Auta terveyttäsi ruokavalinnoilla

Monille jo tutuiksi tulleiden yleisten suositusten lisäksi tutkimukset ovat tunnistaneet terveyttä edistäviä ruoka-aineita.

Paljon on jo tehnyt terveytensä eteen, jos vähentää punaisen lihan kulutustaan suositusten mukaiseksi, eli korkeintaan 500 grammaan viikossa, ja välttelee teollisia lihavalmisteita. Kasviksia kannattaa syödä viisi kourallista päivässä.

Tämän monia sairauksia välttämään auttavan perusohjeen lisäksi on tutkittu erilaisten ruoka-aineiden vaikutuksia elimistöön. Nämä "superfoodit", eräänlaiset voimaruoat, voivat parhaimmillaan toimia jopa syöpäkasvaimia estävästi.

Kasvispainotteisuus tuo lisävuosia

Kasvispainotteisen ruoan katsotaan voivan pienentää diabeteksen, sydän- ja verisuonioireiden sekä verenpainetaudin riskiä. Runsaasti kasvikunnan tuotteita syövien syöpäriski on noin puolet pienempi kuin niiden, jotka syövät kasviksia vain satunnaisesti.

Myös uutispalvelu Duodecim (17.6.2013) kertoi 73 000 osallistujaa kattaneesta tutkimuksesta, jossa verrattiin erilaisia kasvisruokavalioita noudattavien ja punaisen lihan syöjen terveyttä. Punaisen lihan syöjiin verraten kasvisruokavalioita noudattavista menehtyi 12 prosenttia harvempi kuuden vuoden seurannan aikana. Hyvä tulos oli myös henkilöillä, jotka käyttivät kasvisten lisäksi kalaa, maitoa tai kananmunia.

Toisessa tutkimuksessa (Duodecim 3.7.2013) päivittäin viisi annosta kasviksia tai hedelmiä syöneet elivät keskimäärin kolme vuotta pitempään kuin niitä vältelleet. Ruotsalaistutkimus perustuu 38 000 miehen ja 33 000 naisen ruokavalio- ja terveystietoihin. Osallistujat olivat 45 - 83-vuotiaita tutkimuksen alkaessa, ja heistä 11000 menehtyi kolmetoistavuotisen seurannan aikana.

Moni paksusuolisyöpä ruokavaliosta

Yksi kolmesta sairastuu johonkin syöpään ennen 75 ikävuottaan. Ainoastaan 30 prosenttia syövistä on sellaisia, joihin emme itse voi nykytiedon mukaan vaikuttaa, ja kääntäen: 70 prosentissa tapauksista pystymme vähentämään sairastumisriskiä. Tupakointi, liikalihavuus, liikunnan vähäisyys, runsas alkoholinkäyttö ja huonot ruokavalinnat ovat selkeitä riskitekijöitä.

Ruokavalion arvioidaan vaikuttavan useiden syöpien esiintymiseen. Syöpäkohtaiset erot ovat suuria, mutta esimerkiksi paksusuolisyövistä ja mahasyövistä 66-75 prosenttia kytkeytyy ravitsemustekijöihin. Ruokatorven syövissä luku on liki samaa luokkaa (50-75 prosenttia), rintasyövissä (33-50 prosenttia) ja maksasyövissä (33-66 prosenttia). Ruokavalioon kannattaa siis panostaa.

Kaalit ja sipulit ovat superruokia

Kaalit (mm. valkokaali, parsakaali, kukkakaali, ruusukaali) ja sipulit (mm. valkosipuli, keltasipuli, salottisipuli) sisältävät yhdisteitä, jotka nopeuttavat syöpää aiheuttavien aineiden poistumista elimistöstä ja pysäyttävät syöpäsolujen kehitystä.

Sitrushedelmät ja tumma suklaa häiritsevät syövän kasvuun liittyvää entsyymitoimintaa. Suklaan kaakaopitoisuuden tulisi olla vähintään 70 %. Sopivaksi päiväannokseksi on määritelty 20 grammaa. Suklaan kanssa ei tulisi samassa yhteydessä ottaa maitoa, sillä se estää suklaan sisältämien polyfenolien imeytymistä.

Eräät yrtit ja mausteet sisältävät tulehdusta estäviä molekyylejä, jotka hidastavat samalla syövän kehitystä. Suositeltuja ovat ainakin kurkuma, inkivääri, chilipippuri, neilikka, fenkoli, minttu, timjami, basilika ja persilja.

Kurkumaa ja inkivääriä päivittäin

Varsinkin inkiväärin ja kurkuman päivittäinen käyttö näyttää suojaavan useilta syöviltä, esimerkiksi paksusuolensyövän kehittymiseltä.

Inkivääriä ei kaikkien vatsa kestä, mutta miedompaa kurkumaa on helppo lisätä erilaisiin ruokiin, vaikkapa riisiin. Mauste värjää ruoan keltaiseksi.

Kurkuma on yksi syöväntorjujista, jota suositellaan käytettäväksi yksi teelusikallinen päivittäin. Kurkuma tulisi liottaa öljyyn, jotta se imeytyisi elimistöön. Keitossa käytettäessä kurkuman voi lisätä vaikkapa öljyssä kuullotettuun sipuliin ennen nesteeseen lisäämistä. Kurkuman kanssa kannattaa käyttää pippuria, sillä silloin kurkuman imeytyminen tehostuu jopa tuhatkertaisesti.

Muista myös marjat ja vihreä tee

Marjat (herukat, marja-aronia, mustikka, tyrnimarja, puolukka, karpalo ym.) toimivat muiden terveysvaikutustensa lisäksi syövän vastustajina. Marjojen ja vihreän teen bioaktiiviset aineet estävät mikrokasvainten kasvua.

Sienet (etenkin siitake ja osterivinokas) tehostavat immuunijärjestelmän toimintaa ja ehkäisevät osaltaan myös syöpää.

Yhdellä lasilla punaviiniä päivässä on suotuisa terveysvaikutus. Suurina annoksina alkoholihaitat ja syöpäriski kasvavat.

Yle Teksti-TV

Lähteet ja lisätietoa:

Julkaistu: 12.07.2013

Kaikki hyvinvointi/sairaudet - alueen artikkelit

Tuoksuyliherkkyys on yleistä

Allergia- ja astmaliiton arvion mukaan 10-40 prosenttia suomalaisista on tuoksuyliherkkiä.

Tunnistatko lapsen masennuksen?

Lapsuuden masennus on usein pitkäkestoinen, uusiutuva sairaus. Sen varhainen tunnistaminen olisi tärkeää. Oireet voivat olla samankaltaisia kuin aikuisillakin.

Liikakilot kuormittavat niveliä

Liikakilot ja lihavuus voivat altistaa nivelrikolle.

Alkoholi saattaa suojata nivelreumalta

Niukka alkoholinkäyttö saattaa amerikkalaistutkimuksen mukaan pienentää nivelreumariskiä.

Santsaus kannattaa - kahvi pienentää diabetesriskiä

Kahvinjuonnin lisääminen pienentää diabetesriskiä riippumatta siitä, paljonko kahvia on juonut aiemmin.

Aika aloittaa allergialääkitys

Allergia- ja astmaliitto kehottaa siitepölyallergisia aloittamaan allergialääkityksen välittömästi.

Selkävaivat yleisin sairauspoissaolojen syy

Selkävaivat ja flunssa aiheuttivat maan suurimman terveyspalveluyrityksen mukaan eniten sairauspoissaoloja töistä viime vuonna.

Ilmansaasteet luultua suurempi sydänriski

Laaja eurooppalainen seurantatutkimus osoittaa, että nykyiset pienhiukkasten raja-arvot eivät riitä estämään terveyshaittoja.

Runsaalla lihansyönnillä yhteys diabetesriskiin

Punaista lihaa paljon syövien veressä on usein merkkejä terveysongelmista. Tuoreen Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan merkeillä on usein yhteys myös ylipainoon.

Lasten ADHD yleisempää köyhissä perheissä

Brittitutkimuksen mukaan tarkkaavaisuushäiriöt ovat yleisempiä vähävaraisten, yksinhuoltajien ja vähän koulutettujen vanhempien lapsilla.

Diabeetikko hyötyy tavanomaisista elintapasuosituksista muita enemmän

Diabeetikot eivät saksalaisen tutkimuksen mukaan tarvitse erikseen räätälöityjä elintapasuosituksia. He hyötyvät tavallisista suosituksista muita enemmän.

Influenssarokote pienentää sydänoireriskiä

Varsinkin sydän- ja verisuonitauteja sairastavan sydänoireriski pienenee influenssarokotteella.

Ahdinko voi altistaa dementialle

Ruotsalaistutkimuksen mukaan elämän vastoinkäymiset voivat altistaa dementialle.

Lääkkeiden unohtaminen lisääntyy eläkkeelle jäämisen myötä

Suomalaistutkimuksen mukaan lääkitystään laiminlyövien määrä moninkertaistuu eläkkeelle jäämisen myötä.

Liikunta lievittää nivelrikkoa

Brittitutkimuksen mukaan polven ja lonkan nivelrikkokipuihin voi saada lievitystä liikunnalla.

Nuorena hyväkuntoisilla pienempi epilepsiariski

1,2 miljoonan ruotsalaismiehen 25-vuotisen seurantatutkimuksen mukaan hyväkuntoisilla nuorilla on muita pienempi epilepsiariski.

Varhainen anoreksiahoito tärkeää

Prosentti 12-24-vuotiaista suomalaistytöistä sairastaa anoreksiaa. Noin 5 prosenttia sairastuneista menehtyy ennenaikaisesti. Varhainen hoito voisi vähentää etenkin itsemurhia.

Verenpainepotilas, liiku sopivasti

Kävely ja juoksu ovat yhtä hyviä liikuntamuotoja verenpainepotilaalle, kunhan niitä vaan harrastaa tarpeeksi.

Varhaisdementian riskejä voi ehkäistä

Varhainen dementia alkaa alle 65-vuotiaana. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan sairauteen liittyy ainakin kahdeksan ehkäistävissä olevaa riskitekijää.

Täisesonki on taas alkamassa

Täiepidemioiden huippu on taas pian käsillä, kun lapset palaavat päiväkoteihin ja kouluihin. Täiongelmaan tulee tarttua heti ja huolella, jotta täiden leviäminen voidaan estää.

Lämpöhalvauksen oireet ja hoito

Helteisinä päivinä useimmat ihmiset haluavat nauttia auringonpaisteesta ja lämmöstä.

Auta terveyttäsi ruokavalinnoilla

Monille jo tutuiksi tulleiden yleisten suositusten lisäksi tutkimukset ovat tunnistaneet terveyttä edistäviä ruoka-aineita.

Astma on lisääntynyt Suomessa

Astmaa sairastavien määrä on Allergia- ja astmaliiton mukaan lisääntynyt Suomessa. Maailman astmapäivää vietetään 7.5.

Aivokalvontulehduksen jäljet

Lapsuudessa sairastettu aivokalvontulehdus jättää monille pysyvät haitat. Eritoten bakteeriperäinen tulehdus kantaa riskejä.

Ylipainoinen teini voi laihtua kunnon yöunilla

Jos nuoret saataisiin nukkumaan pidempään saattaisi liikalihavuus vähentyä huomattavasti.

Terapia voisi ehkäistä psykooseja

Tuoreen tutkimuksen mukaan osa psykooseista saatettaisiin voida ehkäistä ajoissa aloitetulla terapialla.

Pikaruoka saattaa altistaa nuoria astmalle

Hampurilaisia ja muuta pikaruokaa paljon syövät nuoret saattavat sairastua muita herkemmin astmaan.

Ilmansaasteilla yhteys autismiin?

Autistisia lapsia syntyy hieman enemmän alueilla, joilla päästöjä on runsaasti.

Meditointi voi ehkäistä flunssaa

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan meditointi voi olla kuntoiluakin tehokkaampi tapa flunssan ehkäisemiseksi. Laiskottelu sen sijaan lisäsi sairastelua.

D-vitamiinin niukka saanti voi olla sydänriski

Niukasti D-vitamiinia saavat saattavat tuoreen tutkimuksen mukaan sairastua hieman muita herkemmin sydän- ja verisuonitauteihin ja myös menehtyä niihin.

Diabetes voi lisätä nivelrikon riskiä

Aikuistyypin diabetesta sairastavat saattavat olla tavallista alttiimpia nivelrikoille.

Mammografiasta ylidiagnosointeja?

Mammografiat ehkäisevät rintasyöpäkuolemia, mutta johtavat brittitutkijoiden mukaan myös turhiin leikkauksiin.

Migreeni haittaa lapsen koulunkäyntiä

Migreenit eivät ole kovin yleisiä koululaisilla, mutta lapset, jotka niitä potevat, saattavat menestyä koulussa heikommin vaivansa takia.

Liika alkoholi aikaistaa aivohalvauksia

Kolme drinkkiä päivässä juovat voivat sairastua aivohalvaukseen selvästi muita nuorempina.

Lasten sairaalapöpöt ilmi yleensä vasta kotona

Reilusti yli puolet lasten virusperäisistä sairaalainfektioista ilmenee vasta kotona.

"Bentsot" saattavat lisätä dementiariskiä

Yleisesti käytössä olevilla rauhoittavilla bentsodiatsepiinilääkkeillä saattaa olla vaikutus dementiariskiin.

Stressi lisää aivohalvausriskiä

Pitkään jatkuva stressi voi altistaa sydän- ja verisuonitautien lisäksi myös aivohalvaukselle.

Syömishäiriö on päihdeongelmariski

Syömishäiriö tuo mukanaan monia haitallisia seurauksia. Riski huumeiden ja alkoholin väärinkäyttöön sekä masentumiseen kasvaa.

Solarium lisää melanoomariskiä

Solariumin merkityksestä ihosyöpäriskin kasvamiselle on ollut vähän tietoa. Tuoreen katsauksen mukaan erityisesti nuorena hankittu solariumaltistus lisää riskiä.

Liikunta ehkäisee rintasyöpää

Liikkuminen kannattaa, sillä jo vähäinenkin liikunta vaikuttaa riskiin sairastua rintasyöpään.

Karpalon hyödyistä lisänäyttöä virtsatieinfektioista kärsiville

Karpalon mahdollisesta virtsatieinfektioita ehkäisevästä vaikutuksesta on puhuttu pitkään, vaikka näyttö on ollut ristiriitaista.

Äidin kuumeilu saattaa altistaa lapsen autismille

Amerikkalaistutkijat löysivät yhteyden lapsen autismin ja äidin raskausajan kuumeilun väliltä.

Psoriasisriski saattaa pienentyä aktiivisella liikunnalla

Aktiivisesti juoksua tai muuta intensiivistä liikuntaa harrastavat näyttäisivät sairastuvan psoriasis-ihosairauteen muita harvemmin.

Uusi tinnitushoito lupaa hyvää

Hollannissa kehitetty menetelmä lievittää monien tinnitusoireita.

Masennus haurastuttaa iäkkäitä

Masentuneiden iäkkäiden kunto näyttää heikkenevän nopeammin kuin muilla.

Lääkkeet mullistivat skitsofrenian hoidon

Erityisesti psykoosilääkkeiden kehittyminen on tuonut huimasti parannusta skitsofrenian hoitoon viime vuosikymmeninä. Haittavaikutukset ovat silti mittavia.

Väkivalta vanhentaa lapsen soluja

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan lapsena koettu väkivalta ja stressi kuluttaa DNA:ta. Väkivallalle altistuneet lapset olivat biologisesti ikäänsä vanhempia.

Tietokoneterapiasta apua masennukseen

Tietokonepelin muotoon puettu masennusterapia lievittää nuorten masennusta yhtä hyvin kuin perinteinen terapia.

Aktiivisuus suojaa dementialta

Liikunnan lisäksi esimerkiksi kodinhoito voi pitää iäkkään mielen kunnossa pidempään.

C-vitamiinikin voi laskea verenpainetta

Riittävä C-vitamiinin saanti voi amerikkalaistutkimuksen mukaan alentaa verenpainetta ja siten auttaa sairauksien ehkäisyssä.

Syö aamiainen, estä diabetesta

Amerikkalaistutkimus vihjaa, että aamiaisen väliin jättävien riski sairastua diabetekseen on koholla.

Kahvi pienentää diabetesriskiä

Tuore saksalaistutkimus vahvistaa aiempaa näyttöä kahvin positiivisesta vaikutuksesta diabetesriskiin. Näyttöä pelätystä kahvinjuontiin liittyvästä kroonisten tautien riskien kasvusta ei löytynyt.

Pienennä aivohalvausriskiä ruoalla

Aivoverenvuoto voi olla harvinaisempaa kanaa, sitrushedelmiä ja pähkinöitä suosivilla.

Verenpaine alas proteiineilla?

Tuoreen hollantilaistutkimuksen mukaan verenpainetta voi laskea suosimalla proteiineja hiilihydraattien kustannuksella.

Diabetesta liikennesaasteista?

Autoliikenteen saasteet saattavat suurentaa aikuistyypin diabeteksen riskiä ja nostaa verenpainetta.

Sydäninfarktit vähenevät - toistaiseksi

Sydäninfarktiin sairastutaan länsimaissa nykyään puolta harvemmin kuin 25 vuotta sitten. Tulevaisuudessa tilanne voi kuitenkin esimerkiksi Suomessa muuttua.

Aiheuttaako työstressi dementiaa?

Ruotsalaistutkimuksen mukaan stressaavat työolot saattavat lisätä dementiariskiä.

Isän masennus heijastuu lapseen

Aiemmin vanhemman masennuksen haitat lapselle on lähinnä yhdistetty äidin masennukseen.

Tuleva lihavuus näkyy jo 3-vuotiaista

Kanadalaistutkijoiden mukaan lapsen painonkehitys kolmen vuoden iässä paljastaa, keistä tulee lihavia.

Superbakteeritapauksia Suomessa kerran kuussa

Superbakteerit tulevat Suomeen joko ulkomaisista sairaaloista tai lomamatkoilta.

Diabetesriskiä voi testata itse

Lähes joka toinen suomalainen on jo tehnyt kymmenen vuotta käytössä olleen diabetesriskitestin.

1 2 3 4 5 6 7

Muualla Yle.fi:ssä