Njuike sisdoaluide

Skábmagovat-elokuvafestivaali järjestetään tänäkin vuonna vain verkossa – nähtävillä 52 alkuperäiskansaelokuvaa ympäri maailman

Alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat kokoaa alkuperäiskansojen elokuvien ystävät viikonloppuna verkkoalustan ääreen. Ohjelmistossa nähdään elokuvia laajalta aihepiiriltä, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola.

Skábmagovat-elokuvafestivaaleilla on päässyt perinteisesti katsomaan elokuvia lumesta rakennetussa elokuvateatterissa. Kuva: Skábmagovat

Alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat, suomeksi Kaamoksen kuvia, alkaa torstaina verkkoalustalla. Skábmagovat-elokuvafestivaaleilla näytetään tänä vuonna yhteensä 52 elokuvaa Saamenmaalta ja ympäri maailman.

Tavallisesti festivaali on koonnut elokuvantekijöitä eri alkuperäiskansoista sekä elokuvista kiinnostuneet katsojat Inariin, mutta nyt vallitsevan koronatilanteen myötä festivaali järjestetään toista kertaa verkkoalustalla.

Festivaalin ohjelmassa on sekä pitkiä että lyhytelokuvia saamelaisalueelta Norjasta, Ruotsista, Suomesta ja Venäjältä. Mukana on myös alkuperäiskansojen elokuvia Australiasta ja Uudesta-Seelannista Kanadaan ja Havaijille.

Elokuvantekijät ovat saaneet itse ehdottaa elokuviaan näytettäväksi Skábmagovat-elokuvafestivaaleille, mutta sen lisäksi festivaaliorganisaatio seuraa tarkasti, mitä alkuperäiskansojen tekemiä elokuvia muut elokuvafestivaalit ympäri maailman näyttävät.

Teemoina muun muassa seksuaalinen väkivalta, pelkojen voittaminen ja sukulaisuus

Saamelaiselokuvista festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola suosittelee katsomaan Sunna Nousuniemen ohjaaman Boso mu ruovttoluotta – Puhalla minut henkiin, joka on henkilökohtainen dokumentti Nousuniemen kokemasta seksuaalisesta väkivallasta, oikeustoimista ja siitä selviytymisestä.

Lisäksi Lehtola suosittelee katsomaan muun muassa Jolanda Maggan ohjaaman Miessemánnu – A Calf Born in Winter -lyhytelokuvan poronvasan syntymästä.

Muiden alkuperäiskansojen tuotannosta Lehtola suosittelee esimerkiksi inuiittiohjaaja Marc Fussing Rosbachin ohjaamaa science-fiction elokuvaa Akornatsinniittut – Kiinappalik / Among Us – The Masked Man. Kokopitkä elokuva kertoo kahdesta orpokodissa kasvaneesta nuoresta, jotka joutuvat voittamaan pelkonsa taistellessaan yliluonnollista vihollista vastaan.

Jorma Lehtola on tyytyväinen tämän vuoden ohjelmistoon, vaikka kaikkia elokuvia, joiden piti olla festivaaleilla mukana, ei pystytä verkkoalustalla näyttämään. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Lehtola suosittelee myös maorielokuvaa Cousins, jonka ovat ohjanneet Ainsley Gardiner ja Briar Grace-Smith. Elokuva käsittelee sukulaisuutta ja kertoo serkuksista, jotka etsivät toisiaan koko elämänsä ajan.

Näiden lisäksi Jorma Lehtola nostaa esille Zacharias Kunukin ohjaaman animaation Angakusajaujuq – The Shaman's Apprentice. Sen ohjaaja teki ensimmäisen inuiittien kokopitkän elokuvan 20 vuotta sitten. Elokuva on myöhemmin valittu Kanadan kaikkien aikojen parhaimmaksi elokuvaksi.

– Hänen uusi animaationsa on todella mielenkiintoinen. Se perustuu vanhaan inuiittien tarinaperinteeseen. Animaatio kertoo ihmisestä, joka lähtee Kannalukiin, tuonpuoleiseen, hakemaan apua hänen läheisensä sairastuttua vakavasti.

Festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola on tyytyväinen tämän vuoden ohjelmaan siitä huolimatta, että kaikkia niitä elokuvia, jotka oli tarkoitus näyttää paikan päällä Inarissa, ei voida näyttää verkkoalustalla.

Skábmagovat-elokuvafestivaali järjestetään tänä vuonna 24. kerran. Elokuvat ovat katsottavissa 27.1.–6.2.2022. Tarkempi ohjelma löytyy festivaalin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).