Njuike sisdoaluide

Sajoksessa vierekkäin "feikkitakki" ja oikea saamenpuku

Ajatuksena on näyttää turisteille ja muille vierailijoilla konkreettisesti, miten aito puku eroaa niin kutsutusta feikkitakista, kertoo saamelaiskäsityöyhdistys Sámi Duodjin puheenjohtaja Petra Magga-Vars

Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa Inarissa pääsee tänä kesänä omin silmin vertailemaan pilailupuodista hankittua ja aitoa saamenpukua. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa Inarissa pääsee tänä kesänä omin silmin vertailemaan pilailupuodista hankittua ja aitoa saamenpukua.

Näyttelyn ovat järjestäneet saamelaiskäsityöyhdistys Sámi Duodji ja saamelaiskäräjät. Näyttelyn aito saamenpuku on Enontekiön-Kautokeinon mallin puku.

Ajatuksena on näyttää konkreettisesti, miten aito puku eroaa niin kutsutusta feikkitakista.

– Yhdistyksen yhtenä tavoitteena on tiedottaa ja jakaa oikeaa tietoa saamelaiskäsitöistä. Nämä vaatteet saavat olla esillä kesäkauden. Nyt on liikkellä turisteja ja muita vierailijoita, joille haluamme tarjota mahdollisuuden nähdä millainen oikea saamenpuku on ja millainen on sitten tällainen saamenpukua jäljittelevä feikkivaate, kertoo Sámi Duodjin puheenjohtaja Petra Magga-Vars.

Näyttelyssä esillä oleva aito saamenpuku hopeakoruineen, lakkeineen ja kenkineen on noin 5 000 euron arvoinen. Jäljitelmän saa internetistä 55 eurolla.

Katso lisää lähikuvia näyttelystä saamenkielisestä uutisestamme.