8. huhtikuuta on romanien kansallispäivä

Romanien kansallispäivä on nyt ensimmäistä kertaa Suomen almanakassa.

Romanien kansallispäivää vietetään huhtikuun kahdeksantena. Päivä on nyt ensimmäistä kertaa mukana virallisessa Helsingin yliopiston almanakassa.

Romanien kansallispäivää on vietetty vuodesta 1990 lähtien. Päivämäärä 8.4. liittyy vuoteen 1971, jolloin Lontoossa pidettiin ensimmäinen kansainvälinen romanikongressi. Se hyväksyi romaneille oman, sinivihreätaustaisen, punaisella kärrynpyöräkuviolla eli chakralla varustetun lipun. Kuvio on vaelluksen vertauskuva.

Romanit Suomessa vuosisatoja

"Romanit ovat vakiintunut vähemmistö Suomessa ja romanikulttuuri on ollut tärkeä osa suomalaista kansankulttuuria satojen vuosien ajan", toteaa kansatieteen professori Hanna Snellman Helsingin yliopistosta. "Yhdenvertaisuuden nimessä myös romanit ansaitsevat oman päivänsä almanakkaan."

Ensimmäiset merkinnät Suomeen saapuneista "tattareista" ovat Helsingin yliopiston almanakkatoimiston mukaan 1500-luvulta. Ensimmäiset selvitykset Suomen romanien määrästä ja asemasta tehtiin 1860-luvulla. Nykyään romanikulttuurin näkyvinä ilmentyminä ovat korostuneet kieli, pukeutuminen ja musiikki.

Almanakkaan toisella ehdotuksella

Valtakunnallinen romaniasiain neuvottelukunta teki ensimmäisen ehdotuksen romanien kansallispäivän saamiseksi kalentereihin vuonna 2001. Tuolloin Helsingin yliopistossa katsottiin, ettei aika ollut vielä kypsä sen hyväksymiselle.

Vantaan paikallisromanityöryhmä teki syksyllä 2011 uuden ehdotuksen, ja nyt ehdotus hyväksyttiin.

Romanien kansallispäivä merkitään kalentereihin vuosikerrasta 2014 alkaen. Päivä ei ole virallinen liputuspäivä.

Yle Teksti-TV
Teksti- ja kuvalähde: Yliopiston almanakkatoimisto

Julkaistu: 07.04.2014

[an error occurred while processing this directive]
Muualla Yle.fi:ssä