Kysy säästä ja sääilmiöistä

Mitä tarkoittaa sääkartoilla näkyvä kirjainyhdistelmä hPa

Sääkartoilla näkyy aina silloin tällöin matala- ja korkeapaineen yhteydessä kirjainyhdistelmä hPa sekä vieressä numeroita. Mitä nuo tarkoittavat?

 

Ylen säälähetyksissä näytettävissä animaatioissa näytetään sillloin tällöin myös ilmanpainetta kuvaavat tiedot. Tuolloin matalapaineen M-kirjaimen vieressä on painekeskuksen ilmanpainetta kuvaava luku ja paineenyksikkönä hPa eli hehtoPascal. Vastaavalla tavalla toimimme myös korkeapaineenkeskuksen kanssa.

Ilmanpaine kuvaa kappaleen pinta-alayksikköä kohden kohdistuvaa voimaa eli kansantajuisemmin ilmanpaine kertoo havaintokohdalla olevan ilman painon pinta-alayksikköä kohti.

Ilmanpaine on meteorologiassa tärkeä mitattava suure. Etenkin muutos ilmanpaineessa suuntaan tai toiseen on tärkeä tiedonlähde meteorologille sääennusteita laadittaessa. Nopea ilmanpaineenlasku ennakoi usein rivakkaan lähestyvää matalapainetta. Vastaavasti ilmanpaineen nousu kertoo väistyvästä matalapaineesta ja mahdollisesti lähestyvästä korkeapaineesta. Nopeat muutokset ilmanpaineessa ennakoivat usein myös voimakkaita tuulia. Nyrkkisääntönä voitaneen pitää sitä, että jos ilmanpaine muuttuu enemmän kuin 3 – 6 hPa/3h on tiedossa voimakasta tuulta, otollisissa tilanteissa jopa myrskyä.

Ilmanpaine vaihtelee suuresti, matalin Suomessa havaittu ilmanpaine on 940 hPa, joka on mitattu 27.2.1990 Raumalla. Korkein mitattu ilmanpaine Suomessa on 1066 hPa 22.1.1907 Helsingissä. Maailmalla vastaavat lukemat ovat: alin 870 hPa Taifuuni Tap 1979 ja korkein 1083 hPa Venäjällä 31.12.1968. Keskimääräinen ilmanpaine on tyypillisesti noin 1013 hPa.

TV:ssä näytettyjä sääanimaatioita löytyy myös Ylen Sääringistä.

Lähteet: Ilmatieteen laitos,  Ilmakehä, Sää ja Ilmasto -kirja

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä