Njuike sisdoaluide

Tutkija Anne Nuorgam YK:n alkuperäiskansojen pysyvän foorumin jäseneksi

Utsjoelta kotoisin olevalla Anne Nuorgamilla on kokemusta muun muassa alkuperäiskansojen asemaan, kalastusoikeuksiin ja arktisten alueiden tilanteeseen liittyvistä kysymyksistä. Nuorgam edustaa foorumissa arktisia alkuperäiskansoja, saamelaisia ja inuitteja.

Anne Nuorgam Kuva: Yle

Lapin yliopiston tutkija Anne Nuorgam on valittu YK:n alkuperäiskansojen pysyvän foorumin jäseneksi kaudelle 2017–2019. Hän edustaa foorumissa arktisia alkuperäiskansoja, saamelaisia ja inuitteja.

YK:n alkuperäiskansojen pysyvä foorumi "UNPFII" (United Nations Permanent Forum on Indigenous Issues) on YK:n talous- ja sosiaalineuvosto ECOSOCin alainen neuvoa-antava toimielin. Foorumiin kuuluu 16 riippumatonta asiantuntijajäsentä, joista kahdeksan valitsee ECOSOCin puheenjohtaja alkuperäiskansoja edustavien kansalaisjärjestöjen asettamista ehdokkaista seitsemältä maantieteelliseltä alueelta. Loput kahdeksan jäsentä ECOSOC valitsee vaalilla valtioiden asettamista ehdokkaista.

Anne Nuorgamin asettivat ehdokkaaksi Saamelaisneuvosto ja Inuit Circumpolar Council, ja hänen valintaansa tuki Saamelainen parlamentaarinen neuvosto.

Foorumi lisää tietoisuutta ja edistää alkuperäiskansojen asemaa

Pysyvän foorumin tehtävänä on keskustella alkuperäiskansoja koskevista kysymyksistä taloudelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen, kulttuuriin, ympäristöön, koulutukseen, terveyteen ja ihmisoikeuksiin liittyvissä asioissa. Se antaa neuvoja ja suosituksia suoraan ECOSOCille ja ECOSOCin välityksellä sekä YK-järjestelmän eri ohjelmille, rahastoille ja toimistoille.

Foorumin tehtävänä on lisätä tietoisuutta ja edistää alkuperäiskansatoimintojen yhdentymistä ja koordinaatiota YK-järjestelmässä. Lisäksi se levittää tietoa alkuperäiskansoja koskevista asioista.

Pysyvä foorumi edistää vuonna 2007 hyväksytyn YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien julistuksen toimeenpanoa. Viime vuosina se on käsitellyt muun muassa alkuperäiskansanuorten asemaa, konfliktinratkaisua alkuperäiskansa-alueilla sekä alkuperäiskansoihin kohdistuvia ihmisoikeusloukkauksia.

Nuorgam on pitkän linjan poliitikko ja tutkija

Utsjoelta kotoisin oleva Anne Nuorgam työskentelee Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnassa saamentutkimuksen nuorempana tutkijana ja tekee parhaillaan väitöstutkimusta saamelaisten kalastusoikeuksista Tenon vesistössä.

Nuorgam on ollut pitkään mukana myös saamelaispolitiikassa, muun muassa saamelaiskäräjien toiminnassa vuodesta 2000 lähtien. Tällä hetkellä Nuorgam on saamelaiskäräjien jäsen ja toimii Saamelaisneuvoston ihmisoikeusyksikön osa-aikaisena päällikkönä.

Lisäksi Anne Nuorgam on nimitetty YK:n alkuperäiskansojen vapaaehtoisen rahaston (UN Voluntary Fund for Indigenous Peoples) hallituksen jäseneksi vuosiksi 2015–2017.