Kysy säästä ja sääilmiöistä

Mitä tarkoittaa terminen kasvukausi?

Kevät etenee ja kasvukausi käynnistyy vähitellen myös pohjoisessa. Mitä tarkoittaa sääennustuksissakin esiintyvä "terminen kasvukausi" ja kuinka se määritellään?

Meteorologiassa vuodenaikojen vaihtuminen määritellään vuorokauden keskilämpötilan avulla. Kevät alkaa, kun keskilämpötila kohoaa pitempiaikaisesti nollan yläpuolelle. Kesä alkaa, kun lämpötila kohoaa +10 asteen yläpuolelle. Vastaavasti syksy on aika, kun lämpötila laskee +10 asteen alapuolelle. Talvella keskilämpötila pysyttelee vastaavasti nollan alapuolella. Näin määriteltyjä vuodenaikoja kutsutaan termisiksi vuodenajoiksi, eli terminen kevät, terminen kesä jne.  Kevät on Suomen vuodenajoista lyhyin, sillä se kestää meteorologisessa mielessä vain 6 - 9 viikkoa. Pisimmillään kevät on rannikolla, sillä talven jäljiltä viileät meret pitävät huolen siitä, että sää lämpenee hitaasti.

 Kuinka nämä termiset vuodenajat sitten liittyvät kasvukauteen?

Kasvukausi määritellään samaan tapaan kuin vuodenajat. Terminen kasvukausi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila kohoaa pitempiaikaisesti +5 asteen yläpuolelle ja lumi on sulanut ainakin aukeilta paikoilta. Lämpötilaa seurataan 10 vuorokauden ajan ja vasta tämän jälkeen voidaan määritellä kasvukauden alkamispäivä. Suomi on pitkä maa ja niinpä kasvukauden alku vaihtelee etelän ja pohjoisen välillä suuresti. Etelässä kasvukausi alkaa yleensä huhtikuun lopulla, kun Pohjois-Lapissa kasvukauden alku venyy usein kesäkuun puolelle. Kevät 2011 on pitkäaikaisiin tilastoihin nähden poikkeus, kasvukausi on nimittäin käynnistynyt suuressa osassa maata pari-kolme viikkoa etuajassa.

Säägrafiikkaa: Kaaviokuva ilman lämpötilan mittaamisesta ja maanpinnan lämpötilan mittaamisesta.
Kaaviokuva ilman lämpötilan mittaamisesta ja maanpinnan lämpötilan mittaamisesta. Kuva: Yle Uutiset
 

Kasvukauden aikaan sääkartoille ilmestyvät merkinnät hallasta ja yöpakkasesta. Hallasta puhutaan silloin, kun ilman lämpötila laskee maanpinnan lähellä pakkasen puolelle. Yöpakkasta on silloin kun ilman lämpötila laskee 2 metrin korkeudella (eli sillä tasolla, millä viralliset lämpötilamittaukset tehdään) pakkaselle. Halla on ankaraa, kun maanpinnalla pakkasta on enemmän kuin 4 astetta. Kannattaa myös muistaa se, että lämpötilaero 2 metrin korkeudella ja maanpinnan tasalla voi olla useita asteita. Ilman lämpötila voi siis olla plussan puolella ja samaan aikaan voi olla hallaa.

Kasvukauden tilannetta voi seurata Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Lähteet: Ilmatieteen laitos

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä