Kysy säästä ja sääilmiöistä

Pari sanaa varoituksista

TV:n säälähetyksissä näytetään aika usein lähetyksen loppuun varoituskarttaa. Mitä ajankohtaa varoitukset koskevat ja kuinka usein varoituksia annetaan? Ja miksi tv:ssä näytettävät varoitukset vaikuttavat joskus ristiriitaisilta?

Säägrafiikkaa: Esimerkkikartta säävaroituksista
Esimerkkikartta säävaroituksista Kuva: Yle Uutiset

TV:n säälähetyksissä näytetään varoituskarttaa tilanteen niin edellyttäessä. Varoituksia näytetään mm. Aamu-tv:n lähetyksissä sekä illallakin ainakin klo 18.00 ja 20.30 uutisten yhteydessä.

Varoitukset ja kartalla näkyvät huomautukset ovat Ilmatieteen laitoksen laatimia. Kartalla näkyvät varoitukset koskevat seuraavaa 24 tuntia varoituskartan päivityshetkestä alkaen. Varoituksia päivitetään vuorokaudessa useampaan otteeseen; klo 5, 7, 9.30, 12.15, 15, 18.30 ja 21.15. Tarpeen vaatiessa tilannetta seurataan ja varoituksia korjataan näiden ajankohtien ulkopuolellakin.

Nopeasti muuttuvassa säätilanteessa myös varoitukset voivat vaihdella esimerkiksi eri merialueilla vuorokauden aikana suuresti. Tämä tuo helposti tullessaan tilanteita, joissa vaikkapa Pohjois-Itämerellä varoitetaan kovasta lounaistuulesta ja Selkämerellä samalla kartalla on varoituksia kovasta pohjoistuulesta. Kartta ja varoitukset ovat sinällään kohdallaan, varoitusten ajankohta eri alueilla on vain eri. Tällöin pelkän varoituskartan lisäksi kannattaa tarkastella myös tuoreinta merisääennustetta.

Kelivaroitusten osalta tilanne voi olla se, että aamu-tv:ssä näytetyllä varoituskartalla on kelivaroituksia, vaikka keli havaintohetkellä olisikin normaali. Varoituskartta ei siis välttämättä kuvaa tilannetta juuri varoituksenantohetkellä, vaan kyseessä on myös ennuste jolla pyritään ennakoimaan mahdollisesti vaaraa aiheuttavaa säätä. Kelivaroitusten osalta on tärkeää muistaa myös se, että varoitukset koskevat vain pääteitä. Sivuteillä ja alemmalla tieverkostolla kelitilanne voi poiketa oleellisesti pääteiden tilanteesta.

Lisäksi varoituksia annetaan mm. helteestä, pakkasista, runsaista sateista ja ukkospuuskista sekä metsä- ja ruohikkopalovaarasta. Hellevaroitus annetaan, mikäli päivän ylin lämpötila on yli 27 °C ja yön alin lukema on yli 14 asteen kolmen vuorokauden ajan.

Tavanomaisten varoitusten lisäksi Ilmatieteen laitoksella on käytössään myös tekstimuotoiset ennakkovaroitukset, joilla pyritään antamaan tietoa tulevista mahdollisesti vaarallisista säätilanteista 2 – 5 vrk etukäteen.

Lisätietoa varoituksista:

Ilmatieteen laitoksen sivuilta

Yleistietoa hellevaroituksesta

Voimassa olevat varoitukset

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä