Ajankohtaista säästä |

Talvi 2013-2014 ohi - ei ollut tavallisemmasta päästä

Keväästä ennustetaan keskimääräistä lauhempaa.

Viralliset talvikuukaudet (joulu-helmikuu) ovat tältä erää ohi.  Pitkin talvea ihmelteltiin keskimääräistä korkeampia lämpötiloja ja maan etelä- ja keskiosassa erittäin huonoa lumitilannetta.

Ilmatieteen laitoksen tietojen mukaan mennyt talvi oli koko maassa keskimääräistä lauhempi. Maan keski- ja pohjoisosassa talvi oli paikoin harvinaisen lauha eli näin lauhoja talvia esiintyy suunnilleen kerran 10 vuodessa.

 

Grafiikka: Talvi 2013-2014, keskilämpötila ja poikkeama
Talvi 2013-2014, keskilämpötila ja poikkeama Kuva: Yle Uutiset
 

 

Sen sijaan kulunut helmikuu oli maan keski- ja pohjoisosassa poikkeuksellisen lauha (esiintymistodennäköisyys alle 3 kertaa vuosisadassa) ja maan eteläosassa harvinaisen lauha.

 

Grafiikka: Helmikuu 2014, keskilämpötila ja poikkeama
Helmikuu 2014, keskilämpötila ja poikkeama Kuva: Yle Uutiset
 

 

Niinikään Ilmatieteen laitoksen tietojen mukaan lumitilanne oli helmikuun lopussa maan etelä- ja keskiosassa linjan Oulu - Pohjois-karjala eteläpuolella poikkeuksellinen.  Monilla mittauspaikoilla ei ole aiemmin havaittu yhtä vähälumista helmikuun loppua. Tosin täytyy muistaa, että osa mittausasemista ei ole toiminut tilastollisen tarkastelun kannalta vielä kovin pitkää aikaa.

 

Grafiikka: Lumitilanne 28.2.2014
Lumitilanne 28.2.2014 Kuva: Yle Uutiset
 

 

Usein varsinkin Ylen Aamu-tv:ssä on seurattu kuukausiennusteita, jotka ulottuvat jopa puolen vuoden päähän. Pitkän aikaa ennusteet ovat näyttäneet, että keväästä tulisi keskimääräistä lämpimämpi ja varsinkin maaliskuusta huomattavasti keskimääräistä lämpimämpi. Käykö näin? Sen aika näyttää.

Entä millaisia ovat olleet keväät ja kesät lauhan helmikuun jälkeen? Tarkastellaan vuosia 2008, 1990, 1989, 1974 ja 1961 Helsingin Kaisaniemen tietojen perusteella.  Näinä vuosina neljä viidestä keväästä on ollut keskimääräistä lämpimämpi.

Grafiikka: Lämpotilan poikkeama, kevät, kesä, Hki-Kaisaniemi
Lämpotilan poikkeama, kevät, kesä, Hki-Kaisaniemi Kuva: Yle Uutiset
 

 

Sen sijaan kesät ovat olleet lähellä keskimääräistä tai vähän keskimääräistä viileämpiä. Täytyy kuitenkin muistaa, että koko kesän yli laskettu keskiarvo ei kerro yksittäisistä viikoista tai päivistä. Tarkastelujakson aikana on hyvin voinut olla lämpimiä kausia.

Kertoivat tilastot mitä tahansa, on syytä muistaa, ettei talven säistä voi ennustaa tulevaa kesää. Ilmakehä on liian monimuotoinen näin suoraviivaiseen tulkintaan.

Tieteellisin menetelmin ilmakehän tilaa yritetään kuitenkin laskea. Pitkiä lämpötila- ja sade-ennusteita löytyy mm. näistä osoitteista:

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euPrece3Mon.html

 

 

 

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä