Njuike sisdoaluide

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja: Jäämeren rata todellinen syy saamelaispykälien poistoon metsähallituslakiehdotuksesta

Pääministeri Juha Sipilä kertoi sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla, että koillisväylä ja rautatie pohjoiseen ovat mahdollisia kärkihankkeita Suomen johtaessa Arktista neuvostoa vuonna 2017. Saamelaiskäräjien puheenjohtajan mukaan näiden hankkeiden takia metsähallituslakiin ei otettu mukaan esimerkiksi saamelaiskulttuurin heikentämiskieltoa. Saamelaiskäräjät on useasti ilmaissut vastustavansa Jäämeren ratahanketta.

Kuva: Vesa Toppari / Yle

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio uskoo, että todellinen syy niin kutsuttujen saamelaispykälien poistoon metsähallituslakiehdotuksesta on rautatie Lapin halki Jäämerelle ja muu saamelaisalueen taloudellinen hyödyntäminen.

– Kun kuuntelin radiosta pääministerin haastattelutuntia sunnuntaina, pääministeri siellä useasti mainitsi rautatien Jäämerelle. Se saattaisi olla hänen kärkihankkeitaan ja näki erittäin hyviä mahdollisuuksia edistää tätä hanketta, vaikka se onkin erittäin kallis.

– Uskon, että se on syy, miksi Saamelaiskäräjien näkökulmaa ei otettu huomioon, miksi saamelaisyhteisön näkökantaa ei otettu huomioon tässä asiassa, eikä palautettu saamelaispykäliä metsähallituslakiin, Tiina Sanila-Aikio sanoo.

Monet saamelaistoimijat, kuten Saamelaiskäräjät, Saamelaisneuvosto ja saamelaisalueen paliskunnat ovat pyrkineet vielä viime metreillä vaikuttamaan poliitikkoihin, jotta he palauttaisivat metsähallituslakiehdotukseen siinä aikaisemmin olleet saamelaisalueen erityispykälät.

Mahdollisia kärkihankkeita koillisväylä ja Jäämeren rata

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Pääministeri Juha Sipilä kertoi sunnuntainaYle Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla,että Pohjois-Suomessa esimerkiksi ratayhteys ja koillisväylä ovat kärkihankkeita, joita mahdollisesti edistää Suomen johtaessa Arktista neuvostoa vuonna 2017.

– Kyllä me nyt mietitään näitä isoja investointeja Suomessa. Onko ratayhteydessä järkeä tai perustaa. Olemme miettimässä myös, mikä roolimme voisi olla koilliskaapelissa, joka toisi nopean yhteyden Aasiaan. Samoin koillisväylään liittyviä kysymyksiä on varmasti esillä, Sipilä sanoi pääministerin haastattelutunnilla.

"Saamelaisilla oli liian kova tuki laissa"

Sanila-Aikion mukaan edellisessä metsähallituslakiluonnoksessa olleet saamelaisten kotiseutualueen erityissäännökset, kuten saamelaiskulttuurin heikentämiskielto, olisivat antaneet saamelaisille valtion näkökulmasta liikaa valtaa saamelaisalueen maankäytöstä päättämisen suhteen.

Saamelaisten alkuperäiskansaoikeuksien heikentämiskiellon mukaisesti saamelaisten kotiseutualueella sijaitsevat tai vaikutuksiltaan sinne ulottuvat, valtion maa- ja vesialueilla toteutettavat Metsähallituksen suunnitelmat ja hankkeet olisi laadittava ja toteutettava niin, etteivät ne olennaisesti heikennä saamelaisten mahdollisuuksia käyttää heille alkuperäiskansana kuuluvia oikeuksia harjoittaa perinteisiä saamelaiselinkeinoja tai muutoin ylläpitää ja kehittää kieltään ja kulttuuriaan.

– Saamelaiskäräjät on jo kauan puhunut Jäämerenrataa vastaan ja varmasti saamelaisalueen paliskunnat tulevat myös sitä vastustamaan. Heikentämiskielto on melko moderni tapa näissä laissa, se olisi antanut vahvan tuen saamelaisille, Sanila-Aikio pohtii valtion näkökantaa asiaan.

"Kaikkien katseet kohdistuvat nyt arktisille alueille"

Sanila-Aikio on huolissaan siitä, että arktisten alueiden luonnonvaroihin kohdistuu niin paljon intressejä, myös saamelaisalueelle.

– Mehän tiedämme, että kaikkien katseet kohdistuvat nyt arktisille alueille ja niihin luonnonvaroihin, mitä ei ole vielä hyödynnetty. Ja rautatie olisi tehokas tapa päästä hyödyntämään näitä resursseja.

– Siihen kuuluu kaivostoiminta, metsätalous ja niin edelleen, että kyllä vaikutus saamelaiskulttuuriin on valtava, Sanila-Aikio sanoo.

Lakiehdotus eduskunnan toisessa käsittelyssä pääsiäisen jälkeen

Metsähallituksen uudelleenorganisointi oli viime viikolla eduskunnan ensimmäisessä, sisällön kannalta ratkaisevassa käsittelyssä. Pääsiäisen jälkeen lakiehdotus tulee eduskunnan toiseen käsittelyyn, missä äänestetään lain hyväksymisestä.

Tiina Sanila-Aikio uskoo, että eduskunta tulee hyväksymään metsähallituslain ilman saamelaisalueen erityispykäliä. Hänen mielestään saamelaiset eivät saa kuitenkaan luovuttaa.

– Tästä eteenpäin saamelaisyhteisön täytyy olla nyt hereillä. Emme saa hyväksyä saamelaiskulttuurin heikentämistä millään tasolla. Sen eteen pitää olla valmis tekemään kovasti töitä ja minä uskon, että saamelaisyhteisö on sen valmis tekemään, Sanila-Aikio päättää.

Ođđasamosat