Kysy säästä ja sääilmiöistä

Mitä tarkoittaa ensilumi?

Kuinka ensilumi määritellään ja milloin lumi yleensä Suomeen sataa?

Ensilumi tarkoittaa nimensä mukaisesti kesän/syksyn jälkeen ensimmäistä kertaa maahan satavaa lunta.

Kuinka ensilumi sitten määritellään virallisissa säätilastoissa?

Kaikki satava lumi ei ole sitä ”virallista” ensilunta. Ilmatieteen laitoksen määritelmän mukaan maahan satanut lumi täyttää ensilumen määritelmän, kun havaintoasemalla havaitaan aamulla klo 8 (klo9 kesäaikaan) 1 cm:n paksuinen lumikerros. Eli aamuhavainnossa on oltava lunta tuo vaadittu määrä, jotta ensilumen määritelmä täyttyisi. Virallinen määritelmä on joissain säätilanteissa hivenen ongelmallinen. Mikäli lumisadealue leviää Suomeen vaikkapa päivän aikana ja satanut lumi ennättää sulaa ennen seuraavan aamun mittausta, ei kyseinen tilapäinen lumipeite täytä ensilumen määritelmää. Esimerkiksi käy vaikkapa säätilanne 19.11.2011. Lauantain vastaisena yönä etelässäkin satoi paikoin lunta tai räntää. Aamuun mennessä pääosa lumesta oli kuitenkin jo sulanut/muuttunut sohjoksi ja monin paikoin ensilumen määritelmä jäi lumisateesta huolimatta toteutumatta.

Ennen nykyistä automatisoitujen säähavaintojen aikaa havainnon teosta vastasi aina ihminen. Tällöin lumensyvyyttä mitattiin kerran tai kahdesti vuorokaudessa. Mittaukset tehtiin yleisimmin aamulla klo 8 ja joillakin asemilla myös illalla klo 20. Laajin havaintopeitto oli, ja on vieläkin, aamulla tehtävillä mittauksilla. Nykyään automaattisilta säähavaintoasemilta saadaan havaintotietoja vaikka muutaman minuutin välein. Jotta tämän päivän havaintoja voitaisiin verrata menneiden vuosikymmenten lumensyvyystietoihin, on Ilmatieteen laitos päättänyt, että virallinen lumensyvyyshavainto tehdään aamulla klo 08.00 (klo 9 kesäaikaan). Tällöin havaintotieto ja havaintoajankohta on yhteneväinen aiempien havaintojen kanssa. Virallisen havaintoajan ulkopuolella tehdyt havainnot lumensyvyydestä eivät mene ilmasto- /ennätystilastoihin.

 

Ensilumen tulo vaihtelee vuodesta toiseen paljon. Keskimäärin pohjoisimpaan Suomeen ensilumi sataa lokakuun alkupuolella, maan keskivaiheille lumi sataa lokakuun lopulla ja eteläiseen Suomeen lunta tulee ensimmäisen kerran yleensä marraskuun puolivälissä. Varhaisimmillaan ensilumi on tullut etelään jo syyskuun lopulla, näin kävi 29.9.1928. Pohjois-Suomeen ensilumi on aikaisimmillaan satanut syyskuun alussa, 8.9.1927.

 

Lähde: Ilmatieteen laitos

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä