Kysy säästä ja sääilmiöistä |

Saako El Niño lisäpuhtia positiivisessa vaiheessa olevasta PDO:sta?

Useimmille on tuttua, että ilmiö El Niño esiintyy 2-7- vuoden välein ja sen vaikutus kestää keskimäärin puolesta vuodesta puoleentoista vuoteen. Sen sijaan otsikoihin ei ole vielä noussut toinen, jaksoltaan pitkäaikaisempi Tyynellä valtamerellä vaikuttava ilmiö, joka näkyy ilmakehässä niin ikään tuulien, meren pintalämpötilan ja ilmanpaineen jaksollisena vaihteluna.

Grafiikka: Tyynen valtameren pitkäjaksoinen värähtely PDO
Tyynen valtameren pitkäjaksoinen värähtely PDO Kuva: NOAA

Pitkäjaksoisella Tyynen valtameren värähtelyilmiöllä on nimi PDO, Pasific Decadal Oscillation. Sen jaksot kestävät El Niñosta poiketen jopa 20-30 vuotta tai ehkä enemmänkin ja vaikutukset tuntuvat ennen kaikkea Pohjoisella Tyynellä valtamerellä ja Pohjois-Amerikan alueella.

Termin PDO keksi vuonna 1996 kalastukseen ja meren ekosysteemeihin erikoistunut tiedemies Steven Hare tutkiessaan Alaskan lohituotannon vaihtelua. PDO:n positiivisen (lämpimän) vaiheen on havaittu lisäävän rannikkovesien kalatuotantoa Alaskan rannikoilla ja heikentävän tuotantoa Yhdysvaltojen länsirannikolla. Kylmässä vaiheessa tilanne on päinvastainen.

PDO on positiivisessa vaiheessa, kun meriveden pintalämpötila on poikkeuksellisen lämmin Tyynen valtameren länsirannikolla ja ilmanpaine on keskimääräistä matalammalla Pohjoisella Tyynellä valtamerellä.

PDO on puolestaan negatiivinen silloin, kun meri on keskimääräistä lämpimämpi Tyynen valtameren keskiosissa ja viileä pitkin Pohjois-Amerikan rannikkoa sekä ilmanpaine on keskimääräistä korkeampi Pohjoisella Tyynellä valtamerellä.

Ilmiön syntymistä ja kehittymistä ei osata vielä täysin selittää. On kuitenkin viitteitä, että PDO:lla olisi vaikutusta niin El Niñoon kuin La Niñaan.

Viimeisin pääosin keskimääräistä lämpimämpi PDO-vaihe oli 1970-luvun puolivälistä 1990-luvun loppupuolelle. Tuona aikana koettiin keskimääräistä tiheämpään ja keskimääräistä voimakkaampia El Niño -vaiheita.

Nyt  PDO on jälleen positiivinen. Nähtäväksi jää, millainen El Niñosta muodostuu tulevana talvena ja katsotaanko PDO:n positiivisella vaiheella olleen vaikutusta El Niñon voimakkuuteen ja laajuuteen.

Lisää mm. El Niñosta ja PDO:sta ti 25.8.2015 Ylen Tiedeykkkösessä.

Lähteet:
http://research.jisao.washington.edu/pdo/ https://www.ncdc.noaa.gov/teleconnections/pdo/ http://research.jisao.washington.edu/pdo/PDO.latest http://www.nasa.gov/vision/earth/environment/PDO.html

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä