Ajankohtaista säästä |

Viikonloppuna etelään lumipyryä, uutta lunta jopa 20 cm

Sateiden painopiste vaihtuu. Sää poutaantuu pohjoisessa, etelään leviää runsaita lumi- ja räntäsateita.

Video: Säägrafiikka: Animaation aloituskuva
Sateiden painopiste keikahtaa viikonloppuna. Lapin lumipyryt ovat ohi, etelässä lunta voi sen sijaan tulla runsaasti Video: Yle Uutiset

Muutaman viime päivän aikana pohjoiseen on tullut reippaasti lisää lunta. Enimmillään lunta on tullut keskiviikon ja perjantain välillä Etelä-Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun suunnalle, paikoin lähes 30 cm.

Säägrafiikka: Lumitilanne 28.1. - 30.1.2015
Lumitilanne 28.1. - 30.1.2015 Kuva: Yle Uutiset

Jatkossa tilanne muuttuu. Pohjoisesta sateet väistyvät ja runsaimmat sateet painottuvat maan etelä- ja osin myös keskiosaan.

Lauantaiyön aikana lumisateet väistyvät ja heikkenevät maan pohjoisosassa. Lauantaiaamu on suuressa oassa maata poutainen, sillä etelän lumisadealue on vielä Baltiassa. Päivän kuluessa lumisadealue liikkuu kohti Suomea ja yltää iltapäivän sekä illan tunteina etelään ja lounaaseen. Lauantaiyön aikana lumisadealue levittäytyy maan keskiosaan. Ajoittain lunta pyryttää sakeasti. Itätuuli on lisäksi voimakasta, mikä kinostaa lunta huomattavasti.

Etelärannikolla sateet voivat olla illan ja yön aikana hetken aikaa vettä tai räntää. Näin ollen tarkkaa arviota kertyvän lumen määrästä on vielä hankala antaa.  Uutta lunta voi kuitenkin tulla eteläänkin parisenkymmentä senttiä. Maan keskiosassakin lunta tulee yleisesti yli 10 cm.

Säägrafiikka: Arvioitu vuorokauden lumikertymä 1.2.2015 klo 14 mennessä
Arvioitu vuorokauden lumikertymä 1.2.2015 klo 14 mennessä Kuva: Yle Uutiset

Ajokeli muuttuu viikonvaihteen aikana suuressa osassa maata jälleen hyvinkin kehnoksi. Ajantasaiset kelivaroitukset löytyvät Ilmatieteen laitoksen sivuilta. Ilmatieteen laitoksen varoitukset

Sunnuntain sateet liikkuvat edelleen hitaasti pohjoisemmaksi ja päivä on suurimmassa osassa Suomea sateinen. Sateet ovat pääasiassa lunta, etelärannikolla sekä lounaassa myös räntää.
Alkuviikolla sadealue väistyy pohjoisemmaksi ja maanantaina lunta sataaa yleisimmin Lapissa. Etelä- ja keskiosassa maata on tilapäisesti poutaa.

Aluejako sääennusteissa

Säägrafiikka: Aluejako sääennusteissa

Missä on maan keskiosa? Kuuluuko pääkaupunkiseutu länteen vai itään? Sääennusteiden aluejakoa on selvitetty täällä

Ylen tv-lähetysten sääsymbolit

Säägrafiikka: Ylen sääkartan symboleja

Sadetta vai sadekuuroja? Mitä tarkoittaa violetti katkoviiva sääkartalla? Vastauksen kysymyksiin löydät täältä.

Tuorein sääennuste

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä