halkaisijoiden suhde toisiinsa Kuva: Yle Uutiset

Pouta tarkoittaa, että päivän sademäärä on alle 0,3 mm. Voi siis olla aurinkoista tai harmaata ja pilvistä, voi olla sumuista ja vähän jopa sataa tihkua, ja silti päivä on poutainen.

Sumu on pieniä vesipisaroita ilmassa. Pisarat ovat halkaisijaltaan noin 0,01 mm. Ne ovat niin pieniä, että ilmanvastus kannattelee niitä eivätkä ne putoa. Sumujen syntytapoja avataan tässä artikkelissa.

Tihkusateeksi kutsutaan vesisadetta, jossa pisaroiden halkaisija on noin 0,1 mm. Sade ei lyhyessä ajassa kastele, ei haittaa juoksijaa, mutta suttaa ikävästi silmälasit ja saa sään näyttämään ikkunasta sateiselta.

Jäätävä sade on alijäähtynyttä vettä, joka jäätyy osuessaan esimerkiksi tien pintaan ja on liikenteelle hyvin petollinen. Ilmiöön voi tutustua tarkemmin tässä jutussa.

Varsinaiset sadepisarat ovat halkaisijaltaan 0,5-5 mm kokoisia. Kuva osoittaa eri pisaroiden koon suhteen toisiinsa, eli pisarat voivat olla todella valtavia! Tällainen sade kastelee.

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä