Kysy säästä ja sääilmiöistä |

Taivaalla näyttäisi olevan kolme aurinkoa, mikä valoilmiö on kyseessä?

Kesäiset sateenkaaret lienevät useimmille meistä tutuimpia ilmakehän valoilmiöistä, mutta talvisaikaankin kannattaa katse kohottaa taivaalle. Tuolloin taivaalla voi nimittäin nähdä haloja.

Halolla tarkoitetaan ilmiötä, jossa auringonsäteet heijastuvat tai taittuvat ilmassa olevista jääkiteistä. Syntymekanismi poikkeaa sateenkaarista, jotka syntyvät kun auringonsäde siroaa vesipisaroista.

Halot syntyvät yleisimmin, kun taivaalla on ohutta yläpilveä 5 - 10 kilometrin korkeudessa. Yläilmakehässä olevat harso- ja untuvapilvet muodostuvat jääkiteistä. Auringon paistaessa ohuen pilvikerroksen läpi valonsäteet taittuvat ja heijastuvat jääkiteistä muodostaen erilaisia haloja. Myös alempana ilmakehässä olevat jääkiteet saavat sopivissa oloissa aikaan näyttäviä haloja. Etenkin sydäntalven aikaan, auringon paistaessa matalalta, voi haloja esiintyä. Usein haloja näkyy vaikkapa laskettelukeskusten lumitykkien tai tehtaiden ja voimalaitosten läheisyydessä. Tuolloin ilmaan pääsee hyvin pieniä hiukkasia, joiden ympärille jääkiteet muodostuvat.

Tunnettuja halomuotoja on kaikenkaikkiaan noin 60, mutta suurin osa haloista on kuitenkin hyvin harvinaisia. Suomessa yleisiä halotyyppeja on vain 8. Jääkiteiden muoto määrittelee sen, minkämoisia haloja taivaalla näkyy. Yleisimmät meillä näkyvät halot ovat 22 asteen rengas, auringonpilari, sivuauringot sekä erilaiset 22 asteen rengasta sivuavat kaaret. 22 asteen renkaalla tarkoitetaan kirkasta rengasta joka muodostuu 22 asteen etäisyydelle auringon ympärille. Yleensä halot ovat väriltään kirkkaita, mutta myös värillisiä haloja esiintyy. Värillinen halo syntyy kun valo kulkee jääkiteen läpi ja hajoaa samalla spektrin eri väreihin. Kirkas halo on taasen seurausta valonsäteen heijastumisesta jääkiteestä.

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä