Ajankohtaista säästä |

Sääsanastoa

Mitä tarkoittaa matalapaine? Mikä on säärintama? Tästä artikkelista löydät tietoa säähän liittyvistä yleisimmistä termeistä.

Lämpötila ja siihen liittyviä määritelmiä

Lämpötila on maapallon mitatuin ja usein myös seuratuin sääsuure. Vaikka lämpötila voi vaihdella huomattavasti pienelläkin alueella, eroja aiheutuu myös mittausmenetelmistä.
> Lue lisää

Matala- ja korkeapaine

Matalapaineessa ilmapaine on ympäristöään pienempi, korkeapaineessa taas suurempi. Matalapaineet tuovat mukanaan usein sateita, korkeapaineen alueella sää voi vaihdella vuodenajasta riippuen kirkkaasta auringonpaisteesta tihkusateeseen.
> Lue lisää

Pilvet

Pääosa pilvistä liikkuu ilmakehän alimmassa kerroksessa, troposfäärissä, joka yltää maanpinnalta noin kymmenen kilometrin korkeuteen.
> Lue lisää

Sade ja ukkonen

Sateet jaetaan tasaiseen sateeseen sekä kuurosateisiin, vaikka välillä sateessa on havaittavissa piirteitä molemmista tyypeistä. Ukkonen kuuluu etenkin Suomen kesään.
> Lue lisää

Säähavainnot

Säähavaintoja tehdään ympäri maailmaa samanaikaisesti ja jo puolen tunnin sisällä havainnonteosta suuri osa maapallolla tehtävistä havainnoista on meteorologin käytettävissä.
> Lue lisää

Sään ennustaminen

Lähitunteja lukuun ottamatta sääennusteet pohjautuvat pääosin tietokoneen laskemiin ennusteisiin. Vaikka sään ennustamisessa käytetäänkin kaikkein tehokkaimpia tietokoneita, säätä pystytään ennustamaan tyypillisesti vain muutamia päiviä eteenpäin.
> Lue lisää

Säärintama

Säärintamilla erotetaan toisistaan kosteus- ja lämpötilaoloiltaan erilaiset ilmamassat. Usein säärintamaan liittyy sateita, toisinaan taas säärintaman ylitystä tuskin edes huomaa.
> Lue lisää

Tuuli

Tyypillisesti tuulen suunta ja nopeus määräytyvät ilmanpaine-erojen perusteella. Erilaisten tuuli-järjestelmien koko vaihtelee koko maapallolaajuisista tuulista pieniin ilmapyörteisiin.
> Lue lisää

 

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste