
Kuinka pilvi syntyy ?
Ylen säätoimitus ja Porvoon Linnajoen koulu olivat tänä vuonna mukana Ylen Uutisluokan toiminnassa. Yhtenä osana hanketta oli havainnollistaa kuinka pilvi syntyy.
Ylen säätoimitus ja Porvoon Linnajoen koulu olivat tänä vuonna mukana Ylen Uutisluokan toiminnassa. Yhtenä osana hanketta oli havainnollistaa kuinka pilvi syntyy.
Useimmille on tuttua, että ilmiö El Niño esiintyy 2-7- vuoden välein ja sen vaikutus kestää keskimäärin puolesta vuodesta puoleentoista vuoteen. Sen sijaan otsikoihin ei ole vielä noussut toinen, jaksoltaan pitkäaikaisempi Tyynellä valtamerellä vaikuttava ilmiö, joka näkyy ilmakehässä niin ikään tuulien, meren pintalämpötilan ja ilmanpaineen jaksollisena vaihteluna.
El Niño -vuosina varsinkin Yhdysvaltojen länsirannikolla otsikoihin saattaa nousta termi "atmospheric river".
Sadetta vai paistetta? Mikä on violetti katkoviiva sääkartalla? Vastaus kysymyksiin löytyy täältä.
Sääennusteiden aluejako herättää usein keskustelua ja kysymyksiä. Mihin alueeseen esimerkiksi pääkaupunkiseutu kuuluu? Missä on maan keskiosa?
Meteorologi puhuu poudasta, mutta ulkona on harmaata ja sateista. Tihkusadetta, vähäistä sadetta, sadetta vai poutaa, mistä tietää tarvitseeko sateenvarjoa? Sataako vai paistaako?
Siitepölymäärien arviointi on käsityötä
Kevään edetessä luonto näyttää heräämisen merkkejä ja viherpeukalot odottavat malttamattomina maan sulamista ja kasvukauden alkua.
Säätoimitukseen tuli aikoinaan alle kouluikäisen lapsen kysymys siitä, miten pilvet syntyvät ja miten ihmeessä ne voivat leijua. Entä pystyykö niiden päällä istumaan?
Mitä paljon puhuttu UV-säteily on ja milloin ja missä säteily on voimakkaimmillaan? Miten auringon ultraviolettisäteily tulisi ottaa huomioon esimerkiksi kalareissulla tai Lapin keväthangilla?
Pohjoisilla leveyksillä päivän pituus vaihtelee vuoden aikana talven kaamoksesta aina kesän yöttömään yöhön.
Kevättalven aurinkoisina päivinä lämpötilojen vaihtelu yön ja päivän välillä on suurimmillaan.
Sumu on mielenkiintoinen sääilmiö. Etenkin merialueilla sumu voi aiheuttaa jopa vaaratilanteita näkyvyyden ollessa erittäin huono. Toisaalta sumu voi luoda myös kauniita maisemia. Mitä sumu oikeastaan on ja miten tämä meteorologienkin mielestä haastava ilmiö syntyy?
Pakkassäällä lämpömittarin lukema ei välttämättä kerro oikeaa tietoa siitä, kuinka kylmää oikeasti on. Tuuli lisää pakkasen tuntua huomattavasti, ja se onkin tärkeää ottaa huomioon myös pukeutumisessa.
Kevättalvella lämpötila voi joskus kohota yllättävän korkealle. Lämpimän ja aurinkoisen sään taustalla on usein ns. föhntuuli. .
Aika-ajoin meille säätoimitukseen tulee katsojilta ihmetteleviä kommentteja tai kysymyksiä iltauutisten käytännöistä. Meteorologihan ei illan uutisten yhteydessä toivota hyvää iltaa tai hyvästele säälähetyksen jälkeen.
TV:n säälähetyksissä näytetään aika usein lähetyksen loppuun varoituskarttaa. Mitä ajankohtaa varoitukset koskevat ja kuinka usein varoituksia annetaan? Ja miksi tv:ssä näytettävät varoitukset vaikuttavat joskus ristiriitaisilta?
”Odotettavissa huomisiltaan asti: Maan länsiosassa…” lienee tuttu ja monelle hämmentäväkin lause, joka usein säätiedotuksissa kuullaan. Minkälaisiin alueisiin Suomi on sääennusteissa oikein jaettu?
Sääennusteissa puhutaan toistuvasti Suomea lähestyvän matalapaineen mukanaan tuomista sateista tai vastaavasti korkeapaineen myötä poutaantuvasta säästä. Mitä matalapaine, tai korkeapaine sitten oikeasti tarkoittaa?
Vuoden 2010 alussa Suomessa toteutettiin suuri aluehallinnon uudistus. Uudistuksessa entinen, vuodesta 1997 voimassa ollut, läänijako heitettiin romukoppaan. Nykyään ei siis enää ole olemassa läänejä.
Sään ennustaminen perustuu nykyisin pitkälti tietokoneella laskettuihin numeerisiin ennusteisiin. Ilmakehämallien avulla jäljitellään ilmakehän toimintaa ja arvioidaan, kuinka sääilmiöt käyttäytyvät lähitulevaisuudessa. Ilmakehä on kuitenkin niin monimutkainen, että malleissa joudutaan tekemään yksinkertaistuksia.
Erityisesti 1950-luvulla sekä Yhdysvalloissa että silloisessa Neuvostoliitossa tutkittiin ihmisen mahdollisuuksia vaikuttaa keinotekoisesti säähän. Mielenkiinnon kohteena oli varsinkin sateen "tekeminen" kuivuudesta kärsiville alueille.
Jos esimerkiksi syyskuu on tavanomaista lämpimämpi, voidaanko puhua intiaanikesästä?
Lumivyöryjä esiintyy Suomen Lapissa 0-20 kappaletta talvessa. Vuosittainen vaihtelu on hyvin suurta lumitilanteesta riippuen. Mitä enemmän on lunta, sitä suurempi on vyöryjen esiintymisen todennäköisyys. Suomessa lumivyöryjen esiintymisen todennäköisyyden ennustamisesta vastaa Ilmatieteen laitos. Ennusteita tehdään päivittäin kuuteen eri kohteeseen Lapin alueella. Havaintoja vyöryistä otetaan vastaan myös suurelta yleisöltä.
Nao-indeksi vilahtelee uutisotsikoissa aika-ajoin. Mitä NAO tarkoittaa?
Kevät etenee ja kasvukausi käynnistyy vähitellen myös pohjoisessa. Mitä tarkoittaa sääennustuksissakin esiintyvä "terminen kasvukausi" ja kuinka se määritellään?
Keväällä ja alkukesällä säätiedotuksissa puhutaan rannikkoa viilentävästä merituulesta. Mistä ilmiöstä on kyse ja kuinka merituuli oikein syntyy?
Ukkonen on Suomen sääilmiöistä yksi näyttävimmistä ja voimakkaimmista.
Sääennusteiden luotettavuudesta ja osuvuudesta tulee usein kyselyitä meille meteorologeille. Vastauksen antaminen ei ole niin yksinkertaista, kuin ensi kuulemalta voisi luulla. Sääennusteita ja sääilmiöitä on nimittäin monenlaisia ja ennusteiden käyttökelpoisuus/luotettavuus vaihtelee eri ennusteiden ja tietenkin myös säätilan mukana.
Ylen säälähetykset päättyvät usein varsinaisten sääkarttojen jälkeen ruudulla näkyvään varoituskarttaan, mutta mitä ajankohtaa nuo varoitukset oikein tarkoittavat?
Pohjoisen taivaalla leiskuvat revontulet ovat näyttävä luonnonilmiö, mutta miten revontulet syntyvät ja mistä ne saavat värinsä?
Kesäiset sateenkaaret lienevät useimmille meistä tutuimpia ilmakehän valoilmiöistä, mutta talvisaikaankin kannattaa katse kohottaa taivaalle. Tuolloin taivaalla voi nimittäin nähdä haloja.
Säähavaintojen yhteydessä ilmoitetaan usein lämpötilan ohella myös kastepistelämpötila. Kyseinen lämpötila liittyy nimensä mukaisesti ilman kosteuteen, eli vesihöyryn määrään ilmassa.
Kuinka ensilumi määritellään ja milloin lumi yleensä Suomeen sataa?
Sääkartoilla näkyy aina silloin tällöin matala- ja korkeapaineen yhteydessä kirjainyhdistelmä hPa sekä vieressä numeroita. Mitä nuo tarkoittavat?
Näin kasvukauden aikaan sääennusteissa mainitaan silloin tällöin hallan tai yöpakkasen mahdollisuudesta. Mitä eroa hallalla ja yöpakkasella oikeastaan on?
Veden jäätymispiste on tavallisesti 0° Celsiusta. Sopivissa olosuhteissa vesipisaran lämpötila voi kuitenkin laskea nollan alapuolelle ilman että pisara jäätyy; tällöin veden sanotaan olevan alijäähtynyttä.
Sademäärä ilmoitetaan sääennusteissa millimetreinä, kuinka montaa senttimetriä lunta millimetri vettä vastaa?
Mitä tarkoittaa merisääennusteiden yhteydessä usein mainittu merkitsevä aallonkorkeus?
Sääennusteissa sana pouta tarkoittaa sateetonta säätä.