Njuike sisdoaluide

Koltansaame on Norjassa kuollut kieli, mutta nyt Inge Arvola pääsee opiskelemaan sukunsa kieltä puhelinsovelluksen avulla

Kolttasaamelainen Inge Arvola ei ole koskaan päässyt oppimaan sukunsa kieltä. Norjassa kadonneeksi luokiteltua koltansaamen kieltä voi nyt kuitenkin opetella puhelinsovelluksen avulla.

Koltansaamea opettava sovellus toi Inge Arvolalle mahdollisuuden oppia sukunsa kieltä
Koltansaamea opettava sovellus toi Inge Arvolalle mahdollisuuden oppia sukunsa kieltä

– Olen jo monta vuotta miettinyt, että haluan oppia koltansaamen kielen. Nyt siitä tuli paljon helpompaa, kun kieltä voi opetella puhelimella, iloitsee Inge Arvola Pohjois-Norjan Neidenistä.

New Amigos -sovelluksessa koltansaamea voi alkaa opiskelemaan aivan perussanastosta, kuten numeroista ja vuodenajoista.

Arvolalle koltansaame ei ole kielenä täysin vieras. Lapsuudessaan hän kulki paljon sukulaistensa luona rajan toisella puolella Suomessa, Sevettijärvellä, jossa kieli on yhä edelleen elinvoimainen. Vaikka isovanhemmat ja sukulaiset puhuivat koltansaamea, Arvola ei sitä kuitenkaan päässyt oppimaan.

Sovellus avuksi Norjassa koltansaamen kielenelvytystyöhön

Koltansaamen kieli on Inge Arvolan kotimaassa Norjassa luokiteltu jo kuolleeksi kieleksi, vaikka esimerkiksi Neidenistä vain 25 kilometrin päässä Sevettijärvellä kieli elää ja voi hyvin.

Norjassa puhutaan yhteensä viittä eri saamen kieltä, mutta koltansaame ei näihin kieliin kuulu.

Tähän niin Neidenin kolttasaamelaiset kuin Norjan saamelaiskäräjätkin haluavat muutoksen. Norjassa on alettu hiljalleen lisäämään resursseja koltansaamen kielen elvyttämiseen.

Viime vuonna julkaistu koltansaamenkielinen versio New Amigos-pelistä on ensimmäisiä askeleita kielenelvytystyössä. Norjan saamelaiskäräjät rahoitti sovellusta 300 000 kruunulla.

Museonjohtaja Maria Kemi Rein haluaa kannustaa Norjan kolttasaamelaisia tutkimaan omia sukujuuriaan ja oppimaan kieltä. Kuva: Sara Kelemeny / Yle

Kolttasaamelainen museo Ä'vv on sekin aktiivisesti mukana elvyttämässä alueelta kadonnutta kieltä. Museon johtaja Maria Kemi Rein kertoo, että kielen opetteluun suunnattu sovellus on iso apu työssä, mutta vasta vain pieni alku.

Tulevaisuutta ajatellen tarvitaan paljon enemmän, sillä sovelluksessa esimerkiksi kieliopin ja taivutusten opettelu on haastavaa.

– Tarvitsemme kiireesti norjankielisiä koltansaamen oppikirjoja, jotta voisimme alkaa opettelemaan myös kielioppia. Toivon, että tämä sovellus innostaisi Neidenin kolttia opettelemaan omaa kieltään ja tutkimaan oman perheensä kulttuuria. Toivon, että koltansaamesta tulisi luonnollinen osa tämän alueen elämää, sanoo Kemi Rein.

Nuorelta sukupolvelta löytyy motivaatiota

New Amigos -sovelluksella voi opiskella koltansaamen lisäksi myös pohjoissaamea, eteläsaamea ja luulajansaamea. Opiskelukieli on norja. Suomeksi puolestaan voi opetella pohjoissaamea juuri julkaistulla IndyLan -sovelluksella.

Uuden sovelluksen myötä koltansaamen oppimisesta tuli Inge Arvolalle tulevaisuuden suurimpia tavoitteita. Vielä hän tavaa sanoja kolttamuseon näyttelyn seiniltä.

Ǩiđđpääiʹǩ, luõzz šeellmõš, mieʹcctummuš. Kevätpaikat, lohenpyynti ja metsästys.

Muun muassa nämä asiat ovat olleet osa Arvolan arkielämää, osa kolttasaamelaista kulttuuria. Nyt on kielen vuoro, eikä Arvola epäile hetkeäkään, etteikö kieli alkaisi sujumaan.

– Toivon todella, että saamme kielemme takaisin. Esimerkiksi jo tienviitat ja muut kyltit voisivat olla Neidenissä koltansaameksi, kuten Suomen puolella jo on, sanoo Arvola.

Ođđasamosat