Kolttasaamelainen Mari pyytää kaikkia kirjoittamaan postikortin Sevettijärvelle

Helsinkiläinen Mari Korpimäki on huolissaan Inarin sevettijärveläisten vaikeasta postipalvelutilanteesta. Vaikka kyläläiset ovat aloittaneet vetoomuksen postipalvelujen saamisesta takaisin, Korpimäki arvelee, ettei sillä ole riittävästi vaikutusta. Hänen mielestään asia vaatii enemmän huomiota, jotta ihmiset todella ymmärtäisivät sevettijärveläisten tilanteen.

Helsinkiläinen Mari Korpimäki kirjoitti postikortin Sevettijärven koululaisten iloksi. Govva: Helga Siljander / Yle

Koltansaamelainen Mari Korpimäki asuu Helsingissä, kaukana Saamelaisalueelta.

Helsingissä elämä on yhdellä tavalla helppoa: siellä peruspalvelujen puolesta ei tarvitse taistella, ne ovat itsestäänselvyyksiä. Korpimäki sanoo, että noin 90 prosenttia sevettijärveläisistä on kolttia ja hän on harmissaan siitä, että kyläläiset joutuvat lähtemään Inariin, yli sadan kilometrin päähän, asioimaan postin kanssa.

Sevettijärvellä ei ole ollut postia siitä lähtien, kun syksyllä 2015 lopetti kahvila, jossa myös postipalvelut toimi.

– Luin tilanteesta Inarilainen-lehdestä ja olin järkyttynyt. Mietin, että mitäköhän helsinkiläiset tuumaisivat, jos joutuisivat matkustamaan Lahteen asioidakseen postin kanssa? Kyllähän he suuttuisivat, sehän on selvä, sanoo Korpimäki.

Arvelee, ettei vetoomuksella ole tarpeeksi vaikutusta

Postin saamiseksi takaisin Sevettijärvelle on internetissä vireillä adressi (siirryt toiseen palveluun), mutta Korpimäen mielestä sillä ei ole tarpeeksi voimaa vaikuttaa asioihin. Hänen mielestään tilanne vaatii enemmän huomiota ja konkreettista hahmottamista.

Govva: Helga Siljander / Yle

Hän kannustaa kaikkia kirjoittamaan Sevettijärvelle perinteisen postikortin, jotta lähettäjä ymmärtäisi, kuinka kauan sen perille viemiseen menee työpäiviä.

– Koska tällä viikolla on saamelaisten kansallispäivä, halusin kirjoittaa postikortin Sevettijärven koululaisille ja ilahduttaa heitä. Nyt odotan mielenkiinnolla, kerkeääkö kortti ajoissa heille ja jos ei, kauanko aikaa menee siihen, että korttini on perillä. Kannustan myös muita tekemään samoin: kirjoittamaan Sevettijärvelle ja toivottamaan heille hyvää kansallispäivää, Korpimäki haastaa.

Kortit voi lähettää osoitteeseen Sevettijärven koulu, 99930 Sevettijärvi.

Korjattu 3.2.2016 klo 13: Sevettijärven baarin omistajan mukaan kylän postitoiminta loppui elokuussa 2015, ei keväällä.