Ajankohtaista säästä

Toukokuu on ollut ennätyslämmin – ja hellepäiviä on vielä luvassa

Tässä toukokuussa on ollut enemmän hellettä kun viime vuonna touko-heinäkuussa yhteensä. Hellettä on luvassa vielä kuun viimeisinä päivinäkin.

Tuomi kukki Etelä-Suomessa jo toukokuun alussa.
Tuomi kukki Etelä-Suomessa jo toukokuun alussa. Kuva: Kerttu Kotakorpi

Toukokuun keskimääräinen lämpötila
Toukokuun keskimääräinen lämpötila Kuva: Yle Sää
Kulunut toukokuu on ollut koko maassa harvinaisen lämmin. Perjantaihin mennessä kuukausi on ollut usealla mittauspisteellä mittaushistorian lämpimin ja viikonvaihteen lämmin sää nostaa kuukauden keskilämpötilaa entisestään.

Sademäärissä alueelliset erot ovat huimia – kaakon kulmalla ja paikoin muuallakin kuukausi on ollut harvinaisen kuiva ja sademäärä on jäänyt jopa alle kymmeneen millimetriin, kun taas lännessä on kuukausi ollut yleisilmeeltään sateinen. Suurin osa sateista on tullut yksittäisten päivien runsaissa sateissa.

Lämpötila on tänä vuonna kivunnut hellelukemiin eli yli 25,1 asteeseen kolmena päivänä 23.-25.5. Korkein lämpötila, 27,3 astetta, mitattiin Kouvolan Utissa 25.5.

Keskimäärin toukokuussa mitataan jossain päin maata hellettä kolmena päivänä. Viime vuonna hellettä ei mitattu vielä toukokuussa, ja vasta heinäkuussa hellepäivien määrä nousi yli kolmen. Edellisinä vuosina hellepäiviä oli kuitenkin jo toukokuussa peräti 8 ja 9.

Mitä todennäköisimmin hellepäivien lukumäärä nousee tässä toukokuussa viiteen tai jopa kuuteen. Sunnuntaina, maanantaina ja tiistaina lämpötilan odotetaan nousevan yli hellerajan.

Toukokuun viimeisten päivien ylimmät lämpötilat
Toukokuun viimeisten päivien ylimmät lämpötilat Kuva: Yle Sää

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä