Njuike sisdoaluide

Uusien jäsenten löytäminen totuus- ja sovintokomissioon on nyt saamelaiskäräjien jäsenistön tehtävä

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso sanoi tiistaina, että ehdotuksia saamelaisten totuus- ja sovintokomission uusista jäsenistä ei ole vielä tuotu esiin julkisesti. Jäsen Anne Nuorgam kertoo antaneensa suostumuksensa ehdokkaaksi.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso uskoo, että jäsenistöllä on jo ajatuksia mahdollisista ehdokkaista. Govva: Ville-Riiko Fofonoff / Sámediggi | Saamelaiskäräjät

Saamelaiskäräjien täysistunto päätti viime kokouksessaan ennen juhannusta kannattaa komission työn jatkumista. Kaksi uutta komissaaria valitaan eronneiden komissaarien tilalle saamelaiskäräjien elokuussa pidettävässä ylimääräisessä kokouksessa.

– On tietenkin paljon jäsenten takana löytää ehdokkaita ja ajatuksia siitä, ketkä tulisi valita, sanoo saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso.

Juuso sanoi Ylelle tiistaina, että ehdotuksia saamelaisten totuus- ja sovintokomission uusiksi jäseniksi ei vielä ole tuotu esiin julkisesti.

Saamelaiskäräjien jäsen Anne Nuorgam kertoi keskiviikkona Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) antaneensa suostumuksensa komissaariehdokkaaksi, jotta työ voi jatkua. Lisäksi Nuorgam kertoi, että saamelaiskäräjien kokouksessa keskusteltiin inarinsaamelaisehdokkaasta, ja että esillä oli kaksi nimeä.

Juuso uskoo, että jäsenistöllä on jo ajatuksia mahdollisista ehdokkaista.

– Varmasti siellä on spekulaatioita ja ajatuksia jäsenistön kesken.

Juuson mielestä olisi tärkeää, että sovintoprosessi pääsisi alkamaan. Saamelaiskäräjien hallitus päättää ensi viikon perjantaina päivämäärän elokuun kokoukselle, Juuso kertoo.

Lisäksi haetaan uutta pääsihteeriä ja suunnittelijaa

Komissaari Hannele Pokka on tyytyväinen komission työn jatkumiseen. Nyt on vain odotettava uusien komissaarien valintaa, Pokka sanoo.

Sillä aikaa komission tehtäviä hoitavat kolme komissaaria ja kaksi suunnittelijaa. Kun uudet komissaarit on saatu valittua, voidaan alkaa etsiä myös uutta pääsihteeriä ja suunnittelijaa eronneiden tilalle.

– Siinä on mahdollista avoimen haun lisäksi myös kutsumenettely, Pokka mainitsee.

Korjattu 30.6. klo 11.12: Juttua korjattu Anne Nuorgamin julkaisemilla tiedoilla.