Ajankohtaista säästä |

Uskalletaanko puhua intiaanikesästä?

Viime päivinä on nautittu aurinkoisesta ja lämpimästä korkeapainesäästä. Perjantaina 11.9. lämpötila kohosi Inarin Angelissa jopa 22 asteeseen. Monen mielestä tämä on intiaanikesää.

Grafiikka: Intiaanikesän suomenkielisiä synonyymeja
Intiaanikesän suomenkielisiä synonyymeja Kuva: Yle Uutiset

Intiaanikesän määritelmiä on monenlaisia, eikä termiä Suomessakaan ole tiukasti ja yksiselitteisesti määritelty. Meteorologipiireissäkin on laajasti puntaroitu, voidaanko nyt puhua intiaanikesästä.

Grafiikka: Intiaanikesän kansainvälisiä termejä
Intiaanikesän kansainvälisiä termejä Kuva: Yle Uutiset

Yleismääritelmä on, että intiaanikesästä puhutaan, kun koittaa poikkeuksellisen lämmin kausi syksyllä, kts. Ilmatieteen laitos .

Yhden määritelmän mukaan vuorokauden keskilämpötilan pitäisi olla jo pysyvästi +10 asteen alapuolella, eli elettäisiin termistä syksyä.

Yksi väljempi määritelmä on, että lämpötilan pitäisi olla 5 astetta keskimääräisarvojen yläpuolella. Perjantaina Lapissa lämpötila oli laajoilla alueilla 20 asteen vaiheilla eli kymmenisen astetta keskimääräistä korkeammalla.

Termiä intiaanikesä ei kuitenkaan tule käyttää silloin, kun lämmin kausi tulee kylmän jakson jälkeen elokuun puolella eikä silloin, kun sää jatkuu yhtäjaksoisesti kesäisen lämpimänä syyskuun puolelle.

Grafiikka: Intiaanikesän ajankohtia
Intiaanikesän ajankohtia Kuva: Yle Uutiset

Intiaanikesä on myös osin tunnepohjainen. Kulunut kesä- ja heinäkuu olivat keskimääräistä viileämpiä ja epävakaisia, ja siten syyskuinen poutainen ja lämmin sää tuntuu kesältä, vaikka termisen syksyyn sidotut määritelmät eivät täysin täyttyisikään.

Termin intiaanikesä alkuperästä on monenlaisia tarinoita. Yksi yleisin versio liittyy Pohjois-Amerikan intiaaneihin. Sanotaan, että lokakuisen lämpimän jakson koittaessa intiaanit tekivät vielä hyökkäyksiä siirtokuntia kohtaan tai lähtivät vielä metsälle tai korjasivat satoa.

Yleisin tällaisesta jälkikesästä käytetty termi on intiaanikesä, joka on suora käännös englanninkielisestä termistä Indian Summer. Eri maissa on myös muita nimityksiä, jotka liittyvät lähinnä pyhiin henkilöihin tai vanhoihin naisiin. Jälkimmäisellä nimitystavalla on yhteys Neitsyt Mariaan, jonka katsottiin suojelevan syksyisen lämpöaallon aikaan tehtäviä syyskylvöjä. Vanhat naiset tai vanhat vaimot eivät siis ole millään lailla negatiivisessa mielessä tässä termissä mukana.

Intiaanikesän ajankohta on usein liitetty kirkollisiin juhlapäiviin. Suomessa intiaanikesän, Pärttylin pikkukesän katsottiin koittavan jo niin varhain kuin Pertunpäivän, 24.8. jälkeen.

 

Seija Paasonen

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä