Njuike sisdoaluide

Saamelaisnuoret pukukohuista: "Emme pääse eteenpäin, aloitamme aina alusta"

Miksi jokaisen valesaamenpukukohun yhteydessä keskustelu täytyy aina aloittaa alusta? Miksi se ei etene? Tätä kysyivät Suomen saamelaisnuoret viime viikolla ihmisoikeuksia koskevassa seminaarissa Inarissa.

Kuva: Sara Wesslin / Yle

Suomen saamelaisnuorten yhdistyksen, SSN:n puheenjohtaja Ida Maria Helander oli yksi Inarissa järjestetyn Suomi, EU ja saamelaisten asema -seminaarin osallistujista viime perjantaina Inarissa. Helander pohtii, onko valesaamenpuku eli fake-gákti yksi tapa saada medianäkyvyyttä.

– Tulee sellainen tunne, että se on suunniteltu, että se on juuri strategia. Ja sitten saattaa vielä olla niin, että ihminen on tehnyt väärin ja pyytänyt anteeksi, ja sitten suomalaisille jää sellainen kuva, että hän on sellainen saamefani tai auttamassa. Kaikki unohtavat, että itseasiassa hän on tehnyt väärin, pohtii Helander.

Helander löytää myös hyviä puolia muuten niin uuvuttavista ja turhauttavista valesaamenpukukohuista. Hän uskoo, että tieto lisääntyy pikkuhiljaa.

– On siinä tietenkin aina sekin puoli, että mitä enemmän tällaista tapahtuu, sitä enemmän ihmiset tietävät, mitä se gákti merkitsee meille.

"Suomen koulujärjestelmässä parantamisen varaa"

Suomen ihmisoikeusliiton järjestämässä seminaarissa pohdittiin myös sitä, miksi fake-gáktikeskustelu ei etene.

– Melkein joka asiassa on niin, että me emme koskaan pääse eteenpäin. Me aloitamme aina alusta, ihmettelee myös Helander.

– Uskon, että joka kerta kun niin käy, täytyy käyttää medianäkyvyyttä hyväksi. Ja sitten myös meillä on se sosiaalinen media, mikä antaa hirveän paljon meille mahdollisuuksia. Meillä on You Tube, Facebook ynnä muut sosiaaliset mediat, luettelee Helander.

Hänen mielestään myös Suomen koulujärjestelmässä olisi yhä parantamisen varaa,mutta ne eivät kuitenkaan ole helppoja asioita.

– Mutta se, mikä on siellä taustalla, on tietenkin meidän koulut. Siellä ei ole sanaakaan saamelaisista, niin tietenkin se on vaikeaa: Muut eivät ymmärrä, mistä on kyse ja meille on myös vaikeaa selittää. En minä ole koulussa oppinut omasta kansastani.