Kysy säästä ja sääilmiöistä |

Mitä tarkoittaa matala- tai korkeapaine?

Sääennusteissa puhutaan toistuvasti Suomea lähestyvän matalapaineen mukanaan tuomista sateista tai vastaavasti korkeapaineen myötä poutaantuvasta säästä. Mitä matalapaine, tai korkeapaine sitten oikeasti tarkoittaa?

Matalapaineen havainnekuva
Matalapaineen havainnekuva Kuva: Kuva: Yle Uutiset

Terminologiaa on avattava ilmanpaineen käsitteen kautta. Yksinkertaisesti sanottuna ilmanpaine kertoo mittauspisteen yläpuolella olevan ilmamassan painon pinta-alayksikköä kohden, eli sen kuinka paljon ilma painaa kussakin pisteessä. Ilmanpaineen yksikkönä säätiedotuksissa käytetään nykyisin hehtopascalia. Normaali-ilmanpaine on 1013,25 hPa, mikä selkokielelle avattuna tarkoittaa sitä, että merenpinnan tasolta avaruuden laidalle ulottuva neliömetrin laajuinen ilmapatsas painaa noin 10 tonnia. Harteillamme on siis koko ajan melkoinen paino. Mitä ylemmäs ilmakehässä mennään, sitä matalampi ilmanpaine on. Jotta säähavainnot olisivat keskenään vertailukelpoisia, muutetaan kaikki ilmanpainehavainnot vastaamaan ilmanpainetta merenpinnan tasolla.

Matalapaineen alueella ilmanpaine on pienempi kuin mitä se on ympäristössä, mitään tarkkaa ilmanpaineen raja-arvoa matalapaineelle ei ole olemassa. Matalapaineessa ilman kiertoliike on seuraavanlainen: Ilmakehän alaosassa alueelle tulee ilmaa vähemmän, kuin mitä alueelta poistuu ilmaa yläilmakehässä. Tämän vuoksi ilmapatsaan massa on pienempi kuin ympäröivillä alueilla. Korkeapaineessa tilanne on päinvastoin. Yläilmakehässä korkeapaineen alueelle tulee enemmän ilmaa kuin mitä sieltä alailmakehässä poistuu, ja ilmapatsas siis painaa enemmän kuin ympäröivillä alueilla.

Matalapaineeseen usein liittyvä epävakainen ja sateinen sää liittyy juuri edellä mainittuun ilman kiertoliikkeeseen. Ilman noustessa maan pinnalta ylöspäin ilma jäähtyy. Jäähtyessä ilmassa oleva kosteus tiivistyy ja muodostaa pilviä sekä aika usein myös sadetta. Korkeapaineessa ilma on taasen laskuliikkeessä, ylhäältä alaspäin tuleva ilma lämpenee. Lämpimämmässä ilmassa kosteutta voi olla piilevänä enemmän kuin kylmässä, näin ollen lämpenemisen yhteydessä ilman suhteellinen kosteus pienenee. Korkeapaineessa alaspäin laskeva ilmaa siis "kuivuu" ja kuivumisen myötä mahdolliset pilvet haihtuvat ja sää selkenee.

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä