Njuike sisdoaluide

Nuori artesaani elvytti kolttasaamelaisten 100 vuotta vanhan lankavyön tähän päivään

Kolttasaamelainen Heidi Gauriloff on elvyttänyt artesaaniopinnoissaan 1900-luvulta peräisin olevan sukunsa lankavyön. Kolttasaamelaiset ovat enemmän tunnettuja taidokkaasta helmikirjonnasta saamenkäsitöissään, joten kudottu lankavyö on harvinaisuus. Nuori käsityöntekijä löysi 100 vuotta vanhan vyön kummitätinsä luota ja päätti kutoa itselleen samanlaisen.

Kolttasaamelaiset ovat enemmän tunnettuja taidokkaasta helmikirjonnasta saamenkäsitöissään, joten langoista kudottu niisivyö on harvinaisuus. Kuva: Sara Wesslin / Yle Sápmi

Kolttasaamelainen Heidi Gauriloff Inarista on elvyttänyt artesaaniopinnoissaan 1900-luvulta peräisin olevan sukunsa lankavyön. Gauriloff valmistuu tänä keväänä saamenkäsityöalan artesaaniksi Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta.

Kolttasaamelainen Heidi Gauriloff elvytti artesaaniopinnoissaan 1900-luvulta peräisin olevan sukunsa niisivyön. Kuva: Sara Wesslin / Yle Sápmi

Nuori käsityöläinen löysi 100 vuotta vanhan vyön kummitätinsä luota ja päätti elvyttää sen uusiokäyttöön.

– Vierailin kummitätini luona ja hän kertoi minulle, että hänellä on vanha kolttanaisen vyö tallessa, joka on tehty jo 1900-luvun alussa Suonikylässä. Ajattelin, että se olisi tavallinen helmivyö, mutta hämmennyin täysin, kun näinkin tällaisen vanhan lankavyön, kertoo Gauriloff.

Vanhan saamenkäsityön elvyttämistä

Kolttasaamelaiset ovat enemmän tunnettuja taidokkaasta helmikirjonnasta saamenkäsitöissään, joten tiuhtalla langoista kudottu lankavyö on harvinainen löytö.

Kun Gauriloff löysi vyön, hän päätti, että tämä perinne tulee nyt elvyttää uusille sukupolville.

– En ole aikaisemmin nähnyt tiuhtalla kudottua kolttasaamelaisten lankavyötä. Sain heti ajatuksen, että tämä kolttien lankavyö täytyy saada kaikkien nähtäville, jotta tärkeä käsityöperinne alkaisi elpymään. Siksi valitsinkin tämän artesaaniopintojeni näyttötyöksi, kertoo Gauriloff.

Niisivyö on kulkenut suvussa

Artesaaniopiskelijana Gauriloff aloitti kolttanaisen lankavyön kutomisen 100 vuotta vanhan mallin mukaan. Gauriloff uskoo, että vanhan vyön historia ulottuu Petsoman ajoille, Suonikylään.

Vanhan vyön tekijä on myös Heidi Gauriloffin sukulainen.

– Vanhan niisivyön on tehnyt Aksenia Gauriloff Suonikylässä ja hän oli minun kummini kummitäti. Kirjontamallia ei tunneta entuudestaan, mutta malli voisi olla Gauriloffin suvun oma malli tai Suonikylän malli, sanoo artesaaniksi valmistunut Heidi Gauriloff.

Vaikeuksitta vyö ei kuitenkaan syntynyt. Mallin mukaan kutominen on monimutkaista työtä.

– Vyön kutominen oli kyllä vaikeaa. En ollut aikaisemmin tehnyt lankavyötä ja minulla oli paljon ongelmia, mutta sain kuitenkin apua siihen tarpeen mukaan. Ja nyt olen iloinen, kun vyö on nyt valmis ja näytillä, hihkuu Gauriloff.

Heidi Gauriloff aikoo ottaa sukunsa mukaisen lankavyön omaan käyttöönsä ja pukea sen ylle valmistujaisiinsa.

Ođđasamosat